skip to main content
Twee slanke woontorens bij het Beatrixpark

De skyline van Zuidas krijgt er twee torens bij. Langs de A10, aan de oostzijde van de kantoren van AkzoNobel en Stibbe, verrijzen straks twee slanke woontorens van 60 en 70 meter hoog. Al in 2018 meldden we dat er woningen komen op deze locatie, de zogenoemde kavel 6/7. Voor het ontwerp tekende architectenbureau UNStudio. In totaal komen er 196 woningen in de torens, in een mix van vrije sector woningen en middeldure huurwoningen, waaraan in Amsterdam een grote behoefte is. Naar verwachting starten de bouwwerkzaamheden in de tweede helft van 2022. In een later stadium worden omwonenden geïnformeerd over onder andere de bouwlogistiek. De oplevering is gepland in 2025.

Flora en fauna

Het ontwerp van UNStudio speelt nadrukkelijk in op de ligging van de gebouwen: pal aan het Beatrixpark. Met groene daken, ruime en diverse beplanting en ruimte voor insecten en vogels, sluiten de gebouwen aan op de flora en fauna in het Beatrixpark. De twee torens zijn met elkaar verbonden door een zo transparant mogelijk middenstuk, dat straks niet alleen dient als entree voor beide torens, maar ook werkruimte biedt aan bewoners. Verdeeld over de gehele begane grond, de zogenaamde plint, komen een zwembad, wellness centrum, sportgelegenheid en een ‘in house cinema’ voor de bewoners van het complex. Op de zuidoosthoek van de plint komt een restaurant met uitzicht over het Beatrixpark. Daarnaast is er nog een ruimte die bestemd is voor een andere commerciële voorziening.

Geluidsdemping

Om een speels effect en dieptewerking te creëren, krijgen de torens woningen met verspringende balkons. Omdat ze vlak naast de A10 en het spoor liggen, is goed nagedacht over manieren om omgevingsgeluid te dempen. Zo krijgen alle woningen driedubbel glas. Ook krijgen veel van de woningen loggia’s die fungeren als een akoestische buffer tussen binnen en buiten. Ondergronds wordt een parkeergarage gebouwd met circa 150 parkeerplaatsen voor auto’s en 900 voor fietsen.

Bosachtige tuin

Voor de inrichting van het landschap rondom de woontorens is BOOM Landscape aangetrokken. Deze ruimte krijgt een bosachtige sfeer met veel bloeiende struiken en bomen. Landschapsarchitect Jan Maas maakte voor het ontwerp zo veel mogelijk gebruik van het feit dat de torens aan de rand van het groene Beatrixpark liggen. We werken zelf aan het ontwerp van de openbare ruimte van het gehele gebied tussen Kapel & Convict en de gebouwen van AkzoNobel, Stibbe en het St. Nicolaaslyceum.

Waardering

Tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst in januari 2022 deed vastgoedontwikkelaar Breevast zijn plannen voor de woontorens al uit de doeken voor omwonenden en andere geïnteresseerden. De ongeveer zeventig aanwezigen reageerden overwegend positief op de plannen. Een aanwezige vond het jammer dat er geen vrije wandelroute komt tussen de torens en sommigen vonden het jammer dat enkele voorzieningen alleen voor de bewoners van de torens zijn. Maar verder was er vooral waardering voor het ontwerp en met name voor de manier waarop het complex is ingebed in de groene omgeving.

Geef uw mening

Joost

Wanneer start de verkoop van de appartementen en komt er binnenkort een brochure online over de prijzen?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Joost, de start verkoop is op dit moment nog niet bekend. Ook is er nog geen informatie over prijzen van de koopappartementen beschikbaar. Je kunt je via de website van ontwikkelaar Breevast wel aanmelden als geïnteresseerde. Dan word je op de hoogte gehouden van verkoop- en verhuurinformatie. Dit is de link: https://breevast.nl/vastgoed/beethoven-kavel-67/.

Tessa

Is er goed nagedacht over het gebruik van veel glas in de woningen en balkons. Ik zie steeds vaker op het nieuws dat glas juist te warm wordt in een woning en ook op de balkons in de zomer. Ook is het veel schoonmaakwerk, de glazenwasser moet vaak komen en zorgt het voor minder privacy vanwege meer inkijk.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Tessa, de nieuwe bewoners van deze appartementen willen vast en zeker ook van het mooie uitzicht genieten 😉. Verder is het goed isolerend glas, zowel qua geluid als qua temperatuur.

Frank

Wie is de aannemer en zijn deze al met de bouwwerkzaamheden gestart.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Frank, de aannemer is nog niet bekend. De bouw is enigszins vertraagd. De voorbereidingen voor de bouw starten naar verwachting in het eerste kwartaal van komend jaar.

Annet Gelink

Dag wie gaan de woningen voor de verhuur doen en wie gaan de appartementen verkopen? groeten Annet Gelink

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Annet, dat is nu nog niet bekend, maar je kunt je via de website van ontwikkelaar Breevast aanmelden als geïnteresseerde. Dan word je op de hoogte gehouden van verkoop- en verhuurinformatie. Dit is de link: https://breevast.nl/vastgoed/beethoven-kavel-67/.

Michel

convict? bedoelt u het convent?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Michel, de gebouwen heten Kapel en Convict. Convict is inderdaad het voormalige klooster.

Yvonne

Omdat ze vlak naast de A10 en het spoor liggen, is goed nagedacht over manieren om omgevingsgeluid te dempen. Gaan de A10 en het spoor hier niet ondergronds als het geplande dokmodel wordt uitgevoerd?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Yvonne, ter hoogte van deze locatie komt de ingang van de tunnel (de tunnelmond) te liggen. Dat betekent dat er wel iets aan geluiddemping gedaan moet worden.

Socrates

Marlies, zo te zien blijft er toch weinig groen over , terwijl het nieuw college toch meer groen wil , het is afwachten wat er gebeurd is als zij in het zadel zitten ,dan blijken er toch adders onder het gras te zitten ! En worden deze woningen weer voor status houders of asiel zoekers ,?? Zo ja dan kan de achter Amsterdammer fluiten naar leuke behuizing , erg jammer !

Mathias

Goh Socrates…..wat een indrukwekkend inzicht. Hopelijk komt het nieuwe college nu tot betere besluiten. Echt een heel waardevolle bijdrage dit !

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Socrates, er wordt voor de openbare ruimte een apart inrichtingsplan gemaakt. Uiteraard komen er gebouwen op het nu braakliggende veld, maar de nieuwe openbare ruimte krijgt een uiteindelijk een kwalitatief mooiere inrichting. De woningen vallen in de categorie middenhuur en vrije sector, en zijn niet voor een specifieke doelgroep bedoeld.

maud en arthur goulooze

Indrukwekkend mooi, goed doordacht, zeer professioneel alles aangepakt door Breevast met UNStudio architecten aan het werk te zetten alsmede BOOM Landscape, landschapsarchitect Jan Maas in te zetten, wat een geweldige prestatie, over duurzaamheid, flora en fauna gesproken! Informatiebijeenkomst bijgewoond, was inderdaad vol lof met enkele kleine uitzonderingen zoals al vermeld. Wat een fantastische materialen worden er gebruikt!

Jan van Veen

Driedubbel glas. Bestaat het glas dan uit zes lagen? Ik ken wel glas met drie lagen.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Jan, het gaat inderdaad om drie lagen glas.