skip to main content
‘s Werelds hoofdsteden te bekijken in de Van Beinumstraat

In het Colombiaanse Bogotá loopt een stel kinderen met boeken onder de armen richting school. In Bissau (de hoofdstad van het Afrikaanse Guinee-Bissau) zien we jongens op blote voeten een potje voetbal spelen in het rode zand, terwijl in Amsterdam wat vrienden in een bootje op de gracht dobberen. Streets of the World toont beelden van mensen in alle 195 hoofdsteden ter wereld. En die beelden hebben iets met elkaar gemeen. Ze roepen een bepaalde herkenning op, ook al spelen de taferelen zich soms af aan de andere kant van de aardbol. Het lukte fotograaf Jeroen Swols – die zeven jaar lang over de wereld zwierf voor het megaproject – om in al zijn beelden de bijzondere alledaagsheid van het leven te vangen.

Bouwterrein Zuidasdok

De afgelopen drieënhalf jaar was Streets of the World te bezichtigen langs de Arnold Schönberglaan, naast het Mahlerplein. De 230 meter lange fototentoonstelling dreigde dit jaar uiteen te vallen omdat de eveneens aan deze straat gelegen Boogkavel in ontwikkeling gaat. Met het inrichten van een bouwterrein voor Zuidasdok aan de noordkant van de A10, langs de Eduard van Beinumstraat, ontstond ruimte voor de fotoserie. Streets of the World prijkt sinds de zomer van 2022 op het hekwerk rondom dit terrein. Van Kathmandu tot La Paz en van Port Louis tot Toronto – wie van het Zuidplein naar de Parnassusweg loopt of andersom, kan zich aan heel de wereld vergapen.

195 hoofdsteden in beeld

Eduard van Beinumplein

De Eduard van Beinumstraat is zo’n tweeënhalf jaar dicht geweest voor de renovatie van 2Amsterdam. We werken er de komende tijd hard aan om van dit drukbezochte stukje Zuidas weer een prettige plek te maken. Het voetpad langs Streets of the World hebben we verbreed tot zes meter. Ter hoogte van de Parnassusweg plaatsten we extra fietsenrekken, en aan de oostkant (wat in de toekomst het Eduard van Beinumplein gaat heten) legden we betonnen vloerplaten neer. In het midden van dit pleintje is ruimte ontstaan voor een watervertragende groenstrook die nog beplant zal worden. Ook zullen we onder andere nog verkeerspaaltjes plaatsen tussen de Eduard van Beinumstraat en het Eduard van Beinumplein, waardoor voertuigen het plein niet meer kunnen oprijden en het gebied aangenamer wordt voor voetgangers.

Watervertragende groenstrook

Vernieuwing station Amsterdam Zuid

Het bouwterrein dat we aan de Eduard van Beinumstraat hebben ingericht is nodig voor de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Op deze plek komt uiterlijk in 2027 de noordelijke entree van de nieuwe Brittenpassage. Tot die tijd kunnen we hier materialen opslaan en delen van het dak van de nieuwe stationspassage voorbouwen. In de zomer plaatsten we een keet op het terrein. Die blijft enkele jaren staan, totdat op deze plek de bouw start van de noordelijke tunnel waarin de A10 Zuid verdwijnt.

Geef uw mening