skip to main content
Wat krom is wordt recht op fietspad Parnassusweg

De werkzaamheden zullen bestaan uit het opbreken van het oude fietspad, de aanleg van het nieuwe pad en de realisatie van een groenstrook. We werken van 07.00 tot en met 19.00 uur en zijn op zaterdag 11 januari klaar. Voetgangers kunnen langs het werk lopen, fietsers worden met gele borden omgeleid naar de westkant van de Parnassusweg, via het kruispunt met de De Boelelaan.

Prettig fietsen

In maart 2019 reed sneltram 51, ook wel de Amstelveenlijn genoemd, zijn laatste ritje. Daarna is vrijwel direct begonnen met de sloop van de tunnel die de sneltram onder weg en spoor door naar halte Zuid bracht. In het verleden zijn op deze kruising veel (bijna) ongelukken gebeurd, waarna de kruising is voorzien van twee haakse bochten en een beveiligde oversteek. Nu de bochten na het verdwijnen van de tramboog niet meer nodig zijn, wordt het tijd om een prettige fietsomgeving te creëren.

Wat krom is wordt recht op fietspad Parnassusweg

Geef uw mening

Pierre

Ergens in de bocht in het fietspad zijn nu twee kleine bordjes aangebracht die de dodelijke ongelukken op deze kruising met de voormalige sneltram memoreren. Worden deze nog ergens in de omgeving gehandhaafd?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Pierre, de herdenkingsplaatjes kunnen nu blijven waar ze zijn en worden pas verplaatst als op die plek daadwerkelijk gebouwd gaat worden. Dan worden ze in overleg met de nabestaanden eventueel in de omgeving gehandhaafd.

Timo

Beste Saskia, ik denk dat iedereen begrijpt dat het beter wordt, maar om nou te wachten tot het nieuwe station er is lijkt mij onnodig. Ik denk dat het doortrekken van de Gustav Mahlerlaan (thv Parnassusweg), wat Rob aangeeft, van enorm belang is voor de routing en verkeersveiligheid. Kunt u aangeven wanneer hier exact aan wordt gewerkt of is het mogelijk om dit naar voren te trekken? Het zal het westelijke deel van de Zuidas (VU, VUmc, Deloitte, NoMa etc.) voor veel fietser en voetgangers beter bereikbaar maken. Dat er ooit een groot kruispunt komt is fijn, maar begin alvast met een oversteekplek voor fietsen en voetgangers.

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Timo, excuses voor de late reactie. Wachten tot het nieuwe station er is, gaan we ook zeker niet doen. Voor die tijd willen we een betere oversteek realiseren voor fietsers en voetgangers. Wanneer precies is nog onzeker maar we richten ons op komende zomer.

Rob

het zou ook fijn zijn als voetgangers die vanaf het station via de Claude Debussylaan lopen niet zo'n groot stuk om moeten lopen om de Parnassusweg over te steken. Je moet als het ware een stuk terug lopen. De huidige oversteekplaats verplaatsen zou voor veel mensen een prettigere oversteek betekenen. Alleen als je via het perron station Zuid verlaat heb je een redelijke rechtstreekse route richting de Gustav Mahlerlaan, ACTA, VU en VUMc. Maar daarvan is het zonde dat er geen uitgang is aan de overkant van de parnassusweg zodat je die niet meer over hoeft te steken als je richting de VU loopt.

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Je hebt gelijk Rob, ideaal is het nu niet. Uiteindelijk gaat de situatie verbeteren met een vernieuwd station en voor die tijd, een aangepaste Parnassusweg.

Inge

Blijven de sporen liggen van de oude 51, zoals ze er nu liggen? De 5 en de nieuwe 26 moeten, dacht ik, t.z.t. aan de zuidkant van station Zuid een halte krijgen. Of wordt dat een geheel andere bocht?

Saskia Blaas I Amsterdam Zuidas

Dag Inge, uiteindelijk gaan de sporen weg en wordt de Parnassusweg opgeknapt. En nog veel later komt er inderdaad een tramterminal aan de zuidzijde van het station. Maar omdat dat nog wel even duurt, knappen we dit stukje vast op.