skip to main content
Reparatie en vervanging tijdelijke treinperrons

Op station Amsterdam Zuid zijn in 2019 in beide treinperrons over een lengte van 70 en 100 meter uitneembare perrondelen geplaatst. Dit is nodig voor de bouw van de tweede stationspassage van station Amsterdam Zuid. Die perrondelen kunnen relatief eenvoudig worden in- en uitgetild tijdens werkzaamheden voor de bouw van die passage.

Werk op het perron

De uitneembare perrondelen zijn opgebouwd uit steigerdelen waarop een balklaag is gemonteerd. Op deze balklaag is een multiplex plaat bevestigd die de perronvloer vormt. De kwaliteit van de toplaag van deze uitneembare perrondelen gaat nu zodanig achteruit dat ze vervangen moeten worden. Totdat we gaan vervangen, versterken we de perrondelen. Dit gebeurt vanaf donderdag 4 november en duurt circa vijf dagen. Tijdens de versterkingswerkzaamheden kan de NS de normale dienstregeling rijden en kunnen reizigers gebruik blijven maken van de treinperrons.

De lichtbruine, uitneembare perrondelen

Vernieuwing

Na deze tijdelijke versterking gaan we ongeveer duizend vierkante meter per perron vervangen. Dit doen we in twee weekenden in december. Vervanging kan niet als de trein rijdt en het is te veel werk om in nachtelijke uren uit te voeren. In overleg met ProRail en NS zijn nu twee weekenden afgesproken waarin de vervanging van de perrondelen plaatsvindt. Er is dan beperkt treinverkeer mogelijk. De perrondelen in perron 2 (waaraan de treinsporen 3 en 4 liggen) worden vervangen in het weekend van vrijdagavond 3 december tot maandagochtend 6 december. De perrondelen voor perron 1 (met de treinsporen 1 en 2) vervangen we in het weekend van vrijdagavond 17 december tot maandagochtend 20 december. In zo’n weekend zal steeds één treinperron volledig zijn afgesloten en is er alleen treinverkeer mogelijk vanaf het andere perron. Het perron waaraan we werken, is dan afgesloten – zowel vanaf de Parnassusweg als in de Minervapassage. Het andere perron blijft wel bereikbaar vanaf beide toegangspunten.

Inspecteren

Tot de vervanging in december 2021 zorgen we ervoor dat reizigers goed gebruik kunnen blijven maken van de trein en de perrons. Tijdens de werkzaamheden en ook erna zullen we de perrons nauwkeurig blijven inspecteren.

Het verwijderen van een perron tijdens werkzaamheden aan de tweede reizigerstunnel

Geef uw mening

Inge

Begrijp ik het goed, dat deze perrondelen nu versterkt gaan worden om over een maand vervangen te worden? Zij die delen zodanig slecht dat het geen maand meer mee kan?

Maaik Chan

Uehurniehur

Saskia Blaas, Zuidasdok

Ja, dat begrijp je goed Inge, die delen zijn vooral op de naden niet betrouwbaar meer en we willen echt voorkomen dat mensen vallen of struikelen.