Om het perron te kunnen bouwen nemen we in deze periode enkele treinsporen buiten dienst. Eerder waarschuwden we al voor minder treinen. De treinen rijden met een aangepaste treindienstregeling. Op het perron dat we gaan vervangen (dat voor spoor 3 en 4) werd afgelopen maanden ook al een en ander zichtbaar: we zetten hier de plekken af waar de (rol)trappen en liften vanuit de Brittenpassage – de tweede reizigerspassage voor station Amsterdam Zuid – straks uitkomen.
Aangepaste treindienstregeling 18 tot en met 28 januari 2025
De werkzaamheden van 18 tot en met 28 januari 2025 hebben geen invloed op het autoverkeer. Ook station Amsterdam Zuid blijft goed bereikbaar. Wel rijdt de trein met een aangepaste dienstregeling. Houdt u daarom rekening met volle(re) treinen en meer drukte op de perrons. Bent u in de gelegenheid om de spits te mijden en/of thuis te werken, dan is dat aan te raden. Is dat niet mogelijk, raadpleeg dan enkele dagen vooraf de NS-reisplanner of kijk op 9292.nl.
Stalen constructie en veel beton
De afgelopen periode bouwde Bouwcombinatie Nieuw Zuid (Mobilis, Boskalis en Van Gelder) hard door aan de betonnen wanden waar die nieuwe opgangen aan vast komen. ‘Deze wanden vormen een belangrijk onderdeel van de constructie waarop het perron straks komt te liggen’, zegt Sjaak van den Hoek, als bouwmanager van Zuidasdok nauw betrokken bij de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. ‘We verwijderen straks eerst het oude tijdelijke perron. Vervolgens bouwen we over de gehele lengte boven de Brittenpassage een stalen constructie die uit liggers bestaat. Tussen de liggers leggen we betonplaten. Weer daar bovenop brengen we wapening aan die we afstorten met beton. Je moet je bedenken dat de perrons niet alleen een groot aantal reizigers moeten dragen, maar ook het gewicht van de toekomstige perronkappen.’
Vakken met beloopbaar glas
Toch wordt het perron niet één grote betonnen plaat, vertelt Van den Hoek. ‘We maken vakken met panelen van beloopbaar glas. Daardoor kan straks veel daglicht de Brittenpassage binnenvallen en voelt de passage veiliger. Zo’n paneel bestaat uit verschillende lagen glas. Dat maakt het bewerkelijk en ook lastiger in het onderhoud, maar we vonden het daglicht-argument zwaarder wegen.’ En dat is nog niet alles: gedurende de buitendienststelling bouwen we ook de (deels glazen) stijgpunthuisjes op het perron waar de toekomstige trappen in komen. En we plaatsen de kolommen die de steunpunten vormen voor de toekomstige perronkappen. De kappen zelf plaatsen we gedurende twee weekenden later in 2025.
Tweede definitieve treinperron
Precies dezelfde volgorde doorlopen we van 15 tot en met 23 maart 2025 voor het tweede treinperron van de Brittenpassage (dat van spoor 1 en 2). We vervangen dit tijdelijke perron dan voor een definitief treinperron, waarbij treinen opnieuw een aangepaste dienstregeling rijden. Uiteraard houden we u hiervan op de hoogte. De perronkappen voor dit perron plaatsen we eveneens later in het jaar 2025.
Brittenpassage
Station Amsterdam Zuid krijgt een tweede reizigerstunnel: de Brittenpassage. Die is nodig omdat huidige stationsentree, de Minervapassage, het aantal trein- en metroreizigers nauwelijks aan kan. De verwachting is dat het aantal openbaar vervoergebruikers in en rond het station verder stijgt, tot boven de 250 duizend in 2030. De extra passage is onderdeel van de complete vernieuwing van station Amsterdam Zuid, die reizigers meer ruimte en comfort moet geven.
Share article:
Give your opinion
How do you make sure the glass won't get slippery on a rainy day? Would it be fenced off?
Correction; The glass floor has a non-slip top layer. It has been tested (in the laboratory and on platform 2) and found to be good. Later this year, a roof will be installed over the glass floor, so that the floor does not get too wet. Until then, the glass (test) floor is protected with construction fences.
Hi Xiao, The glass has a mat topcoat. Is has been tested and approved. If you want to have a look yourself, you may want to see a testlocation at platform 2, which will be reopened 29th January.