skip to main content
Zomerwerk Brittenpassage en Parnassusweg

12 juni t/m 3 september: stationstoegang Parnassusweg dicht

We verwijderen leidingen die pal voor de opgang naar de treinperrons liggen. Daardoor zijn we genoodzaakt deze opgang van maandag 12 juni tot en met zondag 3 september te sluiten. Ook het voet- en fietspad aan de oostzijde – de stationskant – is dan volledig afgesloten. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via de westzijde.

De stationsingang Parnassusweg is dicht door werkzaamheden

Juni: dak Brittenpassage

In de week van 20 juni storten we beton voor het zesde – en op een na laatste – deel van het dak van de nieuwe passage. Dat gebeurt op ons bouwterrein tussen de metrosporen. De werkzaamheden vinden plaats tussen 06.00 en 23.00 uur. Na het beton storten maakt een vlindermachine het beton glad.

Juni: bouwkuip voor Brittenpassage

Op maandag 26 en dinsdag 27 juni, van 07.00 tot 19.00 uur, trillen we damwanden in de grond op het werkterrein tussen de metrosporen bij station Amsterdam Zuid. Dankzij de damwanden kunnen we een bouwkuip maken waarin we de Brittenpassage ontgraven. Om de weerstand van de harde grondlagen te verminderen, brengen we tijdens het intrillen van de damwanden water in de grond. Hierdoor vermindert de geluidshinder.

Juli: GVB-werkzaamheden aan metrospoor

Ook het GVB gaat aan de slag. In het weekend van 1 en 2 juli zijn er werkzaamheden aan het metrospoor. Daardoor rijden metro 51 (Isolatorweg-Centraal Station) en 53 (Gaasperplas-Centraal Station) niet. Metro 50 heeft een aangepaste route en dienstregeling tussen Isolatorweg en Gaasperplas. Metro 52 (Noord-Zuid) en metro 54 (Gein-Isolatorweg) rijden volgens de normale dienstregeling.

Planning zomerwerkzaamheden

Juli: werkterrein

Op het grasveld tussen de rechtbank en de A10 maken we in de eerste drie weken van juli een werkterrein. Bouwcombinatie Nieuw-Zuid gebruikt het terrein als opslag van machines en als mogelijkheid voor bouwverkeer om te laden, te lossen en te keren. Dit werkterrein aan de Parnassusweg blijft tot medio 2024.

24 juli tot 1 okt: sluitingen Parnassusweg voor autoverkeer

Tussen 24 juli en 1 oktober worden auto’s en bussen richting het zuiden (de stad uit) omgeleid via de Strawinskylaan, Beethovenstraat en de De Boelelaan terug naar de Parnassusweg. Fietsers en voetgangers kunnen in deze periode wel in twee richtingen gebruik blijven maken van de Parnassusweg.

Augustus: damwanden voor metroviaduct

Metro 52 (de Noord/Zuidlijn) komt nu over één spoor aan op eindhalte Zuid. In de toekomst worden dat twee sporen die via een extra metroviaduct over de Parnassusweg doorlopen naar het opstelterrein bij de Amstelveenseweg. Voor het extra metroviaduct bouwen eerst een landhoofd aan de westkant van de Parnassusweg. Voor de bouw van het metroviaduct aan de Parnassusweg en de bouw van een nieuw gelijkrichterstation trillen we damwanden in de grond om een bouwkuip te kunnen maken. De werkzaamheden voeren we uit tussen 9 augustus en 1 september, op werkdagen tussen 07.00 en 19.00 uur. Om de geluidshinder te verminderen, brengen we tijdens het trillen van de damwanden water in de grond.

11 september tot 1 oktober: bouwen steunpunt metroviaduct

Vanwege de lengte van het nieuwe viaduct plaatsen we ook een extra steunpunt in het midden van de Parnassusweg. Dit steunpunt komt tussen het fietspad en de rijbaan voor gemotoriseerd verkeer. In het landhoofd bouwen we een nieuw gelijkrichterstation: een elektrische installatie die ervoor zorgt dat de metro’s stroom krijgen.

Meer volgt

Uiteraard houden we u tussentijds op de hoogte. En vertellen we u later welke werkzaamheden er nog meer aan komen.

Lees ook:

Geef uw mening

Hans

Vraagje in deze maanden wordt het westelijke steunpunt van het metroviaduct gebouwd. Hoe zit het dan met het oostelijke punt ? Wanneer wordt die gebouwd en betekent dat voor fietsers en of automobilisten stad in dan weer langdurige omleidingen? Dank

Imce, Zuidasdok

Beste Hans, In het voorjaar van 2024 gaan we aan de slag met het oostelijke steunpunt van het metroviaduct (stationszijde). We zijn het verkeersplan nog aan het uitwerken. Houdt er in ieder geval rekening mee dat voetgangers en fietsers gebruik gaan maken van de paden aan de overkant (westzijde). Waar het autoverkeer mee te maken krijgt is op dit moment nog niet duidelijk. Wordt vervolgd.

BdM

Kan ik nog bij het tankstation komen?

Imce, Zuidasdok

Dag BdM, dit is typisch zo’n vraag die je kunt stellen aan Ask&Go. Zij geven je persoonlijke route informatie. Je kunt ze een whatsapp sturen op dit nummer: 085-0659091. Overigens is BP bereikbaar. Staat aangegeven op de omleidingsborden.

frits diederikx

kan ik dan nog wel bij de rechtbank komen?

Imce, Zuidasdok

Beste Frits, De Rechtbank blijft altijd bereikbaar.

Nuancelot

Dat is een hoop werk, succes!