skip to main content
Aanleg Maurice Ravellaan nieuwe woonbuurt Ravel

Op 11 september 2023 zijn we gestart met de aanleg van de Maurice Ravellaan. De weg begint bij de kruising met de Beethovenstraat in het verlengde van de Gustav Mahlerlaan, en loopt in oostelijke richting door tot de Antonio Vivaldistraat. Daarmee wordt het de belangrijkste toegangsweg voor voetbalclub AFC aan de noordkant van de laan en de toekomstige woonbuurt Ravel aan de zuidkant – in het filmpje hieronder ziet u het gebied vanuit de lucht. De werkzaamheden zorgen voor weinig (verkeers)hinder en zijn in september 2024 gereed.

Gracht om sportvelden AFC

Tot de oplevering van de Maurice Ravellaan in september volgend jaar pakken we gelijk de omliggende openbare ruimte aan: zo leggen we langs de Maurice Ravellaan niet alleen voet- en fietspaden aan, maar ook plantvakken met ruimte voor groen. Om de sportvelden van AFC komt een gracht te liggen, de Ravelgracht. De voetbalclub is in de toekomst dan ook alleen nog via een brug te bereiken. Zowel het graven van de gracht als het bouwen van de brug maken onderdeel uit van het werk.

Vanaf links: woonbuurt Ravel, Maurice Ravellaan, Ravelgracht, AFC

Gracht, brug en westelijke helft Ravellaan

Vanaf 11 september 2023 werken we drie maanden aan het metselwerk van de kademuur en brengen we het maaiveld van de westelijke helft van de Maurice Ravellaan, aan de kant van Valley, in orde: we ontgraven de gracht, brengen groenvakken aan en leggen het voet- en fietspad aan. Vanaf 6 januari 2024 starten we met het werk aan de brug naar AFC. Het landhoofd waarop de brug komt te rusten is al eerder aangebracht. Het op zijn plek hijsen van het brugdek gebeurt met een telekraan, waarvoor een klein deel van het AFC terrein wordt afgezet.

Oostelijke helft Ravellaan en rijbaan

In april 2024 is de oostelijke helft van de Maurice Ravellaan aan de beurt. Ook hier metselen we een kademuur, ontgraven we de gracht en brengen we de groenvakken, de voetpaden en de fietspaden aan . De oude toegangsweg naar AFC in de Antonio Vivaldistraat wordt verwijderd en vervangen door de nieuwe toegang via de Maurice Ravellaan, over de nieuwe brug.

Vanaf 1 juni 2024 hebben we tot slot vier maanden nodig om zowel het oostelijke als het westelijke deel van de rijbaan van de Maurice Ravellaan aan te leggen. Het werk is eind september 2024 gereed.

Bereikbaarheid

Sinds de start van de werkzaamheden op 11 september 2023 tot eind maart 2024 blijft AFC voor fietsers, voetgangers en leveranciers bereikbaar via de tijdelijke toegangsweg in de Antonio Vivaldistraat. Vanaf april 2024 kunnen bezoekers AFC bereiken via een tijdelijk voetpad in de Hector Berliozlaan en de nieuwe brug naar AFC. Leveranciers en nood- en hulpdiensten maken gebruik van de bouwweg vanaf de Beethovenstraat. Begin juli 2024 zijn de trottoirs en fietspaden in de Maurice Ravellaan gereed en kunnen bezoekers vanaf de Antonio Vivaldistraat de voetbalclub bereiken via de hoofdentree. Leveranciers en nood- en hulpdiensten blijven tot de oplevering van de Maurice Ravellaan eind september 2024 gebruikmaken van de bouwweg die start bij de Beethovenstraat.

Gezinnen welkom in woonbuurt Ravel
De groene en autoluwe woonbuurt Ravel krijgt meer en meer gestalte. Na de oplevering van gebouw Valley, het op orde brengen van de ondergrondse kabels en leidingen en de verhuizing van voetbalclub AFC, starten we in 2024 met het bouwen van meer woningen en voorzieningen – zeker ook voor gezinnen. Eerst is de Kindercampus Zuidas aan de beurt. Rond 2035 telt woonbuurt Ravel 1.350 woningen, een school en verschillende voorzieningen.

Geef uw mening

Bert

Wanneer begint de inschrijving voor de koopwoningen?

Caroline de Vries

Beste Bert, Het is in dit stadium nog te vroeg om hier iets over te kunnen zeggen. De eerste projecten in Ravel waarvan in 2024 de bouw start, betreft huurwoningen (geen koop).

Vivaldi

Maar hoe lang heeft AFC nog bestaans recht op deze lokatie? Zal ook wel gaan verdwijnen met Student Experience en de School ernaast ,

Caroline de Vries

Het openbare sportpark Goed Genoeg het clubhuis, met AFC als vereniging die het sportpark gebruikt, zijn onlangs geheel vernieuwd. Er zijn dan ook geen plannen om het sportpark (weer) te verhuizen. Meer hierover kunt u teruglezen: https://zuidas.nl/blog/2021/09/04/nieuw-sportpark-en-clubgebouw-afc-officieel-in-gebruik/ en https://zuidas.nl/blog/2022/06/24/ruimte-voor-woonbuurt-na-verplaatsing-laatste-veld-afc/.

Maurice

The school is moving to a new location closer to Beethovenstraat..

Rutger

Wat gebeurd er met de Student Experience in de komende jaren? Blijft het gebouw in de huidige toestand staan?

Caroline de Vries

Beste Rutger, De Student Experience is een tijdelijk gebouw met studentenwoningen dat naar verwachting tot 1 april 2027 in Ravel blijft staan.