skip to main content
McDonald’s The Gustav nog niet van de baan

Op 7 juni 2022 heeft de bestuursrechter van de rechtbank Noord-Holland de aan McDonald’s afgegeven omgevingsvergunning vernietigd. De fastfoodketen heeft deze vergunning nodig om de ruimte aan de Gustav Mahlerlaan, onderin wooncomplex The Gustav, te kunnen verbouwen. Daarmee is de komst van het restaurant nog niet afgeblazen. De rechter deed de uitspraak mondeling. Zodra er een schriftelijke uitspraak ligt, hebben zowel de gemeente Amsterdam als McDonald’s nog zes weken de tijd om ertegen in beroep gaan. Daarnaast hangt de vernietiging van de vergunning samen met een andere procedure: de zaak die de eigenaar van de plint (begane grond) van The Gustav eind 2020 aanspande tegen de bewoners van het gebouw.

Plinteigenaar in hoger beroep

Om de ruimte te kunnen verbouwen, is naast een omgevingsvergunning namelijk ook toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van The Gustav. In september 2020 weigerde de VvE in te stemmen met verbouwingen aan het pand, waarop plinteigenaar Gingko Biloba naar de rechter stapte. De Amsterdamse kantonrechter oordeelde toen dat bewoners terecht niet hebben ingestemd met de bouwkundige aanpassingen die het hamburgerrestaurant nodig acht. Mede op basis daarvan heeft de bestuursrechter op 7 juni geoordeeld dat McDonalds geen belanghebbende is bij de aanvraag van een omgevingsvergunning, en heeft hij deze herroepen. Zonder toestemming van de VvE kan McDonalds zijn bouwplan immers hoe dan ook niet verwezenlijken. Plinteigenaar Gingko Biloba was eerder wel in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de kantonrechter, met als doel de vereiste toestemming voor de verbouwing alsnog af te dwingen. Dit hoger beroep dient in november van dit jaar.

Plint van The Gustav
Marcel Steinbach

Tweede rechtszaak tegen bewoners

Ondertussen is de plinteigenaar nog een tweede, nieuwe privaatrechtelijke procedure gestart tegen de bewoners van The Gustav. Volgens vastgoedadvocate Kim Kroon, die de bewoners bijstaat in de eerste procedure, lijkt deze zaak op de eerste. ‘Wanneer je geen toestemming krijgt om het pand te verbouwen, kun je naar de rechter stappen voor een zogenaamde vervangende machtiging. Dat is wat Gingko Biloba in beide zaken doet. In theorie kun je een dergelijke procedure starten na iedere VvE-stemming waar je het niet mee eens bent. Een rechter zal uiteindelijk wel kijken naar welke zaken nog meer lopen. Ik kan me voorstellen dat een rechter in deze zaak eerst het hoger beroep van de eerste zaak zou willen afwachten.’ Wanneer deze zitting is, is nog niet bekend.

Exploitatievergunning

Tot slot loopt er nog een procedure rond de exploitatievergunning, die McDonald’s nodig heeft om een horecazaak in het pand te starten. Deze is namens de burgemeester verleend door stadsdeel Zuid, maar hier kwamen ruim tachtig bezwaren op binnen. Naar aanleiding hiervan is vorig jaar een hoorzitting gehouden. Het Juridisch Bureau van de gemeente Amsterdam moet nu advies uitbrengen aan de burgemeester over het al dan niet in stand laten van de exploitatievergunning. Hier is nog het wachten op.

Reactie McDonald’s en eigenaar

In een reactie laten McDonald’s en plinteigenaar Gingko Biloba gezamenlijk per mail weten: ‘McDonald’s (als huurder van de locatie) en Gingko Biloba (als verhuurder van de locatie) hebben beide kennisgenomen van de mondelinge uitspraak van de bestuursrechter. We wachten op dit moment op de schriftelijke bevestiging van die uitspraak. De motivering van de bestuursrechter is echter niet van invloed op de privaatrechtelijke procedures zoals deze spelen tussen Gingko Biloba en de VvE van The Gustav.’

Strijd duurt voort

De juridische strijd om de vestiging van een McDonald’s onderin The Gustav duurt nu zo’n twee jaar. Bewoners vrezen onder andere geluidshinder en stankoverlast van de fastfoodketen, die zijn vestiging in de zomer van 2020 aankondigde. Ook stellen bewoners niet voldoende geïnformeerd te worden over de plannen van McDonald’s en Gingko Biloba.

Geef uw mening

Socrates

ik woon niet aan de Mahler laan , maar een MACDONALD HOORT HIER NIET THUIS ,, zij moeten hun heil elders zoeken in de stad , B&W laat alles toe , straks komt er toch een hoeren tent om de hoek en dan is macdonald , helaas de winnaar ,

Anja

Daarom helpt het als meer bewoners uit de buurt hun invloed inzetten en stem laten horen bij de gemeente, en niet alleen de bewoners van dit gebouw.

Bas

Hopelijk winnen Mc Donalds en Gingko alsnog. Gewoon doorgaan VvE is straks door hun reserves heen!! Komt goed.

Hannie

Bewoners houdt vol!

J.Homan

De les voor een ontwikkelaar van toekomstig vastgoed op de Zuidas met de combinatie van woningen ( huur of verkoop) boven een toekomstige te verhuren horecaplint is dus om om de koper/ huurder van de woningen er in koopcontract of verhuurovk erop te wijzen dat horeca ook eventueel een fastfoodrestaurant kan inhouden dat nu eenmaal meer drukte en eventueel overlast kan veroorzaken dan een doorsnee horecazaak of retailvestiging.

Diana

Dit is het halve verhaal. Het gaat niet om overlast, maar om onredelijke overlast zoals - afvoerroosters van de vuilruimte 50 cm onder iemands Frans balkon, - het weigeren om eenduidig te verklaren dat transport tussen het ene pand (restaurant) en het andere pand (de opslag) alleen buitenom over het publiek trottoir zal plaatsvinden en niet vooral /ook door de binnentuin die er voor bewoners zonder balkon is om er te ontspannen etc etc. Kortom: Of McD wel of niet op de Zuidas past is een belangrijke vraag maar nog veel belangrijker is de vraag of de te huren panden er geschikt voor is. Dat is niet het geval. Ze zijn beide te klein en daarom hebben ze er twee nodig.

Simon, Zuidas

Best goed nieuws! En ik verwacht dat de exploitatievergunning dan ook niet wordt verleend als er geen omgevingsvergunning is. Een lelijke strategie van McDonald’s zeg (ok, eigenaar plint procedeert hier, maar vast met instemming van McDonald’s). Weinig sympathiek voor de omwonenden.

Harold

Dank voor deze update. McDonald’s en Gingko zijn de VVE financieel aan het uitputten om hun zin krijgen, je zal met deze twee zaken moeten doen. De juridische route valt gelukkig goed uit voor de bewoners. Ik wens ze alle succes toe en hoop dat McDonald’s nu eens gaat nadenken waar ze willen zitten en met wie ze zaken doen. Dit lijkt niet op de goede buur die ze eerder aangaven te willen zijn.