skip to main content
Tramhalte in Strawinksylaan krijgt een upgrade

In 2021 berichtten wij dat de begin- en eindhalte van tram 25 in de Strawinskylaan tijdelijk zou verhuizen naar de Eduard van Beinumstraat, dichter bij het station. Zo zouden reizigers sneller over kunnen stappen op de trein. Maar bij nader inzien betekende dit veel verplaatsingen en aanpassingen aan diverse haltes, en het bleek bovendien een te dure oplossing voor een tijdelijke situatie. Daarom is vorig jaar besloten om de bestaande halte in de Strawinskylaan grondig aan te pakken om de overstap alsnog zo comfortabel mogelijk te maken. Onze partner Vervoerregio Amsterdam gaat op maandag 23 januari aan de slag en rondt het werk af in de nacht van 6 en 7 maart.

Verbreding noordelijke perron

Om het perron veilig te kunnen verbreden, gebruikt de Vervoerregio de autoweg richting de Parnassusweg als werkruimte. Automobilisten worden daarom van maandag 23 januari tot woensdag 15 februari ter plaatse omgeleid via de bushalte. De bussen stoppen in die periode even verderop in de Strawinskylaan. En van 6 tot 11 februari is de Strawinskylaan richting de Parnassusweg tussen 20.00 en 05.00 uur ’s avonds helemaal afgesloten voor autoverkeer. Ze worden dan omgeleid via de De Boelelaan.

Verbreding zuidelijke perron

Van 13 februari tot 3 maart is het zuidelijke perron aan de beurt en wordt de Strawinskylaan richting de Beethovenstraat volledig afgesloten tussen de inrit van de parkeergarage van het WTC en de Eduard van Beinumstraat. De laatste blijft vanuit de Parnassusweg bereikbaar, maar doorgaand verkeer richting de Beethovenstraat wordt ook hier omgeleid via de De Boelelaan. De taxistandplaats schuift tijdelijk op tot voorbij de inrit van de parkeergarage.

Afronding werkzaamheden

In de nacht van maandag 6 en dinsdag 7 maart voert de Vervoerregio de laatste werkzaamheden uit, zoals het verwijderen van de tijdelijke taxistandplaats. Verkeer richting de Beethovenstraat wordt dan voor een laatste keer omgeleid via de De Boelelaan.

Geluidshinder

Het werk wordt zoveel mogelijk doordeweeks en overdag gedaan om de geluidshinder te beperken. Maar om de dienstregeling van de trams niet al te veel te verstoren, wordt af en toe ook in het weekend, de avond en de nacht gewerkt.

Amsteltram en Zuidasdok

Lijn 25, ‘de Amsteltram’, is een snelle en vaak rijdende verbinding tussen station Amsterdam Zuid en Westwijk (en in 2024 zelfs Uithoorn). De Strawinskylaan is hiervan de begin- en eindhalte en blijft dus voorlopig op zijn plek. Tegelijkertijd onderzoekt de Vervoerregio of de huidige halte Parnassusweg kan worden verplaatst en uitgebreid. Zo kan de reiziger uiterlijk in 2027, wanneer Zuidasdok de tweede stationspassage van station Amsterdam Zuid opent, ook daar comfortabel overstappen tussen tram en trein. Uiteindelijk komt er een nieuwe tramhalte in de Arnold Schönberglaan, bovenop de zuidelijke snelwegtunnel van de A10. Maar dan zijn we al wel wat jaartjes verder.

Geef uw mening

Paul

Ik hoop dat ze dan ook meteen wat doen aan de gevaarlijke en nu al veel te drukke oversteekplaatsen voor tram- en bushaltes ter plaatse.

John

De beleidsmakers moeten ook gecontroleerd worden , anders wordt het een grote chaos !

Frans Nieuwenhuis

Bij verbreding Noordelijk perron staat: "Automobilisten worden daarom van maandag 23 januari tot woensdag 15 februari ter plaatse omgeleid via de trambaan". Dat klopt niet. Volgens mij rijden de auto's over de parkeervakken van de bussen. Dus rechts van het afgezette weggedeelte.

Carlo - Redactie

Beste Frans, je hebt helemaal gelijk. Ik heb de tekst aangepast en dank voor de oplettendheid.

Remi

Van 6 tot 11 februari is de Strawinskylaan richting de Parnassusweg tussen 20.00 en 05.00 uur ’s avonds helemaal afgesloten voor autoverkeer. Geldt dit dan ook voor het stuk Eduard van Beinumstraat > Parnassusweg en Beethovenstraat > inrit WTC?

Carlo - Redactie

Dank voor je vraag, Remi. Het korte antwoord is 'nee'. Iets uitgebreider: je kunt in de genoemde periode nog steeds vanuit de Eduard van Beinumstraat de Parnassusweg bereiken. En de inrit van de parkeergarage WTC blijft ook vanuit de Beethovenstraat bereikbaar. De wegafsluiting geldt namelijk precies voor het stuk dat tussen de parkeergarage WTC en de Eduard van Beinumstraat ligt (in de richting van de Parnassusweg).