De nieuwe, autoluwe woonbuurt Ravel krijgt steeds verder vorm. Langs de Maurice Ravellaan, die de woonbuurt scheidt van sportpark Goed Genoeg zijn we begonnen aan het ontgraven van de Ravelgracht. De 425 meter lange gracht loopt straks helemaal vanaf de Beethovenstraat tot aan de Vivaldistraat, en het graafwerk vordert best rap: we zijn al op de helft. Over het midden van de Ravelgracht bouwen we momenteel een brede brug die de voetbalvelden van de Amsterdamsche Football Club (AFC) en de woongebouwen van Ravel met elkaar verbindt.
Graven naar de brug
We begonnen met graven aan de westkant van de gracht bij de Beethovenstraat, en werkten in een week tijd toe naar het punt waar de brug straks komt. Daar ging overigens de nodige voorbereiding aan vooraf: vanaf september 2023 zijn we bezig geweest met het metselen van de kademuur over de gehele breedte van de gracht. We bouwden een stevige funderingsconstructie, bestaande uit damwanden met een betonnen profiel eroverheen. Daartegenaan metselden we de bakstenen muur. In juni 2024 beginnen we met het ontgraven van het tweede helft van de gracht, vanaf de brug tot aan de Vivaldistraat.
Vollopen met water
Nu de westelijke helft van de Ravelgracht is afgegraven, laten we deze binnenkort vollopen met water. Dat is vrij simpel, omdat de gracht nu aan de westkant al verbonden is met de gracht tussen Valley en Sportpark Goed Genoeg. Die gracht is op zijn beurt weer verbonden met het water langs Spoorslag. In de verre toekomst verbinden we door middel van duikers (kokervormige betonnen buizen) de Ravelgracht ondergronsd ook nog met de De Boelegracht en de Vivaldigracht. Dat zal pas zijn nadat de woongebouwen in Ravel zijn afgebouwd, op zijn vroegst in 2035.
Zand en veengrond
De grond die we weghalen gaat niet verloren. De bovenste laag zand gebruiken we om de rest van de woonbuurt – nu nog een kaal terrein – op te hogen. Het zand dat we over hebben gaat naar project Buiksloterham, waar de gemeente momenteel ook aan het ophogen is. Wat dieper in de grond zit een veenlaag die grotendeels uit natuurlijk materiaal bestaat. Die voeren we af naar de Amsterdamse grondbank, waar deze een tijdje blijft liggen om te rijpen. Vervolgens wordt de grond vermengd met zand, waardoor zogenaamde ‘teelgrond’ ontstaat – een vruchtbare grondsoort van hoge kwaliteit, uitstekend om bijvoorbeeld gras op te laten groeien. Projecten in Amsterdam die de teelgrond nodig hebben, kunnen deze bij de grondbank ophalen.
Video: projectleider Ronald Sminia over het aanleggen van de Ravelgracht
Planning
Langs de Ravelgracht komt een wandelpromenade. We verwachten in oktober 2024 klaar te zijn met de bestrating van de promenade. Ook de gehele Maurice Ravellaan en het fietspad dat daarlangs komt te liggen zal dan klaar zijn. Eind 2024 volgt het aanplanten van groen.
Artikel delen:
Geef uw mening
jammer dat alle grachten met duikers worden verbonden, en niet met echte bruggen. Zo zal het altijd dood water blijven, zonder enige vorm van sloepjes of kano's. We hadden echt iets unieks kunnen neerzetten, een soort Amsterdamse grachten tussen de wolkenkrabbers, rondvaartboten door de Zuidas, etc. Echt een gemiste kans.
Betaal jij de bruggen ipv duikers dan?
RWS heeft bij de herinrichting van de A9 te Amstelveen samen met NBVamstelland een plan ingediend om bestuivers zoals bijen en hommels te integreren in deze herinrichting. Is dit ook mogelijk bij de Ravelgracht? zie verder de hiervoor gemaakte pdf file: https://www.nbvamstelland.nl/wp-content/uploads/2022/01/2021-04-29-Presentatie-biodiversiteitsprijs-NBV-Amstelland-NBV-Recreatie-Noord-Holland-2-1.pdf
Beste Jan, Sorry dat het antwoord even op zich heeft laten wachten. Ik heb het nagevraagd en langs de gracht komt aan de zuidzijde een wandelpromenade en daarnaast komt een (bijna) volledige groenstrook met bomen en beplanting. Hier staan plantjes in voor de bestuivers. Aan de noordzijde bevindt zich de oever van het sportpark. Deze oever is ook nagenoeg geheel beplant.