skip to main content
Crossover bijna wind- en waterdicht, afbouw gestart

Er is de afgelopen maanden flink gewerkt op en rond Crossover, en dat is te zien. De negen kantoorverdiepingen aan de ene kant van het gebouw en de zes woonverdiepingen aan de andere, staan als een huis. ‘In het woongedeelte hebben we de steiger aan de binnenkant gedemonteerd,’ vertelt Paul Spaargaren, projectleider bij aannemer BAM. ‘De dakbedekking ligt erop. We gaan nog isolatie aanbrengen, dan volgt onder andere de aanleg van de daktuinen. Op de daken van de verspringende delen in het woongedeelte komen stadstuintjes die straks toegankelijk zijn voor de bewoners in het pand.’

Kraan en binnentuin

Momenteel torent er nog een gigantische kraan boven het woongedeelte uit, die dwars door het dak de lucht in steekt. Die wordt half oktober gedemonteerd. ‘De kraan staat gefundeerd in de parkeergarage en gaat door een sparing in het dak. Zodra de kraan weg is, kunnen we die sparing dichtmaken.’ In het dak van het woongedeelte valt echter nog zo’n opening op. ‘Die blijft,’ zegt Spaargaren. ‘Hierdoor kan daglicht de binnentuin invallen die wordt aangelegd voor bewoners. Het gebouw ligt vlak naast de A10, dus aan de snelwegkant hebben de woningen geen ramen die open kunnen. Deze woningen zijn georiënteerd op de binnengevel.’

Spannende mix

Crossover belooft een spannende mix te worden van wonen, werken en voorzieningen. In de verdieping op de begane grond – die het kantoordeel met het woongedeelte verbindt – komen horeca en ruimte voor maatschappelijke voorzieningen. Van de 120 sociale huurwoningen in Crossover zijn er 60 voor startende studenten en 60 voor statushouders. Eerder berichtten we al uitgebreid over dit concept. Ook komen er 10 koopappartementen in het complex.

Afbouw en bakstenen gevel

In zowel het woon- als kantorengedeelte is al gestart met de afbouw: het plaatsen van binnenwanden en installaties, bijvoorbeeld. Ook is er een begin gemaakt met het aanbrengen van de kenmerkende bakstenen gevel van het gebouw. Spaargaren: ‘De stenen worden speciaal voor Crossover gebakken en bestaan voor meer dan de helft uit gerecycled afval. Denk aan oude toiletten, dakpannen en tegels.’ De aannemer monteert de gevel van boven naar onder – die volgorde heeft trouwens geen specifieke reden – en verwacht aan het einde van het jaar helemaal beneden te zijn.

Planning

In januari volgt het aanbrengen van natuursteen in de centrale entree, waarna in februari en maart veel tijd gaat zitten in het controleren van de installaties. Ook zullen de daktuinen en terrassen worden afgewerkt. Naast de daktuinen op het woongedeelte, krijgt ook de kantoortoren ruime en groene terrassen. Op de verdieping die de twee delen met elkaar verbindt komt veel groen. De oplevering van Crossover staat gepland voor half 2023.

Geef uw mening

Spinoza

Hendrikus, lees juist dat het Kabinet status houders en starters voorrang geeft bij nieuwbouw, landgenoten worden, helaas, op een zijspoor gezet, allemaal te betreuren ,en de eigen Groen Links/Amsterdam zet stads genoten ook nog eens in het verdom hoekje Hoop toch dat je gaat scoren !

Hendrikus van Erdelen

Supermooi,ik zou daar maar wat graag een sociale huurwoning willen bewonen,ik zit nu in de rivieren buurt op 2 hoog,ik zit in een vervelende fase van mijn leven, ik kom de trap niet meer op,( ik heb dan ook een urgentie van de dokter) maar hoezo 60 statushouders? Je moet toch altijd een Nederlands aanspreekpunt hebben? Ik begrijp dit beleid niet,op zijn minst moet je 25 % aan autochtone bewoners in zo'n mooie locatie laten wonen,zij zijn het metselzand tussen de stenen!