skip to main content
Alles is duurzaam aan The Newton

Rechttoe rechtaan is The Newton allerminst te noemen: van boven gezien vormt het toekomstige wooncomplex in de buurt Kop Zuidas een soort driehoek. Het heeft twee woonblokken die in hoogte van elkaar verschillen en per verdieping ook nog eens verspringen. Hetzelfde geldt een beetje voor de 101 huurappartementen in het gebouw: geen een is er hetzelfde. ‘Dat zou ook een beetje saai zijn, niet?’, zegt Peter Jan ten Hove, uitvoerder bij aannemer Pleijsier Bouw. ‘Het betekent dat we in feite heel traditioneel bouwen: bijna niets is prefab. Het gebouw heeft veel hoeken, vrijwel geen tussenwand heeft dezelfde afmeting. We storten de wanden en vloeren dan ook in het werk.’

Stempels en storten

We lopen door de driehoekige plint (begane grond) die de twee woonblokken met elkaar verbindt. Hier komt ruimte voor een commerciële voorziening van 175 vierkante meter. Nu nog staat de verdieping vol met zogenaamde stempels: een soort buizen die tussen de vloer en het plafond drukken. ‘Ze dragen de breedplaten’, zegt Ten Hove terwijl hij naar het plafond wijst. ‘Die breedplaten vormen een soort bekisting voor de vloer van de volgende verdieping. Op de platen worden installaties aangebracht en bewapening gevlochten, waarna we de vloer kunnen storten.’

Eigenwijze vormen omringd door stempels voor de steun

Bijna 50 procent circulair beton

Er is iets bijzonders aan de hand met het beton van The Newton: het gebouw zal voor bijna 50 procent uit circulair beton bestaan, een uitzonderlijk hoog percentage. De grondstoffen voor circulair beton komen deels uit oude betonnen gebouwen, zogenaamde donorgebouwen. Een machine ontleedt het oude beton naar de basiselementen: zand, grind en cement. De gescheiden grondstoffen kun je vervolgens opnieuw gebruiken bij het maken van circulair stortbeton. Zo bespaart The Newton 1.160 ton aan C02 ten opzichte van traditioneel beton.

De helft van het gebruikte beton is circulair

Duurzaam en energieneutraal

Ontwikkelaar COD heeft de duurzaamheidslat hoog liggen voor The Newton, zowel voor de bouw als voor het gebouw zelf. Op het dak van de eerste verdieping komt een groenblijvend dakterras, en ook op de verschillende terrassen rondom het pand komt veel groen. Het gebouw wordt volledig gasvrij; een zogenaamd WKO-systeem (warmte-koudeopslag) zal gebruikt worden om de appartementen te koelen en verwarmen. Ten Hove neemt ons mee naar de zijkant van het complex, waar twee grote vierkante betonnen bakken staan. Ze zijn onderdeel van de WKO-installatie. Hij tilt een van de deksels op. ‘Hier zit een buis in die wel tweehonderd meter de grond in gaat,’ legt hij uit. ‘Je gebruikt in feite grondlagen om koude en warmte op te slaan. In de winter wordt het gebouw verwarmd met grondwater uit de warme bron. Dit water koelt af en wordt weer teruggepompt in de koude bron. In de zomer wordt dit weer gebruikt ter koeling. Voor de opwekking en opslag wordt onder andere gebruikgemaakt van zonnepanelen op het dak van The Newton.’

Buren Crossover (links in aanbouw) en Terrace Tower, gezien vanaf de tweede etage

Planning

Het lagere woonblok, aan de kant van Crossover, telt vijf woonlagen waarvan er inmiddels twee staan. ‘Voor de kerst willen we de vijfde gehaald hebben’, aldus Ten Hove. Voor het hogere woonblok met acht verdiepingen geldt dat deze in maart 2023 het hoogste punt zal hebben bereikt. Met de isolatie van de gevel is al een begin gemaakt. Over een half jaar zal het gebouw zo’n beetje dicht zijn. In januari start de afbouw. In de kelder komt een parkeergarage met 55 parkeerplekken voor auto’s en parkeervakken voor scooters. De oplevering van The Newton staat gepland voor eind 2023.

Geef uw mening