skip to main content
Antigraffiti testen voor station Amsterdam Zuid

Doel was om een product te vinden dat milieuvriendelijk is en het verwijderen van graffiti vereenvoudigt zonder dat dit de uitstraling van het materiaal verandert. Er zijn met verschillende producten herhaaldelijk proeven uitgevoerd. Deze producten moesten plantaardig zijn, waterdamp doorlatend, uv-bestendig, kleurloos en ze mochten niet glanzen.

Proefkolom

Voor de proef hebben we op ons werkterrein een betonnen kolom gebouwd die straks ook in het nieuwe station komt te staan, op werkelijke hoogte. Het proefstuk werd aan twee zijden behandeld met twee verschillende antigraffiti coatings. Daarna gingen er wat spuitbussen verf overheen. De proef zelf bestond uit het drie keer aanbrengen en drie keer verwijderen van de graffiti.

Verschillende resultaten

De proeven leverden verschillende resultaten op. Bij de ene proef stelden we vast dat de graffiti er moeilijk vanaf ging. Bij proeven met een ander middel lukte dit beter. Bij alle drie de herhalingen kwam de graffiti er vanaf zonder dat dit nadelige gevolgen had voor de uitstraling van het beton.

Meer testen

Het testen van de materialen die we in het nieuwe station Amsterdam Zuid willen gebruiken, is in volle gang. Eerder startten we al met het testen van vloertegels voor het vernieuwde station. En op de treinperrons testen we transparant materiaal, dat straks de huidige en de tweede stationspassage van daglicht moet voorzien.

Geef uw mening

John N

Deel die resultaten - niet al te openbaar natuurlijk maar met de diverse OV bedrijven in Amsterdam! Mijn idee: op diverse torens geautomatiseerde paintball guns installeren die graffiti bezorgers van een paintball voorzien wanneer ze bezig zijn .... maar anderzijds schrijf een wedstrijd uit voor drie Amsterdamse graffiti artists om een muur of want 'te doen', en voor vijf jaar of zo (graffiti is vergankelijk) waarna vernieuwing plaatsvindt. Geef ze een plek - want dat is Amsterdam. De burger, elke burger, mee laten doen. En daarom zeker blijven voetballen tussen Rai en Zuidas! Die geur van gras! Ook voetbal, en sport, is Amsterdam!

David

And Rai Station?

Imce, Zuidasdok

Hi David, RAI station isn’t part of the Zuidasdok projects.

J.Homan

Goed bezig !

bert

al die zooi ervan af.

Cyril

Eindelijk... hier heb ik op zitten wachten. Nemen jullie bij de uitvoering de rest van Amsterdam ook meteen mee? :-)

Yvonne

Graag de shit weghalen en muren met mooie graf laten bestaan, zoals onder viaducten in Buitenveldert, diepzinnig fraai