skip to main content
Nieuw atrium van EDGE Stadium steelt de show

Het enige woord dat onze mond verlaat is ‘wauw’. We staan in het midden van het atrium van EDGE Stadium, en kunnen ons alleen maar vergapen aan het (voorlopige) resultaat van de upgrade die de ruimte gekregen heeft. Het atrium verliest wat vierkante meters doordat de vleugels van het pand iets naar binnen zijn getrokken, maar hebben een open karakter gekregen vanwege de grote raampartijen. Het kenmerkende koperen hart is opgepoetst en nog steeds aanwezig, maar wel op een subtielere manier. Bo Gall, werkvoorbereider bij G&S Bouw, leidt ons rond. Hij is al sinds de start van de grondige renovatie bij het project betrokken. ‘Ik ken inmiddels elk hoekje van het gebouw. Natuurlijk heb je bij de start van zo’n project al voor ogen hoe het zou moeten worden. Het is heel bijzonder om te zien hoe alles vervolgens samenkomt.’

Atrium gezien vanuit het koperen hart

Veertien kilometer aan latten

Het atrium mag dan aan vierkante meters hebben ingeboet, het heeft aan licht en intimiteit gewonnen. De binnengevel is voorzien van duizenden MDF-latten, afgewerkt met een lichte fineerlaag. ‘Dat was monnikenwerk,’ geeft Gall toe. ‘We hebben berekend dat, wanneer je ze allemaal achter elkaar legt, je veertien kilometer aan latten hebt.’ Ook met de ramen die uitkijken op het atrium is iets bijzonders aan de hand. Voorheen waren dit de schuifpuien in het pand, die op een soort loopbalkons uitkwamen. Omdat ze overbodig werden, zijn ze ontdaan van het hang- en sluitwerk, opgeknapt en opnieuw geschilderd.

Koffiebar en bomen

Op de eerste verdieping en de begane grond van het pand is straks ruimte voor EDGE Workspaces, een concept dat uitgaat van flexibele werkplekken en huurders. Het atrium is zo ontworpen dat het uitnodigt tot ontmoeting. ‘Dat zit ‘m bijvoorbeeld in de loopbrug over de eerste verdieping en de speelse halfronde trappen,’ aldus Gall. ‘Daarnaast komt er onder andere nog een koffiebar, en vooral veel groen.’

Lopend vergaderen, of andersom

Aan de voorkant van het pand op de begane grond bevindt zich een vergaderzaal die straks door de gebruikers van EDGE Worskspaces gehuurd kan worden. In het midden staat een vierkant plateau van zo’n vier bij vier meter, met daarop een groene grasmat. ‘Een zogenaamde walking meeting room,’ legt Gall uit. ‘Een loopband waar je met acht á tien mensen tegelijk op kunt vergaderen, terwijl je loopt. Of andersom, natuurlijk.’ Een primeur, zo blijkt. Op de website van de fabrikant staat te lezen dat EDGE hier ‘de eerste walking meeting room ter wereld’ lanceert.

Flink uitgebreid

Het lijkt erop dat de tweede verdieping van EDGE Stadium over niet al te lange tijd wordt opgeleverd. De klimaateilanden zijn geïnstalleerd, de computervloer ligt, de muren zijn netjes gestukt en gesaust. Direct valt de ruimte op: de verdiepingen zijn flink in vierkante meters uitgebreid. Dat komt onder andere door de inbreiding van de vleugels naar het atrium toe. Gall: ‘Ook hebben we een glazen gevel rondom het koperen hart gebouwd, waardoor meer kantoormeters zijn ontstaan.’ In totaal is het gehele kantoor met ongeveer 50% uitgebreid. Naast de inbreiding naar binnen toe, zijn zowel de vleugels als het middendeel ook een stuk de lucht in gegaan.

Glazen gevel zorgt voor extra vierkante meters

Banken aan de voorzijde

Tot slot nemen we nog een kijkje aan de voorzijde van EDGE Stadium, daar waar het koperen hart – nu achter de glazen gevel – schittert. Het gebouw oogt ineens veel toegankelijker, zo vanuit de Fred. Roeskestraat. Tussen de stoep in de ingang van het pand zijn lange, massieve betonblokken geplaatst. ‘Hier komt nog hout op, dan worden het bankjes. Daar kan straks iedereen gebruik van maken,’ zegt Gall. ‘En achter die bankjes wordt groen aangeplant.’

Aanzicht vanaf de Fred. Roeskestraat

Planning

De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan details, zoals het gereedmaken van installaties en elektra, en het afwerken van onder andere de gevel. Tegelijkertijd volgt de oplevering van de overige verdiepingen, de begane grond en de parkeergarage. In januari 2023 moet EDGE Stadium in zijn geheel zijn opgeleverd.

Geef uw mening