skip to main content
2 weekenden beperkt toegang station Amsterdam Zuid

UPDATE zaterdag 9 september 13.00 uur: De afsluitingen van de stationstoegang in het weekend van 9 en 10 september 2023 zijn eerder voorbij dan gedacht. In het weekend van 23 en 24 september zijn er nog wel afsluitingen.

OORSPRONKELIJK BERICHT 31 augustus 2023: In de weekenden van 9-10 en 23-24 september 2023 is er hinder voor reizigers die vanaf Zuidplein naar de metro of trein willen. De entree gaat met enige regelmaat (iedere 2 uur) voor maximaal 10 minuten dicht. Ook is er geluidsoverlast.

De stationsentree aan de kant van het Zuidplein (waar het WTC staat) gaat in deze twee septemberweekenden ongeveer elke twee uur zo’n tien minuten dicht. Iedereen die van die kant het station in wil, moet dan dus tot tien minuten wachten. De entree aan de kant van het Mahlerplein blijft gewoon open, evenals de weer opengestelde opgang vanaf de Parnassusweg. Ook omwonenden die het station alleen gebruiken om van Mahlerplein naar Zuidplein of omgekeerd te komen, krijgen met tijdelijke afsluitingen en oponthoud te maken. Op zondag 24 september is de entree vanaf Zuidplein tot ongeveer 14.00 uur helemaal dicht. Voor mensen die slecht ter been zijn, is die dag vervoer beschikbaar van het Zuidplein naar de stationsentree op het Mahlerplein.

Voor de veiligheid

De stremmingen van de stationspassage zijn nodig omdat we vlak boven de passage meterslange funderingspalen en damwandplanken de lucht in hijsen om ze vervolgens in de grond te brengen. Uit veiligheidsoverwegingen sluiten we de passage tijdens die hijsbewegingen. Naar verwachting gebeurt dat elke twee uur wel een keer en dan duurt dat steeds circa tien minuten.

Minder metro’s

Metro 51 rijdt tijdens deze twee weekenden niet. Daarom rijdt metro 50 een aangepaste route en dienstregeling (Isolatorweg-Gaasperplas). Wilt u weten hoe u moet reizen, check dan reisplanner www.9292.nl.

A10 Zuid dicht

Eerder al meldden we dat de A10 Zuid richting Schiphol en Den Haag tussen 8 en 11 september en tussen 22 en 25 september dicht is vanaf knooppunt Amstel tot en met afrit S108 (Amsterdam Oud-Zuid). De oprit S108 vanuit de stad blijft wel open.

Wanneer?

De afsluitingen van de stationstoegang Zuidplein op een rijtje:

  • Zaterdag 9 september: van 07.00 uur tot ’s nachts 01.00 uur: tijdelijke afsluitingen, elke 2 uur 10 minuten
  • Zondag 10 september: van 01.00 tot 06.00 uur: volledige afsluiting
  • Zondag 10 september: van 06.00 tot ongeveer 16.00 uur: tijdelijke afsluitingen, elke 2 uur 10 minuten
  • Zaterdag 23 september: van 07.00 tot ’s nachts 01.00 uur: tijdelijke afsluitingen, elke 2 uur 10 minuten
  • Zondag 24 september: van 01.00 tot ongeveer 15.00 uur: volledige afsluiting

Vernieuwing station

De stremmingen van de stationspassage, het metrospoor en de afsluiting van de snelweg zijn nodig omdat we in deze twee weekenden een enorme hoeveelheid damwandplanken en funderingspalen in de grond gaan aanbrengen tussen het spoor van de metrolijnen 50 en 51 (richting Isolatorweg) en de A10 richting Schiphol en Den Haag. De damwandplanken trillen we de grond in. Dit geeft veel lawaai. We doen dit werk om in 2024 het metrospoor te kunnen verhogen en iets naar het noorden te kunnen opschuiven, als onderdeel van de complete vernieuwing van station Amsterdam Zuid.

Geef uw mening

Carlos

Goedendag redactie ik zie nergens berichtgeving over de 2 extra NS treinsporen op NS trein station amsterdam-zuid ook niet bij prorail ?!

Saskia Blaas, Zuidasdok

Dag Carlos, onze redactie werkt momenteel aan een artikel, dat publiceren we binnenkort. Op de site van ProRail vind je het hier: https://www.prorail.nl/projecten/amsterdam-zuid-spooruitbreiding.

Gepke

Datum 4 september rond 10:00 uur: En wéér deed de lift het niet naar perron 1. Daar sta je dan weer als slecht ter been zijnde en mét een fiets voor een onoverkomelijke hoge trap!! EN DIT WAS AL DE 2E KEER BINNEN EEN MAAND! Er staat een telefoonnummer wat je dan kunt bellen, maar na 20 min.(!!) had ik nog steeds niemand aan de lijn. Wel kreeg ik steeds te horen:"we weten dat u belt, blijf aan de lijn we helpen u zsm"... Gelukkig was er een sterke man die me heeft geholpen, maar van de NS moest ik het niet hebben. DIT KÁN TOCH NIET!!

Saskia Blaas, Zuidasdok

Nee dit kan niet Gepke, je hebt gelijk. Het staat los van onze werkzaamheden maar heb doorgegeven aan mijn contactpersonen bij NS en ProRail. Excuses voor de overlast.

Ben

Beste redactie, er komt er helaas er geen nieuwe verbindingen. Geen treinen mogelijk naar Haarlem, Alkmaar, Zaandam, Hoorn (dus die belangrijkste steden in Noord Holland). Het tram is in 2010 naar het strawinskylaan verplaats, nu zijn wij in 2023 en het is nog steeds het geval met zeer lang overstappen vanaf metro en trein. Gewoon jammer. Zuid blijft een klein onangenaam station, zelfs Sloterdijk is levendiger. Als reiziger heb ik er niets aan. Nog steeds een bouwput en het wordt erger elke jaar. Waarom niet het geld gebruiken voor een spoor van Zuid naar West?

Ben

Zo veel geld verspild...en dat voor een hoger tunnel. Dus ergeen toegevoegde waarde voor de reiziger. Geen extra verbindingen, langer overstappen

Redactie

Beste Ben, Het verhogen van de passage onder de metrosporen (wordt even hoog als onder de treinsporen) is maar een klein onderdeel. Wat reizigers gaan merken: de bestaande passage wordt 40 meter breed (nu 12). Er komt een tweede passage: de Brittenpassage (15 meter breed). Beide passages krijgen fietsenstallingen. In beide passages bevinden zich opgangen (trappen, roltrappen, liften) naar zowel de trein als de metro. De perrons worden breder. Tegen het station aan komen aan de noordzijde een busstation en aan de zuidzijde tramhaltes. Overstappen tussen verschillende openbaar vervoermiddelen wordt dus makkelijker en duurt korter. Best veel (hoog nodige) verbetering voor reizigers dus.

Harm-Jan de Winter

Hoe lang gaat de tunnel dicht? In de intro staat max 10 minuten, verderop staat circa 10 minuten.

Redactie

Beste Harm-Jan, het is echt lastig te zeggen. De tunnel gaat dicht als daarboven hijswerkzaamheden plaatsvinden. We kunnen niet tot op de minuut nauwkeurig zeggen hoe lang een hijskraan er over doet, dat hangt van te veel factoren af. Hopelijk valt het mee en duurt het korter dan 10 minuten per keer.