Als u bij de Nieuwe Meersluis staat en omhoog kijkt, dan is het moeilijk voor te stellen: in 2028 ligt hier een nieuw deel van de A10 Zuid op een gloednieuwe brug. Delen van die brug bouwen we al voor op ons werkterrein langs de Schinkel. Fietsers hebben te maken met de afsluiting van een van de twee sluisovergangen, omdat we de ruimte nodig hebben om veilig te kunnen bouwen. Dat bouwen is nogal een uitdaging, volgens werkvoorbereider Emma van Dam van bouwcombinatie TriAX (Besix, Dura Vermeer en Heijmans): ‘De brug komt pal naast de bestaande brug voor de A10 Zuid, en moet ter hoogte van de sluis ook nog open kunnen voor passerende schepen. Een enorme precisieklus, die soms om wat creativiteit vraagt.’
Werkterrein
Maar eerst maken we ruimte. Alle tegels, slagbomen en sluisseinen zijn weg en inmiddels zijn de ondergrondse kabels en leidingen aan de beurt. We slopen ondergronds ook een oude betonnen keerwand van de Nieuwe Meersluis uit 1954. Die heeft nu geen functie meer en ligt samen met een stel oude damwanden onze nieuwe bouwkuip in de weg. Half april brengen we dan de damwanden voor de bouwkuip in de grond. ‘Daarom hebben we daar het fietspad tot augustus 2027 afgesloten’, licht Van Dam toe, ‘waar het fietspad lag, daar komt onze bouwkuip.’ De damwanden blijven na de bouw overigens in de grond zitten en worden zo onderdeel van de daar aanwezige ‘secundaire waterkering’.
Fundering
In de bouwkuip brengen we 39 boorpalen van zo’n 17,5 meter lengte in de grond. Dat doen we draaiend, om de trillings- en geluidsoverlast zoveel mogelijk te beperken. Maar dat is niet eenvoudig: de te verwijderen keerwand steunt namelijk op houten palen die de nieuwe funderingspalen in de weg zitten. Van Dam: ‘Dat wordt nog best spannend, omdat we die houten palen niet zomaar uit de grond kunnen trekken. Dan zou de ondergrond kunnen verzwakken, en die moet juist stevig blijven voor de nieuwe brug. We lossen dat op door een speciale boorpunt te gebruiken, waarmee we de nieuwe palen door de oude palen heen kunnen boren als dat nodig is.’
Zie hieronder een zijaanzicht van de noordelijke sluisovergang. Onder de betonnen keerwand zijn de schuin ingebrachte houten palen goed te zien. (Bestektekening van de Dienst der Publieke Werken Amsterdam, 1939)
Basculekelder
De nieuwe brug wordt een basculebrug, net zoals de bestaande verkeersbruggen over de Schinkel. Dit type brug heeft een beweegbaar brugdek (het val) dat omhoog gaat door het zakken van een contragewicht (de ballast). Bovenop de fundering, aan de westzijde van de Nieuwe Meersluis, bouwen we een basculekelder waarin het contragewicht wordt weggewerkt.
Asymmetrisch ontwerp
Ook hier zorgt de locatie voor uitdagingen, aldus Van Dam: ‘Een basculekelder hoeft niet meer te zijn dan een vierkante doos van beton. Maar doordat we deels langs en over de sluis heen moeten bouwen, krijgt deze kelder een asymmetrische vorm. Dat heeft ook te maken met het fietspad dat we in de toekomst terugbrengen – dat loopt dan onder de basculekelder door. Ook dat zorgt voor een ingewikkelder ontwerp.’
Pizzapunt
Aan de andere kant van de sluis komt ook een steunpunt, maar daar is een andere oplossing nodig. Wanneer de sluis opent, rolt de sluisdeur in zijn ‘kas’, een uitsparing in de kademuur. Precies op die plek moet het gewicht van de brug op vaste grond steunen. Van Dam: ‘Daarom bouwen we daar een extra constructie over de kas heen: de pizzapunt.’ Die bestaat uit steunpunten aan beide kanten van de kas, met daarbovenop een balk in de vorm van een pizzapunt die het gewicht van de brug over beide steunpunten verdeelt.
Liggers, brugdek en afbouw
Begin 2026 hijsen we de liggers voor het brugdek op de steunpunten. Later dat jaar volgt het stalen val, dat we met drie kranen op zijn plek gaan hijsen. Dan kan de afbouw beginnen met het plaatsen geluidsschermen, slagbomen, brugsignalering en randelementen. Vervolgens brengen we een nieuwe asfalt laag aan, zodat we eind 2027 de basculebrug met al zijn systemen kunnen testen. In 2028 rijdt het autoverkeer over de nieuwe brug, terwijl de scheepvaart eronderdoor kan. ‘Het is echt een ingewikkeld karwei’, zegt van Dam, ‘Maar juist daardoor ook zo leuk.’
Nieuwe Schinkelbrug voor bestemmingsverkeer
De nieuwe noordelijke Schinkelbrug is onderdeel van de vernieuwing van de A10 Zuid. Vanaf 2028 rijdt het verkeer uit Amsterdam Zuid (via de opritten S109 en S108) over deze brug naar de A10 West of de A4 richting Schiphol/Rotterdam. Zo scheiden we op de A10 Zuid het bestemmingsverkeer van het doorgaande verkeer afkomstig van knooppunt Amstel – dat is veiliger en zorgt voor een betere doorstroming.
Artikel delen:
Geef uw mening
Bouwen met degelijke uitdagingen dat maakt dat het hart van de bouwer sneller gaat kloppen, en geeft inspiratie om tot het gewenste eindresultaat te komen.
Daar zou je best wel eens gelijk in kunnen hebben, Henk!
Ik lees: Vanaf 2028 rijdt het verkeer uit Amsterdam Zuid (via de opritten S109 en S108) over deze brug naar de A10 West of de A4 richting Schiphol/Rotterdam. Betekent dit dat er vanaf 2028 een soort rijbaanscheiding wordt aangebracht vanaf S109 voor het bestemmingsverkeer zoals straks in de werkelijke situatie met de tunnel ook ontstaat? Zou echt leuk vinden om meer inzicht te krijgen in de 'grote' faseringen voor de aanleg van de A10 straks.
Beste Tim, Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in bouwen! Je hebt helemaal gelijk. Op de A10 Zuid scheiden we het doorgaande verkeer van het verkeer dat naar Amsterdam Zuid moet. Wie de op- of afritten S108 of S109 gebruikt, rijdt straks over de parallelbaan. Op deze pagina vind je twee video’s die jouw vragen beantwoorden en interessant zijn om te bekijken: https://zuidas.nl/construction-project/knooppunt-de-nieuwe-meer/ Veel kijkplezier! Kom je op 11 maart ook naar de informatiemarkt in het Informatiecentrum?