skip to main content
Jaar in jaar uit hoogbouwprojecten fotograferen

Er zit iets onrustigs in Frans Woerden, postbode in Mijdrecht. Matigheid staat niet in zijn woordenboek. Of het nou om fietsen, hardlopen of fotograferen gaat, bij Woerden gaat alles mateloos. Op maandag is hij vrij. Nou ja, vrij. Dan fietst hij langs minstens twintig bouwlocaties om ze te fotograferen.

‘Als ik vanaf het weiland al die hijskranen zie staan, ben ik gelukkig.’ Hij houdt vooral van hoogbouw. De Gershwin Brothers vond hij teleurstellend: ‘Slechts twaalf verdiepingen.’ Daar komt Frans zijn bed niet voor uit.

Om dezelfde reden vindt hij Zuidasdok niet zo interessant. ‘Je kunt van dat soort dingen geen mooie foto’s maken. Ik begin pas te fotograferen als de eerste verdieping uit de grond komt. En dan volg ik het tot de bewoners er met hun verhuisdozen voor staan. Het kan mij niet hoog genoeg, eerlijk gezegd. Neem de Symphony Towers, ook in Zuidas. De slanke woontoren en de brede kantoortoren. Daar hou ik van. Bakstenen in plaats van staal en glas.’ Een ander gebouw dat de goedkeuring van Frans kan wegdragen, is Intermezzo, ‘met die schuin weglopende balkons, die om een hoekje lijken te kijken. Geweldig.’

141 marathons

De mooiste foto’s zet hij op Twitter, maar alle vorderingen zijn te volgen op skyscrapercity.com. Dit is een forum voor hoogbouwfanaten over de hele wereld. 23.000 foto’s heeft Frans daar inmiddels gepost, onder de naam Runner. Die naam slaat op zijn andere hobby: hardlopen. Hij heeft nu wat last van blessures, maar in zijn hoogtijdagen liep hij gemiddeld vijfentwintig kilometer per dag. ‘Ik heb weleens uitgerekend dat ik 9000 kilometer per jaar liep.’ En dan niet in een oude mannenpas, nee, Frans is nog steeds Nederlands recordhouder marathons onder de drie uur. Zijn totaal staat op 141. De snelste marathon liep hij in 2 uur en 33 minuten.

Hangende tuinen

De komende jaren wordt Zuidas alleen maar interessanter voor Frans. Het EMA gebouw, de nieuwe Rechtbank en het NHow Amsterdam RAI hotel van Rem Koolhaas staan op de agenda. ‘Een van de mooiste wordt natuurlijk Valley, met van die enorme hangende tuinen, aan de Beethovenstraat.’ Voorlopig heeft Woerden reden genoeg dus om in Zuidas rond te blijven fietsen.

Geef uw mening

Cyril

Frans is mijn held. Ik volg al zijn bijdragen op Skyscrapercity. En ik zou al blij zijn als ik slechts 1% van zijn hardlooptalent had...