skip to main content
148 betaalbare woningen in The Harmony

Vastgoedontwikkelaar Zadelhoff won de openbare selectieprocedure die in april 2023 was uitgeschreven. De sociale huurwoningen worden ontwikkeld voor woningcorporatie Rochdale. De middeldure huurwoningen houdt Zadelhoff zelf in portefeuille. Het complex krijgt ook hoogwaardige kantoorruimte, die Zadelhoff verhuurt aan een eindgebruiker of verkoopt aan een belegger.

Wonen, werken & verblijven

The Harmony komt op twee kavels (C en D, zie luchtfoto hieronder) en heeft in totaal 35.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak. De begane grond, met de ene zijde aan de Beethovenstraat en de andere gericht op de nieuwe woonbuurt Ravel, is bedoeld voor buurtgerichte voorzieningen als een supermarkt, winkels en horeca. Het gebouw ontleent zijn naam aan deze diversiteit aan functies: ‘wonen, werken en ontspannen in twee gezonde en duurzame gebouwen’, aldus Zadelhoff. De middeldure huurwoningen zijn geschikt voor gezinnen.

Gebouw The Canyon komt op kavel D, gebouw The Coast op kavel C

Gemengde stadswijk Zuidas

Rochdale is ‘trots dat we hier, op een van de populairste plekken van Amsterdam, sociale huurwoningen gaan bouwen’, zegt directeur Vastgoed Eric Nagengast van Rochdale. ‘Dat is helemaal in lijn met ons geloof in de ongedeelde stad, met in alle wijken een gevarieerde bevolkingssamenstelling. Dat betekent: naast betaalbare huur óók koop en dure huur in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. En vice versa: ook sociale huur aan de Beethovenstraat en op de Zuidas.’ Voor de gemeente draagt The Harmony bij aan de gemengde wijk Zuidas, waar wonen, werken en verblijven samengaan.

Duurzaam ontwerp

Het ontwerp van The Harmony is van Powerhouse Company en sluit goed aan op zowel de stadse zijde van de Beethovenstraat als de meer rustige groene zijde van de woonbuurt Ravel. De begane grond is levendig en uitnodigend van opzet. Beide gebouwen, The Canyon op de noordelijke kavel naast Valley en The Coast op de zuidelijke kavel, scoren zeer goed op energieprestatie en worden gebouwd met duurzame materialen. Naast Zadelhoff en Powerhouse Company bestaat het team uit LBP | Sight, Ingenieursburo Linssen en Cents Landschap & Ecologie.

Artistieke impressie van The Canyon (hoek Maurice Ravellaan/Beethovenstraat)
Artistieke impressie van The Coast (hoek Beethovenstraat/De Boelegracht)

Woonbuurt Ravel

De nieuwe woonbuurt Ravel, waarvan The Harmony straks deel uitmaakt, wordt een gemengde, groene, autovrije buurt die ruimte biedt aan circa 1.350 woningen. Ruim de helft hiervan is geschikt voor gezinnen, waaronder ook de middeldure huurwoningen in The Harmony. In Ravel geldt de stadsbrede verdeling van 40-40-20: 40 procent is sociale huur, 40 procent middeldure huur of koop en 20 procent zijn vrije sectorwoningen. Dit jaar nog start Stichting Openbaar Onderwijs aan de Amstel met de bouw van een nieuwe basisschool in de buurt. De bouw van de eerste woningen start in de zomer met gebouw Ravelly, 75 sociale huurwoningen eveneens van Woningstichting Rochdale.

De bouw van The Harmony start naar verwachting medio 2026. De bouw gaat waarschijnlijk zo’n twee jaar duren, zodat de eerste huurders er in 2028 in kunnen.

Geef uw mening

Ronnie

Waar kan men zich alvast inschrijven voor deze woningen?

Saskia Steenbergen

Beste Ronnie, je kan je nog niet inschrijven voor deze woningen. De bouw start pas half 2026. De sociale woningen van Rochdale komen op Woningnet. Maar dat duurt nog een tijd. Houd de site van Woningnet in de gaten en voor de middeldure huurwoningen de site van Zadelhoff zelf.

Paul

Prachtige gebouwen maar waarom nou weer zo laag. Er is toch een woning tekort? Zonde van de locatie. Ik weet dat er hoogbouw gepland is in Ravel, maar dit lijkt me zonde

Saskia Steenbergen

Beste Paul, De basishoogte in Ravel is 20-30 meter. Op plekken waar vanuit o.a. bezonning en windhinder een hogere bouwhoogte mogelijk is, kan worden gebouwd tot maximaal 115 meter. Onderdeel van het gebouw The Coast is een woontoren met een hoogte van maximaal 55 meter wat op deze plek vanuit wind en bezonning als een juiste maximale bouwhoogte is beoordeeld. Op andere plekken in het gebied kunnen behalve lagere ook hogere gebouwen tot 70 meter of maximaal 115 meter gerealiseerd worden.

Aron

Ik ben normaal ook niet zo van die hippe vergezochte Engelstalige makelaarstermen maar deze gebouwen en hun namen verwijzen natuurlijk naar hun grote luxere broer The Valley. Verder helemaal niks op dit ontwerp aan te merken. Prachtig project!

Mitchel

Ach, ongeveer alleen volgers van websites als deze en de bewoners krijgen die namen mee. Voor de rest van de wereld woon je gewoon op Straatnaam Huisnummer.

Hugo Janssens

Bouw start medio 2026....wat wordt er in de tussentijd gedaan dan? Het stuk land ziet er behoorlijk bouwrijp uit, dus daar zal het vast niet aan liggen

Saskia Steenbergen

Beste Hugo, Het plan voor The Harmony, wat nu een schetsontwerp is, wordt de komende twee jaar door de ontwikkelaar verder uitgewerkt tot een compleet en technisch uitgewerkt plan. Op basis hiervan zal de ontwikkelaar onder andere een omgevingsvergunning aanvragen en een aannemer contracteren. De ervaring leert dat dit alles circa 2 jaar kost voordat de bouw kan starten.

Marnix

Mooie gebouwen. Plinten zien er echt véél uitnodigender uit dan de glazen wand bij Valley. Wel suf dat ze weer van die knullige “hippe” Engelse namen krijgen

Wessel

Inderdaad, flauwekul met die Engelse taal. Waar blijft de voorliefde voor onze eigen taal? De harmonie was prachtig.

Tom

Helemaal mee eens, Marnix. Wat een armoede al die Engelse namen.

EJ Maris

Komt er ook nog een seniorenhofje in deze wijk?

Saskia Steenbergen

Beste Maris, In Ravel komen ca. 1.350 woningen, uitsluitend appartementen. Voor de doelgroepen is in Ravel het accent gelegd op grotere betaalbare woningen in het sociale en middeldure huursegment, met name voor gezinnen. Daarnaast zullen woningen ook door corporaties/verhuurders en ontwikkelaars aan andere doelgroepen waaronder jongeren/ studenten en ouderen aangeboden kunnen worden. Doordat er uitsluitend appartementen gebouwd kunnen worden, zullen woningen qua opzet niet in een hofje gerealiseerd worden.

Saskia Steenbergen

Ik ga dit uitzoeken en kom hier z.s.m bij u op terug. Vriendelijke groet, Saskia

Luc

Kon er echt niet hoger gebouwd worden volgens het bestemmingsplan? Op zo’n populaire plek had het meer gekund. Max 70m, heb je ook geen dure extra kosten