skip to main content
ADORE zorgt voor unieke verbinding tussen medische disciplines

ADORE is onderdeel van Amsterdam UMC. In maart 2022 startte het werk aan de fundering van het gebouw. Een half jaar later, op 28 september, was er een feestje rond de officiële start van de bouw. Het hightec gebouw krijgt zes verdiepingen en bestaat uit kantoren en laboratoria. Daarnaast bevat het een cleanroom: een geconditioneerde omgeving met zeer hoge kwaliteitseisen ten behoeve van onderzoek naar kanker en neurologische aandoeningen. Het is wereldwijd voor het eerst dat oncologisch en neurologisch onderzoek op deze manier worden gebundeld. Daarmee staat het gebouw in het teken van samenwerking en verbinding.

Kruisbestuiving

In het onderzoekscentrum werken wetenschappers en onderzoekers binnen de oncologie en neurologie straks samen met het midden- en kleinbedrijf, de farmaceutische industrie en kennisinstellingen zoals de Vrije Universiteit Amsterdam en de UvA. Door gebruik te maken van de overeenkomsten tussen deze ziekten, worden doorbraken in het onderzoek versneld. ADORE is ingericht op de kruisbestuiving tussen deze twee disciplines, onder andere door verschillende ontmoetingsplekken in het gebouw. ADORE is overigens ook een financieel fonds, waardoor onderzoekers niet zelf langdurige subsidietrajecten hoeven te starten en zich gedurende langere tijd op het onderzoek kunnen focussen.

Verbinding met Imaging Center

ADORE krijgt via een atrium op de begane grond een verbinding met het Imaging Center. Het hart van ADORE bevindt zich op de tweede verdieping: daar komt een eigen binnenhof, een grote patio. Dit binnenhof zorgt voor daglicht in de kantoren in het midden van het gebouw en biedt verschillende ontmoetingsplekken. Een open trap verbindt de bovengelegen verdiepingen met elkaar. Op de tweede verdieping komen de laboratoria en een congreszaal die in grootte is aan te passen.

Flexibel en duurzaam

De ruimtes binnen ADORE zijn makkelijk aan te passen zonder iets te hoeven veranderen aan de plafonds, vloeren, verlichting, ventilatie of andere (lab)voorzieningen. De binnenwanden zijn relatief eenvoudig te verplaatsen en de voorzieningen blijven overal beschikbaar. ADORE is het eerste gebouw van Amsterdam UMC dat een warmte- en koudeopslag (WKO) krijgt. Dit is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte of koude op te slaan in de bodem. Daarnaast wordt het dak gebruikt als buffer om regenwater na een flinke bui op te slaan en geleidelijk af te voeren naar het riool. Ook wordt het voorzien van zonnepanelen.

Kenniskwartier

In samenwerking met de VU en het Amsterdam UMC transformeren we het Kenniskwartier in Zuidas de komende jaren tot een spannende mix waar een breed palet aan functies samenkomen. In deze buurt (aan de zuidkant van de A10, tussen de Parnassusweg/Buitenveldertselaan, de A.J. Ernststraat en de Amstelveenseweg) komen circa 2.700 woningen, naast ruimte voor onderwijs en kennisgerelateerde bedrijvigheid, zorg, cultuur, winkels en horeca. ADORE is een prachtige toevoeging op dat wat zo belangrijk is binnen Kenniskwartier: het samenkomen van ontmoeting, inspiratie en kennisuitwisseling.

Geef uw mening

Huygens

Ziet er fraai uit ,maar waar is het kenniscentrum in de Zuidas? Nergens een duidelijk Kaartje ?

Redactie

Beste Huygens, terechte vraag. Als u de buurt Kenniskwartier bedoelt: die ligt aan de zuidkant van de A10, tussen de Parnassusweg/Buitenveldertselaan, de A.J. Ernststraat en de Amstelveenseweg. We hebben dit in de laatste alinea van het artikel alsnog toegevoegd. Hier vindt u alle 12 buurten waarin Zuidas is opgedeeld: https://zuidas.nl/thema/buurten-zuidas-in-kaart/

A Zeilmaker

Gewoon de VU-campus aan de De Boelelaan/ vd Boechorststraat

O. Westra

Ja u heeft gelijk moeilijk te vinden