skip to main content
17 november: opening Europaplein-Oost

De aanleg van het nieuwe Europaplein-Oost kent een lange aanloop. Al in het voorjaar van 2019 vroegen we buurtbewoners mee te denken over een nieuwe inrichting voor het pleintje tegenover de RAI, tussen de Europaboulevard, de President Kennedylaan en de Rooseveltlaan. Een randvoorwaarde was het toevoegen van groen, maar dat betekende ook dat een deel van de parkeerplekken zou moeten verdwijnen. Daarnaast maakte de plaatsing van het kunstwerk Virtual Fountains veel tongen los.

Intiem buurtparkje

In begin 2021 lag er een definitief ontwerp voor een intiem buurtparkje. Een plek met veel groen, speelvoorzieningen, zitgelegenheid, kunst en een ondergrondse waterberging. In november 2021 startte de aanleg van het nieuwe plein. Nu, een jaar later, is de herinrichting van het Europaplein-Oost afgerond en kunnen omwonenden er gebruik van gaan maken.

Opening: 17 november vanaf 16.30

Op donderdag 17 november bent u vanaf 16.30 uur van harte welkom om het eindresultaat te komen bekijken, onder muzikale begeleiding van een dixieland-band. Kinderen kunnen het nieuwe speeltuintje uitproberen en er is een uitleg over de ondergrondse rainproof-maatregelen. Rond 17.40 uur ‘onthullen’ Flora Breemer, lid dagelijks bestuur stadsdeel Zuid, en Pieter Jan Jongen, adjunct-directeur Zuidas het plein en kunstwerk Virtual Fountains, waarna we om 18.15 uur afronden.

Geef uw mening

Socrates

Lieve mensen , de plannen voor herinrichting ligt al jaren in de la van een slapende ambtenaar ,er zijn geen wijzigingen aangebracht en inspraak is nu eenmaal niet gewaardeerd in Amsterdam ,daarom loopt alles door elkaar heen ,helaas

Bewoner

Waar is het groen? Het zou moooi zijn als het groen zou zorgen voor de afscherming van de auto’s! De foto’s zagen er veel groener uit, denk dat jullie meer bomen mogen planten zodat je ook wat privacy ervaart op het plein, zowel aan de Autoweg als bij de woningen!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste bewoner, het groen moet nu gaan groeien! We hebben gras gezaaid en allerlei planten en struiken gepland die nu nog heel klein zijn. Volgend voorjaar zal het al veel groener ogen.

Amsterdammer

Jullie hebben meer groen dan de gemiddelde straat ... en ook nog de Amstel en Amstelpark in de buurt. Waarom klagen mensen altijd zo? Geniet van het leven en doe niet zo zuur.

Ilse

Hoi Marlies, Is de Kindercommissie Zuid ook uitgenodigd om deze opening bij te wonen? Zij denken mee over diverse topics waaronder de herinrichting van Zuid, vergaderen daar elke 2 maanden over in het nabijgelegen Stasdeelkantoor en brengen hun advies uit aan onder meer Flora Bremer. Aangezien zij ook enthousiast, creatief en serieus advies hebben uitgebracht over de (her)inrichting van alle speelplekken in stadsdeel Zuid zou het leuk zijn als zij worden uitgenodigd om te zien dat - en in welke vorm - hun ideeën werkelijkheid worden. Leuke link van plannen bedenken aan de vergadertafel naar daadwerkelijk buiten. Hartelijke groet, Ilse

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Ilse, bedankt voor de tip! Ik heb de uitnodiging naar de kindercommissie doorgestuurd. Ik hoop dat het ze lukt komende donderdag.

Mw GG Stornebrink

Het mag van mij nog groener. Ik vind dat er vooral door de kiezelpaden er erg veel steen is Het is zo netjes !! Het ziet er keurig uit. Boomstronken om op te lopen. erbij ?! Die hadden we vroeger op ons heerlijke landje op de kop van Zuid, waar het helaas nu vol gebouwd is/ wordt. We vragen ons af waar het klimrek/ glijbaan dat er eerst stond nu naar toe gegaan is. We hebben er heel veel jaren plezier van gehad en de kinderen willen het graag weer beklauteren. Wens iedereen een gezellige opening van het parkje

Marnix

Waarom is dat “helaas”??? Meer woningen is wat we nodig hebben!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste mevrouw Stornebrink, het plein zal volgend voorjaar al een stuk groener worden. Het nieuwe groen is net aangeplant en ingezaaid, en moet nog flink gaan groeien. Wat betreft de oude speeltoestellen: deze zaten op de grens van hun 'levensduur' en worden daarom niet meer terug geplaatst. We hopen dat kinderen veel plezier zullen hebben van de nieuwe speelplek, en ook op de andere grasstrookjes lekker kunnen ravotten.