skip to main content
Bouw The Newton in Kop Zuidas van start – en meer

Aannemer Pleijsier Bouw start binnenkort met de realisatie van The Newton, het eerste deel van de ‘woningbouwdriehoek’ in het hart van Kop Zuidas. The Newton is in opdracht van ontwikkelaar COD ontworpen door Diederendirrix Architectuur & Stedenbouw. In het complex komen 101 huurappartementen in de vrije sector. Het gebouw is ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School, en krijgt een groenblijvend dakterras. In de driehoekige begane grond van het gebouw, aan het toekomstige Hogelandplein, is ruimte voor horeca en voorzieningen. Naar verwachting wordt het gebouw in 2023 opgeleverd.

Ingebruikname Terrace Tower

Er gebeurt meer in Kop Zuidas. De bouw van Terrace Tower, het gebouw naast Hotel One, is al enige tijd geleden afgerond. Ook zijn de daktuinen aangelegd. Momenteel wordt gewerkt aan een groene inrichting rond de entree van het gebouw. Het is verhuurd aan verschillende gebruikers. Die moeten hun ruimten nog inrichten. De verwachting is dat ze daar eind dit jaar een start mee maken. Dat geldt ook voor de inrichting van de begane grond.

Groene pleinen

Inmiddels bouwt aannemer BAM aan Crossover, net ten zuiden van Terrace Tower. Naar verwachting volgt de oplevering in 2023. Daarna richten we de ruimte tussen deze twee gebouwen in als voorplein – een groene entree naar de buurt. Dit voorplein is het kleine zusje van het Hogelandplein en is in dezelfde stijl ontworpen. Dit ontwerp is inmiddels zo goed als klaar. Naast begroeiing in de stijl van het Hogelandplein – met bomen, struiken en grassen – komen er enkele zitelementen. Zodra het ontwerp klaar is, laten we u het via deze website zien. Overigens heeft de aanleg van het Hogelandplein enige vertraging opgelopen. We zouden daar dit najaar mee starten, maar de selectie van een aannemer vergt meer tijd dan verwacht. We streven er nu naar om het plein vanaf maart 2021 in te richten. Dan moet het Hogelandplein rond de zomer 2022 klaar zijn.

Impressie van het Hogelandplein

Herziening bestemmingsplan

Eerder berichtten we over de herziening van het bestemmingsplan voor Kop Zuidas uit 2018. Tijdens de terinzagelegging van het plan eerder dit jaar hebben wij verschillende zienswijzen ontvangen. We bekijken nu of deze zienswijzen aanleiding zijn om het plan aan te passen. Naar verwachting neemt de gemeenteraad in december 2021 een besluit over het herziene bestemmingsplan. Na vaststellen van bestemmingsplan zal ook de aanbesteding van kavel K starten, de kavel langs de A10 naast Crossover (zie kaartje hierboven).

Kop Zuidas vanuit de lucht

GGD-locatie RAI

Tot slot: op de busparkeerplaats P6 van de RAI, tegenover het Holland Complex, is een groot paviljoen in aanbouw. Hierin komt de corona test- en vaccinatielocatie van de GGD, die tot nu toe in het RAI-gebouw zelf gehuisvest was. Nu in de RAI weer beurzen gaan starten, is het RAI-gebouw niet meer beschikbaar als GGD-locatie. Vanaf begin oktober 2021 wordt het paviljoen in gebruik genomen, tot medio 2022.

Geef uw mening

CEASAR

er worden wel namen verzonden voor gebouwen die wellicht wat schoonheid bevorderend werken voor de KOP van ZUID, maar hoe zit het met het onderhoud van de groen voorzieningen , rondom Old School en Hogeland plein veel gemaaid , maar de strook langs Gaasterlandstraat kennelijk onbereikbaar , wat is ere toch loos in de organisatie van deze regio, het blijft een kwalijke zaak ! Doe er wat aan , aub

Kees Schuurman

Het ziet er allemaal aantrekkelijk uit! Toch heb ik een vraag: waarom moeten tegenwoordig alle namen in het Engels/Amerikaans? We zitten toch in Nederland met onze mooie taal? Daar zijn nog genoeg creatieve en originele namen te bedenken, die ook voor anderstaligen te doen zijn.

Marlies | Amsterdam Zuidas

Waarschijnlijk laten ontwikkelaars (die de namen voor hun eigen gebouwen bepalen) zich inspireren door de internationale karakter van Zuidas ;). We hebben echter toch ook nog een paar Nederlandse namen in de buurt, zoals Zuidoever en Amsteloever. Deze zijn voor anderstaligen wellicht wel wat ingewikkeld.