skip to main content
Parnassusweg-stad-uit twee maanden afgesloten

Tussen 24 juli en 1 oktober wordt op de Parnassusweg vanaf de Strawinskylaan het auto- en busverkeer richting het zuiden (de stad uit) omgeleid via de Strawinskylaan, Beethovenstraat en de De Boelelaan terug naar de Parnassusweg (zie kaartje hieronder). Fietsers en voetgangers kunnen tot en met 3 september in beide richtingen gebruik blijven maken van de Parnassusweg. Vanaf 4 september tot 1 oktober worden fietsers (de stad uit) via de overkant omgeleid. De afsluiting is nodig ter voorbereiding van de verbreding van het metroviaduct over de Parnassusweg. Deze afsluiting volgt op een eerdere afsluiting van de andere kant van de weg (stad-in). Toen maakten we de kavel voor kantoorgebouw CubeHouse bouwrijp.

Werkzaamheden Parnassusweg ter hoogte van de A10

Verbreding metroviaduct

Metro 52 (de Noord/Zuidlijn) komt nu over één spoor aan op eindhalte Zuid. In de toekomst worden dat twee sporen die via een extra metroviaduct over de Parnassusweg doorlopen naar het opstelterrein bij de Amstelveenseweg. Voor het extra metroviaduct bouwen we eerst een landhoofd aan de westkant van de Parnassusweg. In augustus duwen we damwanden in de grond om een bouwkuip te kunnen maken voor de bouw van het metroviaduct. Daarnaast brengen we enkele damwanden trillend de grond in voor de bouw van een nieuw gelijkrichterstation. Dat is een elektrische installatie die ervoor zorgt dat de metro’s stroom krijgen. Vanwege de lengte van het nieuwe viaduct plaatsen we in september een extra steunpunt in het midden van de Parnassusweg. Dit steunpunt komt tussen het fietspad en de rijbaan voor gemotoriseerd verkeer. Tijdens het inbrengen van damwanden brengen we water in de grond om de weerstand van de harde grondlagen te verminderen. Hierdoor vermindert de geluidshinder.

Stationstoegang afgesloten

Sinds 12 juni is ook de stationstoegang Parnassusweg afgesloten. Dit duurt tot en met 3 september. We verwijderen oude leidingen die pal voor de opgang naar de treinperrons liggen. Voetgangers en fietsers worden door verkeersregelaars naar de overkant van de weg geleid.

Stel uw vraag

Voor een reisadvies kunt u gebruikmaken van de service Ask&Go Zuidasdok, en via Whatsapp vragen stellen over het rijden en reizen tijdens de werkzaamheden. Dat kan op twee manieren:

Geef uw mening

Hans

Vol verwachting keek ik uit naar de heropening van het fietspad stad uit. Maar niet dus. De autoweg is zoals beloofd wel weer open na de maandenlange afsluiting. Wanneer zal het fietspad stad uit weer open gaan? dank groet Hans

Imce, Zuidasdok

Hans, je hebt gelijk het staat niet goed vermeld in het artikel. Excuus hiervoor. De werkzaamheden op de Parnassusweg (oostzijde) waarmee we in het voorjaar beginnen, duren volgens de huidige planning zo’n 3 maanden, met een piek in de zomer van 2024 waar veel wisselingen in hinder zal zijn. Maar daar komen we later op terug.   

Hans

Dat is dan veeeel langer (half jaar) dan eerder aangekondigd. Immers er stond eerst dat begin oktober het fietspad weer open ging (hij is sinds juni dicht). Dat blijkt niet te kloppen aldus. Hoelang zal het fietspad stad in vanaf het voorjaar 2024 dichtgaan hier? Ook zolang (9 maanden dan in totaal)

Imce, Zuidasdok

Beste Hans, In het voorjaar van 2024 gaat het fietspad (stad uit) voor 2 rijrichtingen weer open. Houd er rekening mee dat we dan aan de slag gaan met het oostelijke steunpunt van het nieuw te bouwen metroviaduct waardoor voetgangers en fietsers gebruik gaan maken van de paden aan de overkant (stad in).

Sjaak

De perronopgang Parnassusweg was vandaag al weer open. Misschien goed dat ergens te vermelden, zodat de reizigersstroom zich beter kan verspreiden.

Ilona - Redactie

Beste Sjaak, de stationstoegang Parnassusweg is twee weken eerder dan gepland open gegaan. We hebben er een nieuwsbericht aan gewijd: https://zuidas.nl/blog/2023/08/21/stationstoegang-parnassusweg-alweer-in-gebruik/

Arie

Rijden tram 5 en 25 wel gewoon over de Parnassusweg?

Imce, Zuidasdok

Dag Arie, deze blijven gewoon rijden! Dit is overigens een goede vraag om aan Ask&Go te stellen. :-)

Martin Hendriks

Wat zijn de plannen voor extra veel GROEN bij de bouw van CubeHouse? Plantenbakken met een boom er in is GEEN structureel groen! En bij alle andere nwe plannen, zoals Ravelly? Martin

Caroline de Vries

Beste Martin, dank voor je vraag. CubeHouse krijgt verschillende daktuinen met bomen en beplanting in de volle grond. Waarbij ecologie en biodiversiteit centraal staan. Eén van deze daktuinen wordt publiek toegankelijk via de Claude Debussylaan. Zo kan iedereen dus genieten van en in het groen!

Hans

Vraagje: wanneer wordt het fietspad richting noorden op de Beethovenstraat vanaf de kruising met de Boelelaan richting stad weer opgebouwd? Het is al een hele tijd verdwenen en zou fijn zijn als het terugkeert. Er lijkt nu aldaar weinig te gebeuren. Is men dit vergeten dat daar een fietspad hoort en geen zandbak?

Caroline de Vries

Beste Hans, Goed nieuws. Het fietspad (en de stoep) kunnen binnenkort weer in gebruik genomen worden. We verwachten dat dit vanaf 21 augustus zal zijn. Weersomstandigheden kunnen van invloed zijn op deze planning. Zodra het fietspad vrij is, plaatsen we een nieuwsbericht daarover op onze website.