skip to main content
Stepstone in zes maanden naar de 22ste verdieping

We lopen mee met Mitch van der Hoek, al achttien jaar werkzaam voor bouwer en projectontwikkelaar VORM en als uitvoerder betrokken bij Stepstone. ‘Bovenop een fundering van 151 boorpalen hebben we vanaf de start bouw in april 2022 in zeven maanden tijd de begane grond en de eerste verdieping gebouwd.’ Maar de dag van ons bezoek aan het bouwterrein, gelegen aan de Gustav Mahlerlaan en tussen de A10, de Parnassusweg en de Amstelveenseweg, blijkt een bijzondere: VORM start juist vandaag met het aanbrengen van prefab onderdelen voor de gevel. En dan komt de vaart erin. ‘Het optrekken van een verdieping kost zo’n zes werkdagen. En dan heb ik het over het plaatsen van de draagelementen, balkons, gevelbladen en kozijnen. Even snel gerekend komen er dan in zes maanden twintig verdiepingen bij.’

Sociaal huren op stand

De 216 appartementen die in opdracht van Woonstichting Lieven de Key worden gerealiseerd variëren van 25 tot zestig vierkante meter en zijn bedoeld voor starters tot 28 jaar. Ze moeten na maximaal vijf jaar doorstromen om plaats te maken voor nieuwe starters. Als we de entree binnengaan, krijgen we niet de indruk dat hier voor mensen met een kleine portemonnee wordt gebouwd. ‘Het eerste wat je ziet is een dubbelhoge entreehal met even verderop de dubbele glazen lift’, zegt Van der Hoek. ‘Dat geeft toch wat grandeur aan het gebouw.’

Parkeren voor fietsers en scooters

Als we naar de trap richting de eerste verdieping lopen, passeren we de plek waar de Key lounge komt, een gemeenschappelijke ruimte waar bewoners kunnen werken of bijeenkomsten kunnen organiseren. ‘En wat je hier ziet,’ zegt Van der Hoek als hij naar een korte, betonnen hellingbaan wijst die naar een tussenverdieping leidt, ’is een fietsenstalling van twee verdiepingen.’ Dat is ook de enige parkeerplaats in het gebouw: voor fietsen en scooters. Op het dak komen zelfs sportfaciliteiten voor de bewoners. Maar dus geen plek voor auto’s in het door LEVS architecten ontworpen Stepstone. Verder komt er een groene binnentuin en wordt het gebouw voor verwarming en verkoeling aangesloten op een met The Pulse of Amsterdam gedeeld warmte-koudeopslagsysteem (WKO).

WKO uitgelegd

Rust en overzicht op de bouwplaats

Aangekomen op de tweede verdieping, nu nog zonder plafond, vragen we Van der Hoek naar de uitdagingen tijdens het bouwen. Dat is zeker niet de samenwerking met alle partners zoals de opdrachtgever, de architect en de leveranciers – die loopt gesmeerd. ‘Daarmee vergroot je de kans op succes, maar het maakt het werk ook gewoon veel plezieriger.’ Nee, de uitdaging zit hem in het bouwen van een hoge toren op een beperkte ruimte. En juist dat maakt het gebruik van prefab elementen zo geschikt. ‘Dat laat trouwens ook goed zien dat je in het voortraject al goed wakker moet zijn, zoals bij de materiaalkeuze.’ Tegelijkertijd is het gebruik van voorgebouwde elementen spannend, want hij ziet bouwen echt als een ervaringsvak: ‘En laat dit nu de eerste keer zijn dat ik ermee werk in achttien jaar tijd.’ Maar het bevalt hem goed. De bouwtijd wordt aanzienlijk verkort omdat er geen losse materialen hoeven te worden besteld en gemonteerd – alles wordt kant-en-klaar afgeleverd. En op zo’n compact werkterrein heeft het nog meer voordelen: ‘Vind je niet dat de bouwplaats er overzichtelijk uitziet? Een schone werkvloer, weinig afval en geen rondslingerende materialen. Dat brengt precies de rust die we nodig hebben om de toren razendsnel van de grond te krijgen.’

Het bouwterrein van Stepstone en The Pulse

Planning

De bouw van Stepstone is op 1 april 2022 gestart. De oplevering moet plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2024.

Kenniskwartier

De komende jaren transformeren we samen met de VU en het Amsterdam UMC het Kenniskwartier in Zuidas tot een spannende mix waar een breed palet aan functies samenkomen. In deze buurt (aan de zuidkant van de A10, tussen de Parnassusweg/ Buitenveldertselaan, de A.J. Ernststraat en de Amstelveenseweg) komen circa 2.700 woningen, naast ruimte voor onderwijs en kennisgerelateerde bedrijvigheid, zorg, cultuur, winkels en horeca. Met onder andere Stepstone, het nieuwe Research en Diagnostiekcentrum ADORE, bioscoop Rialto VU en The Pulse of Amsterdam, wordt het Kenniskwartier een plek waar wonen, ontmoeting, inspiratie en kennisuitwisseling samenkomen.

Geef uw mening