skip to main content
Mogelijk hinder door aanbrengen damwand voor de Brittenpassage

In 11 dagen tussen 22 juli en 3 augustus werkt het team van bouwcombinatie Nieuw-Zuid 24/7 door. Zonder geluid kan dat niet. Zo verwijderen we de A10, demonteren we spoor en perron, storten beton en zagen en slijpen spoorstaven. Van zondag 24 tot en met woensdag 27 juli maken we veel geluid op ons werkterrein naast de Arnold Schönberglaan, aan de zuidzijde van station Amsterdam Zuid, onder de zuidelijke rijbaan van de A10. Tussen 07.00 uur ’s ochtends en 19.00 uur ’s avonds trillen we daar tachtig damwandplanken de grond in. Bij onvoorziene situaties, zoals onwerkbaar weer of defecten aan machines, werken we in de avond en mogelijk donderdag 28 juli door. Samen vormen de damwandplanken een stalen wand die grond en water tegenhoudt en het zo mogelijk maakt om de tweede reizigerstunnel, de Brittenpassage, te ontgraven. We organiseren op dinsdag 5 juli 2022 een inloopbijeenkomst voor omwonenden en andere belangstellenden om het werk toe te lichten.

Grondkering

De 80 stalen damwandplanken met een lengte van tussen de 7 en 20 meter brengen we in twee rijen in de grond, tot wel 15 meter onder NAP. Daarmee bereiden we de Brittenpassage voor, de extra tunnel waardoor reizigers in de toekomst naar de metro’s en treinen kunnen. Deze stationspassage komt in het verlengde van de Benjamin Brittenstraat en loopt onder de sporen en de snelweg door. Tussen de damwandplanken die we plaatsen, graven we later de grond af en bouwen we de Brittenpassage. De damwanden vormen een zogenoemde grondkering: ze zijn nodig om te zorgen dat de grond eromheen op zijn plek blijft.

Damwanden drukken of trillen

Er zijn twee manieren om de damwandplanken in de grond te krijgen: door ze de grond in te drukken of te trillen. Het drukken heeft altijd de voorkeur, want het is een stillere techniek. Voor het drukken is meer materieel nodig, zoals hoogwerkers of hulpkranen om de damwandplanken aan te reiken. Omdat we tegelijkertijd op een klein oppervlakte 135 buispalen in de grond brengen is er onvoldoende ruimte om veilig te kunnen werken. Bovendien duurt drukken ongeveer twee keer zo lang. Juist ruimte en tijd zijn bij de gehele operatie enorm beperkt. We moeten het werk doen binnen de geplande 11-daagse afsluiting van de A10 Zuid en realiseren ons dat de omgeving hierdoor overlast kan gaan ervaren.

Bekijk het filmpje

Inloopbijeenkomst 5 juli

We willen verrassingen voorkomen en omwonenden en gebruikers van het gebied zo goed mogelijk informeren. Daarom organiseren we op 5 juli een inloopbijeenkomst. Buurtbewoners ontvangen hiervoor een uitnodiging in de brievenbus en ook met de werkgevers in het gebied nemen we contact op. U bent van harte welkom, aanmelding is niet nodig.

Datum: dinsdag 5 juli 2022
Locatie: Informatiecentrum Zuidas, centrale hal World Trade Center
Adres: Strawinskylaan 59
Tijdstip 1: 12.00 tot 13.30 uur
Tijdstip 2: 17.00 tot 19.00 uur

Geef uw mening

bert

kewl