skip to main content
Iedereen welkom in gebouw CROSSOVER

CROSSOVER, op de hoek van de afrit A10 Zuid en de Europaboulevard, is een verrijking van Amsterdam, mede omdat het straks (oplevering in 2023) zo veel functies krijgt. Er is plek voor 120 sociale huurwoningen, tien koopstudio’s en een kantoorgedeelte van negen verdiepingen. Op de benedenverdieping is plek voor horeca en winkels. Een spannende mix van wonen, werken en voorzieningen dus. Myrthe Baaij, programmamedewerker Woonconcepten van De Key is enthousiast over het ‘Startblok’-concept dat De Key voor dit gebouw hanteert. ‘Het houdt in dat we de 120 sociale huurwoningen in CROSSOVER verhuren aan jongeren tussen de 18 en 28 jaar. De helft daarvan komt uit Nederland, de andere helft is statushouder.’ Het doel is alle bewoners een goede start te geven. ‘Het is niet zomaar een complex, het is een bijzonder concept waarbij het idee is dat er een wederzijdse uitwisseling ontstaat van ideeën, kennis en netwerken. Het vraagt daarom ook wat meer van de bewoners dan normaal. De statushouders die hier komen te wonen, zullen een andere achtergrond hebben dan de Nederlandse woonstarters die misschien net bij hun ouders vandaan komen. Jongeren die hier willen wonen, moeten zich hier bewust van zijn en daar ook voor openstaan. Het idee erachter is dat jongeren elkaar kunnen helpen. Iedereen moet zich welkom voelen.’

Impressie van de woningen in CROSSOVER

Informatie- en selectiedag

De gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers bepalen samen welke statushouders in aanmerking komen. ‘De Nederlandse woonstarters selecteren wij zelf’, zegt Baaij. ‘De woningen komen op Woningnet en jongeren die geïnteresseerd zijn, kunnen zich inschrijven en worden uitgenodigd voor een informatie- en selectiedag. Dan laten we ze het gebouw zien en vragen hun onder meer naar hun motivatie om hier te willen wonen. Die motivatie speelt ook een rol bij de uiteindelijke toewijzing.’

Ontmoetingsruimte

De woningen worden zo´n 22 tot 28 m2 groot en hebben allemaal een eigen keuken, badkamer en wc. De appartementen bevinden zich op de tweede tot en met de zevende verdieping. Op iedere verdieping komt ook een gemeenschappelijke ruimte van 50 vierkante meter. Daarnaast is er een lounge- en wash &go-ruimte op de begane grond. In totaal is er dus 350 m2 aan ontmoetingsruimte. Baaij: ‘We gaan die ontmoetingsruimtes thematisch inrichten, naar bijvoorbeeld werk, spel en sport. We investeren dus zowel fysiek als sociaal in de opbouw van de gemeenschap in CROSSOVER.´

Community builders

Het is niet het eerste Startblok-concept van De Key. In Riekerhaven (bij knooppunt De Nieuwe Meer) en Elzenhagen (Amsterdam Noord) wordt al volgens deze opzet gewoond. Binnenkort levert De Key ook een complex aan de Wormerveerstraat op (Spaarndammerbuurt) en volgend jaar volgt een Startblok op Zeeburg. ‘Het gaat over het algemeen heel goed. In het complex in Riekerhaven is er bijvoorbeeld een team dat het hele beheer zelf doet: de leden daarvan runnen echt het hele gebouw. Bij andere Startblok-concepten is er een team van community builders dat zich vooral richt op de sociale samenhang in het complex. In CROSSOVER komt in ieder geval ook een kernteam waarvan de leden samenwerken met de buurt en de gemeente. Jongeren die deel willen uitmaken van dit team, kunnen zich daarvoor aanmelden. Ze kunnen dan voorrang krijgen voor een woning. En ze krijgen ook een vrijwilligersvergoeding voor hun inzet.’

Impressie van het kantoordeel van CROSSOVER

Duurzaam

Rik Harmsen van de afdeling Vastgoed van De Key zegt dat de 120 sociale huurwoningen ongeveer een kwart uitmaakt van het totale volume van het gebouw. ‘Dat is maar beperkt, maar samen met de koopstudio’s op de begane grond en de eerste verdieping en de vele meters aan kantoorruimte vormt het een mooie combinatie. Het is ook een zeer duurzaam gebouw, omdat je met zowel woningen als kantoren in een gebouw het energiegebruik optimaal kunt regelen. De kantoren moeten overdag vaak wat warmte kwijt die je weer gebruikt voor de woningen. Zo houd je de warmte- en koudebronnen goed in balans. Door het hele gebouw heen komen ook vele terrassen, zowel voor de kantoren als voor de bewoners. Met CROSSOVER en het gebouw Stepstone waar we ook 216 startersappartementen gaan verhuren, heeft De Key straks twee sociale iconen van allure in Zuidas.’

Tekst: Hilde Postma

Geef uw mening

Pandora

ik zie dagelijks de vorderingen an dit gebouw , het is maar afwachten Wagt dit uiteindelijk gaat worden ?? misschien komt er meer leven in dit gebied ,vraag mij af welk kantoor zich hier gaat melden , het gebouw The TERRACE ( suit supply ) staat al maanden lang leeg, er staat dus niemand te dringen , gaat het ook zo met de appartementen , te duur voor te kleine ruimte , en zou moddert het stadhuis maar aan

Michael T

Beetje Hollands vraagje, scheelt het grondkosten als die gebouwen zo ver overhangen? Op de begane grond een beperkt oppervlak en naar boven uitlopend? Bij het interessante HNow hotel (hoe spreek het eigenlijk uit) is dat helemaal goed te zien. Wordt er "belasting" (grondkosten) over lucht geheven? Leuke ontwikkeling die menging hoor.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Michael, het scheelt voor de ontwikkelaar geen grondkosten als een gebouw 'overhangt'. De financiële som wordt gemaakt over het totaal aantal te realiseren vierkante meters in het gebouw, dus het maakt daarvoor niet uit of delen van het gebouw overhangen. Dat dit de laatste tijd veel gebeurt komt doordat er steeds meer nieuwe technieken Het feit dat er tegenwoordig vaker gebouwen worden ontwikkeld die qua ontwerp flink verspringen, komt door er nieuwe bouwmaterialen en technieken worden toegepast. Hierdoor wordt er meer mogelijk.

Gerard Bakker

Leuke presentatie Marlies

Marlies | Amsterdam Zuidas

Dank Gerard!