skip to main content
Daktuinen Terrace Tower gereed

Spectaculair uitzicht

Tijdens een hete zomerdag lopen de gebruikers van Terrace Tower straks even naar buiten voor wat verkoeling in de schaduw van een berk of een sierkers. Daarvoor hoeven ze niet met de lift naar beneden, want hun kantoor gaat vrijwel naadloos over in een groen, gevarieerd dakterras. Dicht bij de deur is de vloer nog van steen, enkele meters verder gaat hij over in een groen tapijt met plantenbakken met krentenboompjes. Op de rand van het dak staan zelfs complete bomen, waaronder pijnbomen die ook in de winter groen blijven. Gebruikers van de hogere verdiepingen genieten van een spectaculair uitzicht over een weids terrassenlandschap: de daktuinen van de als lades uitgeschoven, lagergelegen verdiepingen, waar je via een trap zo naartoe kunt. Op zo’n zonnige dag wordt er gezamenlijk buiten geluncht, onder de bomen in een speciaal daarvoor ingerichte tuin.

Meer werkgenot en welzijn

Ook al is het nog niet zover, landschapsarchitect Steven Delva, met zijn team bij DELVA Landscape Architecture verantwoordelijk voor het ontwerp en de inrichting van de daktuinen van Terrace Tower, ziet het al helemaal voor zich. Samen kijken we toe hoe reusachtige kranen de eerste bomen en planten omhoogtakelen. Dankzij de daktuinen onderscheidt dit gebouw zich volgens Delva niet alleen aan de buitenkant van standaard kantorencomplexen, het groen verhoogt ook het werkgenot en het welzijn van de mensen die er werken. De waarde daarvan is behoorlijk groot, vermoedt Delva, want de bouw en de exploitatie van een kantoorgebouw als dit zijn uiteindelijk economisch gedreven. En al dat groen brengt ook kosten met zich mee en beslaat waardevolle ruimte.

Klimaatadaptief kantoorcomplex

Een daktuin op een kantoorgebouw aanleggen is niet iets dat je achteraf bedenkt, als het gebouw er al staat. Wie wel eens een actiefilm heeft gezien met een achtervolgingsscène over de daken van een stad of industrieterrein, weet dat het boven op veel gebouwen vaak nogal een rommeltje is. Vroeger waren daken volgebouwd met airco’s en ventilatiebuizen, tegenwoordig met warmtepompen en zonnepanelen. Landschapsarchitecten moeten dus met goede argumenten komen om opdrachtgevers en architecten zover te krijgen om deze installaties niet óp maar ín het gebouw te plaatsen, ten koste van verhuurbare vierkante meters. En om de constructie van het dak aan te passen aan de ongewone belasting van grond, groen en soms – na een flinke regenbui – heel veel water. Samen met de aanhangende kluit weegt één enkele boom al gauw 500 kilo. En regent het een dagje flink door, dan valt er al snel 40 liter water op iedere vierkante meter dak. Bij Terrace Tower lijkt dat allemaal gelukt: dankzij de optelsom van groenvoorziening en waterberging is het straks een klimaatadaptief kantoorcomplex.  

Minder marmer en meer groen

Argumenten heeft Delva genoeg, blijkt als ik hem ernaar vraag. Een ervan is esthetisch: in plaats van een saaie, grijze blokkendoos zonder mogelijkheid om naar buiten te gaan, zorgt een opvallend gebouw met een groene buitenruimte voor een jonge en frisse uitstraling. En daar zijn veel bedrijven die zich in Zuidas willen vestigen, naar op zoek. Zulke bedrijven zijn er genoeg, aldus het Financieel Dagblad, dat recentelijk constateerde dat Zuidas vriendelijker, diverser en groener moet worden om aantrekkelijk te blijven voor ‘techies’ en ander aanstormend talent. Volgens de auteur transformeert Zuidas van ‘intimiderende kantoorkathedraal’ naar een ‘bos op het dak’. Delva ziet het in zijn eigen praktijk ook gebeuren: minder marmer en meer groen, op steeds grotere schaal. Na de opvallende groenplekjes op de Valley komen er nu grotere groene vlakken of ‘tuinkamers’ op Terrace Tower en binnenkort wordt er in de hoogte zelfs een compleet bos aangelegd tussen twee torens van The Pulse. Verdichten, zoals Delva het bebouwen van Zuidas noemt, moet altijd gepaard gaan met vergroenen en verduurzamen.

Ecologische verbinding

Dit laatste zal Gemeente Amsterdam graag beamen. Wie door het ‘Plan voor een groene Zuidas’ bladert, stuit op inspirerende, groene vergezichten, talloze kaarten met o.a. ecologische structuren en groene leefomgevingen en ambitieuze plannen voor het planten van bomen en de aanleg van daktuinen. Delva werkt volgens dit groenplan en vat het in enkele woorden samen. Uiteindelijk, zegt hij, is het de bedoeling om het Amsterdamse bos met enkele brede, groene banen te verbinden met het Amstelpark. Nu is Zuidas nog een dambord met afzonderlijke, groene vlakken, straks ligt hier een wijdvertakt netwerk van blauwe en groene verbindingen, waar vogels broeden, rusten en voedsel verzamelen, en waar mensen aangenaam wonen en werken. Niet alleen het Beatrixpark en de Kleine Wetering spelen daarin een belangrijke rol, maar ook de bermen van het spoor, het nieuwe dok, de met bomen aangeplante lanen en pleinen en de vele daktuinen. En inderdaad, ook de daktuin van Terrace Tower. Nu is dat nog een groen eiland, straks is het misschien een van de schakels van een ecologische verbinding tussen Zorgvlied en het Beatrixpark.

Henk Leenaers

Geef uw mening