skip to main content
Beleef de Open Monumentendag in Zuidas

Het culturele seizoen is weer begonnen, ook in Zuidas. Wat kunt u zien tijdens Open Monumentendag?

De Thomaskerk

Laat u niet foppen door de sobere buitenkant van de Thomaskerk, ingeklemd tussen een parkeerplaats en een woonwijk, en sinds 2013 een gemeentelijk monument. ‘Als je naar de kerk gaat’, zo schrijft architect Karel Sijmons in zijn aantekeningen, ‘moet je uit je huiselijke gezelligheid, in een andere wereld komen.’ En juist achter de gevel wordt deze visie in al zijn glorie geopenbaard: met brute materialen, een golvend dak en een eigenwijze indeling is de kerk een plek voor introspectie, voor kunst (vergeet niet even stil te staan bij het glaswerk in de hal) en door de aanwezigheid van bijvoorbeeld een jeugdcentrum in de kelder, voor verbinding.

Datum: zaterdag 10 september (10.00 – 17.00 uur)
Adres: Prinses Irenestraat 36
Aanmelding: niet nodig
Activiteiten: houd de website van de Open Monumentendag in de gaten
Toegang is gratis

Het Burgerweeshuis

Het is zeker niet vanzelfsprekend dat u het Burgerweeshuis aan het IJsbaanpad 1 in zijn huidige vorm kunt bezoeken. Het scheelde namelijk niet veel of een deel van het structuralistische gebouw van Aldo van Eyck was in de jaren tachtig van de vorige eeuw gesloopt. En juist dit gebouw, nadrukkelijk ontworpen met kinderen in het achterhoofd (vandaar de naam), was ontworpen als een samenhangend geheel. Van heinde en verre stroomden de steunbetuigingen dan ook binnen voor het behoud van het gebouw in zijn geheel. En zeker niet van de minsten. ‘Voor zover er één gebouw in Nederland zou moeten blijven staan, is het dit’, vindt Rem Koolhaas. Sinds 2014 heeft het gebouw een monumentale status.

Datum: zaterdag 10 september (10.00 – 17.00 uur) & zondag 11 september (10.00 – 17.00 uur)
Adres: IJsbaanpad 1, Amsterdam
Activiteiten: houd de website van de Open Monumentendag in de gaten
Aanmelding: niet nodig
Toegang is gratis

De monumentale rechtbank

Tussen 1972 en 1975 verrees ‘kantongerecht Parnas’ als een van de eerste gebouwen op de nog lege vlaktes aan de zuidkant van de stad. Architect Ben Loerakker ontwierp een gebouw dat met acht verdiepingen flink hoger was dan de gebouwen in de omgeving van de Prinses Irenestraat en de Fred. Roeskestraat destijds. En ook de binnenkant was bijzonder. De verschillende functies zoals rechtszalen en een burgerloket waren weliswaar gescheiden, maar door het opnemen van een centrale hal van wel drie verdiepingen hoog zorgde het ontwerp ook voor verbinding en ontmoeting: de bezoeker kon de bedrijvigheid op de hogere verdiepingen zien, ook al was hij niet op iedere verdieping welkom. Het rechtbankgebouw heeft sinds 2013 de status van gemeentelijk monument. 

Datum: zaterdag 10 september (10.00 – 17.00 uur) & zondag 11 september (10.00 – 17.00 uur)
Adres: Parnassusweg 220, Amsterdam
Activiteiten: houd de website van de Open Monumentendag in de gaten
Aanmelding: niet nodig
Toegang is gratis

Botanische Tuin Zuidas

Ook in de buitenlucht is er genoeg te zien tijdens de Open monumentendag, zoals het monumentale groen in de Botanische Tuin Zuidas. Deze door de Amstelveense parkenbeheerder C.P. Broerse ontworpen stadstuin in Kenniskwartier is in 1967 aangelegd op het terrein van de campus van de Vrij Universiteit. Oorspronkelijk bedoeld voor onderwijs en onderzoek van de biologische faculteit, is de tuin inmiddels uitgegroeid tot een groene oase voor een breed publiek. Laat u rondleiden door een plantenexpert, geniet van bijzondere hapjes en drankjes of doe mee aan een stoepplantjessafari door de buurt.

Datum: zaterdag 10 september (10.00 – 17.00 uur) & zondag 11 september (10.00 – 17.00 uur)
Adres: Van der Boechorststraat 8, Amsterdam
Activiteiten: houd de website van de Botanische Tuin Zuidas in de gaten
Aanmelding: niet nodig
Toegang is gratis

Ommetje Kunst

O, en als u toch in Zuidas bent, loop of fiets dan ook ons Ommetje Kunst, een verrassende audiotour die u via uw eigen telefoon leidt langs de meest bijzondere kunstwerken van Zuidas.

Geef uw mening