skip to main content
Meedenken over groene ruimte bij wooncomplexen

De twee appartementengebouwen worden gerealiseerd tussen de gebouwen van Stibbe, AkzoNobel en het St. Nicolaaslyceum aan de ene kant en Kapel & Convict aan de andere kant (zie op het kaartje de twee bouwkavels). Hoewel de definitieve inrichting van de openbare ruimte nog wel even op zich laat wachten, bereiden we het ontwerp nu al voor. Dit doen we omdat dit ontwerp deel uitmaakt van de ontwikkeling van de totale buurt Beethoven, die in fases wordt uitgevoerd en waarvan de ontwerpen goed op elkaar moeten aansluiten. 

De kavels

Van gedachten wisselen

In 2017 hebben al verschillende bijeenkomsten plaatsgevonden, waarna we de wensen, ideeën en aandachtspunten voor de nieuwe groene inrichting in kaart hebben gebracht. Op basis hiervan willen we samen een volgende stap zetten en met elkaar van gedachten wisselen. Bijvoorbeeld over de inrichting van de binnentuin tussen de appartementengebouwen. Ook zijn we benieuwd naar (nieuwe) ideeën over de entree van het Beatrixpark en willen we weten welke functies en verblijfsplekken u zou willen zien.

Denkt u mee?

Online bijeenkomst 13 april

Voor buurtbewoners die willen meedenken, organiseren we op 13 april 2021 een online bijeenkomst, van 19.30 tot 21.00 uur. U kunt zich hiervoor tot 12 april aanmelden door een mail te sturen naar contact@zuidas.nl.

Geef uw mening

Maud Goulooze

Graag zouden we willen weten of de tender voor kavel 2 aan de rand van het Beatrixpark al een potentiele bouwer of investeerder heeft opgeleverd die de appartm. op kavel 2 (150 stuks) gaat verzorgen? Graag openheid vanuit de gem. A’-dam of vanuit Zuidas hieromtrent zodat belangstell. zich kunnen aanmelden, dank! Maud Goulooze

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Maud, de tender voor kavel 2 moet nog starten. Als hier meer informatie over is, publiceren we dit op onze website.

Marianne

@Marlies, dank! Ik wacht je reactie af.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Marianne, het is nog niet bekend wanneer de woningen aangeboden worden, en er is ook nog geen website o.i.d. van de ontwikkelaar hierover. De ontwikkelaar geeft aan dat je wel alvast een mail kunt sturen naar info@breevast.nl om je interesse kenbaar te maken. Je wordt dan op de hoogte gehouden van het vervolg.

Marianne

@Marlies, dankjewel voor de info! Wanneer worden de koopwoningen aangeboden en kan je daarop inschrijven?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Marianne, het duurt even, maar ik kom z.s.m. met een antwoord hierop.

Marianne

@Zuidas, kunnen jullie reageren op mijn vraag?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Marianne, op kavel 6/7 komen ca. 300 woningen in verschillende groottes. Het is een mix van koop en middeldure huurwoningen. De bouw start in de zomer van 2022. Op kavel 2 komt een gebouw met ca 150 woningen, koop of een mix van koop en huur (midden en hoger segment). De bouw hiervan is gepland tussen eind 2023 en eind 2025.

Annick | Amsterdam Zuidas

Beste Marianne, de vraag staat uit maar gezien de zomervakantie duurt het even iets langer voordat we de juiste collega te pakken hebben.

Marianne

Wat is nu de huidige status van kavel 2 en kavel 6&7? En worden er op beide kavels koopwoningen of huurwoningen gebouwd?

Mr Alacatraz

VRIENDEN , de kaarten zijn allang geschud het groen moet verdwijnen en dan komen er woningen met veel stenen , alle suggesties van de inspraak sessies liggen in de onderste lade van GROEN LINKS , deze partij doet aan ontbossing in snel tempo ! Vermoedelijk komt er ook een mini asiel zoekers centrum wat ook gepland is op de kop van ZUID , dat plan kwam onlangs boven drijven en de directe omgeving was niet ingeseind , helaas ze doen maar wat , Nog een jaar en dan hebben we een nieuw college

Marlies | Amsterdam Zuidas

Dank voor al uw bijdragen over het ontwerp van het maaiveld! Ook tijdens de bewonersavond hebben wij verschillende reacties en bijdragen van omwonenden gekregen. De omgeving ziet op deze plek graag een goede menging van groen, rust en ecologie met de woningbouw die in de nieuwe situatie ook op deze locatie komt. Dit zijn waardevolle bijdragen die onze ontwerpers een duidelijke richting geven voor de verdere uitwerking van het ontwerp. Wij houden u onder andere op deze website op de hoogte van het vervolg.

Nina

Een voedselbos alsjeblieft! Dit zou een geweldige manier zijn om het verdwijnende groen en de biodiversiteit in onze buurt aan te pakken. Veel mensen in de buurt zouden zeker geïnteresseerd zijn om mee te doen aan zo'n project.

Onno

Ik hoop dat de wensen van de stad voor meer luxe woningen niet op alleen maar luxe is gestoeld. Laat de kavels hun volledige oppervlak, dak en bodem, ten gunste van het natuurgoed komen. Dit betekend bv. GEEN parkeergarage (grondwater regulering) in de grond en een OPENBAAR natuurdak met eet, drink en vermaak faciliteiten. Wellicht een schuin stuk in de architectuur waarbij licht onder het gebouw kan komen die op natte dagen wat beschutting zal geven voor bv. buitensporters. Laat de gebouwen in de eerste plaats een toevoeging aan het park worden en niet die voor de luxe minnende mensen.

Yann Weijer

Ik quote: "In de openbare ruimte zorgen wij voor voldoende en kwalitatief hoogwaardig groen en water. Dat doen we niet alleen om Zuidas tot een aantrekkelijk woon- en werkgebied te maken, maar ook om te zorgen voor toekomstbestendigheid." https://zuidas.nl/thema/duurzaamheid/ Als dit het beleid is van de Zuidas... laat het dan ook zo en hou het groen! Want anders ga je dit nooit mogelijk maken: "Daarnaast willen we dat Zuidas een natuurlijk thuis is voor flora en fauna." We wonen nu 10 jaar in Amsterdam Zuid en elk jaar verdwijnt er weer meer groen uit de omgeving, zei het natuur of sportvelden. Dit allemaal om nog meer gebouwen neer te gaan zetten waardoor onze omgeving nog verder achteruit gaat en de natuur er onder komt te leiden. Het water overlast is angstaanjagende in de stad en toch blijven we doorgaan. Het gebied waar nu gebouwd gaat worden was/is een heel mooi rustig gebied om van te genieten met kinderen en te wandelen. Helaas weet ik ook uit ervaring dat het toch zal gebeuren... maar als je een mening hebt, moet je hem delen.

Mr alcatraz

Het is toch langzaam aan wel bekend dat het Amsterdam college bekend is met het opruimen van al het Groen en plaats moet maken lelijke en dure woningen , helaas de armoei zaaiers willen ze kwijt behalve asiel zoekers die krijgen wel gratis behuizing , een schande.!

Jitso Keizer

In het Beatrixpark gaat de Asfaltlobby momenteel tekeer. Hoeveel van het 13 - april terrein zal straks kunstmatig verhard worden? Het huidige groen in de wijk werd afgestemd op een stadsdeel zonder Zuid-As. Maar wie weet nemen de chinezen later veel over en zullen zij tevreden zijn, net als in hun eigen propvol land. Vogels zijn dat niet met die volstrekt kale rotsen en waarom niet ook in het werkgebied te respecteren dat hoog opgaand geboomte aan te planten is ter compensatie van door menselijke verharding verloren gegane vruchbare aarde?!

Marc

Het lijkt me prachtig als op die plek street food stalletjes zouden komen. In andere steden zoals London zijn dat heel gezellige plekken. Amsterdam heeft er nauwelijks.

Rutger

Ik hoop dat de gebouwen zo hoog mogelijk worden, zodat er een beetje een NY Central Park gevoel ontstaat in het Beatrixpark.

ANONIEM

Doe normaal!

Groenwerkgroep VIA Gery Mazeland en Dik van Mourik

1. Het zal voor geen van de betrokken partijen een verrassing zijn sinds 2016 (10 jaar na het Uitvoeringsbesluit Beethoven en 20 jaar na het Masterplan Zuidas) dat de Vereniging Irenebuurt Amsterdam, voorheen Vereniging Beethovenstraat Parnassusweg, stelt dat wij niet goed geïnformeerd zijn door de Directie Zuidas over kavel2 van Beethoven2: 2. zodat op kavel 2 een garagedakpark: Beethovenpark of Amaliapark net als het Weteringpark in de KopZuid, moet komen en niet 150 luxe woningen, daar die door hun ligging met een hoek in de hoofdgroenstructuur deze ernstig verstoren. 3. omdat deze woningen met hun gebruikers langs de plangrens conflicten opleveren, zoals welbekend bij de gebruiker RAI, vanaf verkeerde informatie bij de Parkhal RAI door de ontbrekende calamiteiten weg in 1992 tot en met gesjoemel met plangrenzen bij Strand Zuid in het verbroken overleg met de Stichting Overleg RAI buurten (STOR) nu. (pm. eiland in water) 4. omdat sinds 2016 de culturele bestemming, die kavel 2 oorspronkelijk had mede vanwege de oorspronkelijke laagbouw kerk en gemeentewerf door uitbreiding van de kapel toch ten koste van groen en fietsers gerealiseerd wordt. Dit had VIA in 2016 in de zienswijzen en het vooroverleg voorspeld. (zie archief VIA op website) 5. omdat het Dokdakpark en de motie Vink Nuyens tot een "Rood" wassen neus voor het bloeden zijn geworden door het verworden van het Matthijs Vermeulenpad en geplande Dakdokpark tot een verkeersplein. Een verkeersplein voor het steeds meer dan in visies geschat toenemende utilitair -, taxi- en Kiss&Ride verkeer van de gebruikers door het zich steeds uitbreidende Station Zuid en WTC. Ook aan de Christiaan Neefestraat met de ventilatietoren en effect van de mond van de Zuidastunnel is het nu duidelijk geworden dat er geen sprake meer is van een park of groen al het Greenwashing van de Zuidas ten spijt.

Allard Lanson

Wat hier zou moeten komen is drassig gras landschap dat overtollig regenwater vast kan houden, goed is voor de biodiversiteit en verkoeling geeft in de zomer. En bovenal gewoon mooi om in verstedelijkt gebied te kunnnen genieten van de natuur.

Tineke Boom

Betrek de groene ruimte zoveel mogelijk bij het park, als onderdeel van het park. Verder lijkt de zuidkant van het park (vanaf de nieuwe kavels naar de RAI toe) wel de Verkeerstuin Assen met de vele geasfalteerde fietspaden. Dit zou beter kunnen met bijvoorbeeld alleen een fietspad door het midden (over de nieuwe brug) en een fietspad langs de snelweg langs de RAI. Dan kan het hele middenstuk vrij gemaakt worden voor wandelaars en andere gebruikers van het park. En krijgt het deel bij de RAI weer meer een parkfunctie in plaats van een verkeersknooppunt. Zo kom je toch nog wat tegemoet aan het verlies van het deel van het park waar nu de gebouwen komen.

Frans Nieuwenhuis

Tineke, Dat is precies het voorstel wat een aantal buurtbewoners i.s.m. Beatrixpark hebben voorgesteld. Alleen een zuidelijke route die richting tunneltje via het veilige fietspad (tussen Akzo en Stibbe) gaat. Daarnaast alleen de noordelijke route via Pr. Irenestraat. Het "zogenaamde" eiland wordt dan wandelgebied zonder fietspaden.

De Fietser

inderdaad het bestaande fietspad moet blijven , maar zoals het weer nu uitziet bij de gemeente willen zij ook de fiets verbannen in Amsterdam , zoals ook met de auto gebeurd , alle ideeën zijn prima ,maar de finale besluiten blijken helaas altijd anders uit te pakken

Aron

Ik denk mee via deze comment: trek de weelderige bloementuin van Akzo door. Dat versterkt het effect. Dus als het even kan met glooiende landschappen de hoogteverschillen (en eventuele halfverdiepte garages) overbruggen in Engelse-tuin-stijl met inheemse planten.

Frans Nieuwenhuis

En we willen ook weten hoe het fietspad komt te lopen. Daar hebben we in 2019 ook een bijeenkomst over gehad en zijn ideeën uitgewisseld. Daarna is het stil geweest.