skip to main content
Zuidasdok krijgt bouwterrein Eduard van Beinumstraat

De Eduard van Beinumstraat is tweeënhalf jaar dichtgeweest voor de renovatie van 2Amsterdam, de nieuwe naam van de voormalige Twin Towers. In eerste instantie zou in de straat ook de begin- en eindhalte van de Amsteltram (lijn 25) komen. Nu in maart is besloten dat de tramhalte voorlopig op de Strawinskylaan blijft, is ruimte ontstaan voor de inrichting van een bouwterrein voor Zuidasdok. Op deze plek komt uiterlijk in 2027 de noordelijke entree van de nieuwe Brittenpassage. Tot die tijd is het terrein hard nodig: hier kunnen we materialen opslaan en delen van het dak van de nieuwe stationspassage voorbouwen. De ruimte hiervoor ontbreekt op de al bestaande werkterreinen.

Kaart bouwterrein Eduard van Beinumstraat

Streets of the World

Het voetpad langs de gevels aan de noordkant van de Van Beinumstraat verbreden we tot zes meter. Tussen de A10 en het voetpad leggen we het bouwterrein aan voor de stationsvernieuwing. Op het hekwerk rondom het bouwterrein komt de fototentoonstelling Streets of the World, nu nog te bewonderen aan de Arnold Schönberglaan. De tentoonstelling, die beelden toont van alle 195 hoofdsteden van de wereld, dreigde uiteen te vallen nu de eveneens aan de Arnold Schönberglaan gelegen Boogkavel binnenkort in ontwikkeling gaat.

Terrein verlagen en keet

In de afgelopen periode hebben we kabels en leidingen in de Eduard van Beinumstraat verlegd. We gaan een deel van het bouwterrein en het oostelijk deel van de Van Beinumstraat met zo’n tachtig centimeter verlagen, omdat het nu enigszins verhoogd ligt ten opzichte van de ruimte eromheen. Vanaf half juni bouwen we een keet ter hoogte van de oude oprit van de Atriumgarage. Het opbouwen neemt een week of vier in beslag, waarna de keet enkele jaren blijft staan totdat Zuidasdok start met de bouw van de noordelijke snelwegtunnel. 

Openbare ruimte

Ter hoogte van de Parnassusweg blijft de Eduard van Beinumstraat grotendeels ongewijzigd. We plaatsen hier extra fietsenrekken, en de toegang tot de Atriumgarage blijft hetzelfde. Aan de oostkant van het bouwterrein wordt in de toekomst het Eduard van Beinumplein aangelegd. Hier is nu nog geen definitief ontwerp voor. We zijn hier nu nog kabels en leidingen aan het verleggen, waardoor het gebied open ligt. Vanaf half juni leggen we op een deel van het plein betonnen vloerplaten om opwaaiend zand te verminderen.

Geef uw mening