skip to main content
Weekendwerk tussen de sporen

In de nachten van 31 oktober tot en met 2 november verwijderen we een deel van een damwand bij de metrosporen op station Amsterdam Zuid. In het weekend van 5 en 6 november gaan juist enkele damwanden de grond in, tussen het metrospoor en het treinspoor. Dit leidt twee dagen lang tot een aangepaste dienstregeling voor metro en trein. Ook verwachten we enige geluidhinder.

Aangepaste dienstregeling en geluidhinder

Eén metrospoor en één treinspoor zijn van zaterdagochtend 5 november 01.00 uur tot maandagochtend 7 november 05.00 uur buiten gebruik. Kijk daarom vooral op 9292.nl of de NS-app voordat u op reis gaat. Om het effect op het openbaar vervoer zo kort mogelijk te houden, brengen we de circa 20 meter lange damwandplanken trillend de grond in – dat gaat twee keer zo snel als het induwen van de planken. Dat intrillen kan overdag tussen 07.00 uur en 19.00 uur wel leiden tot geluidhinder. Buiten deze tijden werken we ook, maar doen we werkzaamheden die minder geluid produceren.

Bescherming glazen koepel

Tijdens het werk op 5 en 6 november blijft de stationspassage toegankelijk en kunt u uiteraard ook gebruik blijven maken van de trein en metro. Een glazen koepel siert de toegang naar de metroperrons. Om te zorgen dat u veilig het metroperron kunt bereiken tijdens de werkzaamheden plaatsen we vooraf een beschermingsconstructie onder die glazen koepel. Die constructie kan eventuele schade opvangen. Dit werk vindt plaats in de week van maandag 24 oktober met mogelijk een uitloop naar de week erna. We werken dan alleen ‘s avonds en ‘s nachts tussen 20.00 uur en 05.00 uur, waardoor de reiziger weinig gaat merken van de werkzaamheden. Maar de beschermingsconstructie in de koepel wordt met de dag zichtbaarder.

Begin van de verhuizing

In het toekomstige, vernieuwde station Amsterdam Zuid kun je straks vanuit twee stationspassages naar de metroperrons. Daarvoor liggen die metroperrons nu op de verkeerde plek. We bouwen de tweede stationspassage immers ten westen van de huidige passage en dus moeten ook de metroperrons daar naartoe verhuizen. Het werk dat we in november doen, heeft daar alles mee te maken. We maken nu een begin met de grondkeringen en maken later funderingspalen, landhoofden en dakdelen voor de metrosporen en –perrons.

Werkzaamheden van Zuidasdok in november

In de hele maand november werken we aan de vernieuwing van de Minervapassage en bereiden we de verhuizing voor van de metroperrons naar de andere kant van het station. Ook bouwen we verder aan de tweede reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid: de Brittenpassage. Zo gaan we op ons werkterrein aan de Benjamin Brittenstraat nieuwe delen van het dak bouwen, die we tijdens het Hemelvaartweekend 2023 op hun plek schuiven. In de nachten van maandag 31 oktober tot en met woensdag 2 november verwijderen we een deel van een damwand. De volgende werkzaamheden staan gepland van 13 tot 26 november, waarover later deze week meer.

Extra informatie

Op dinsdag 25 oktober organiseren we een inloop informatiemiddag en -avond in het Amsterdam Zuidas informatiecentrum in het WTC. U kunt hier terecht tussen 12.00 – 13.30 uur en tussen 17.00 en 19.00 uur met al uw vragen over de werkzaamheden genoemd in:

Geef uw mening

Maurice

Wouldn't be more efficient to remove the glass dome now; instead of protecting it?

Imce, Zuidasdok

Hi Maurice, good idea! We will do it next summer. Then we will work on the metro for a longer period of time. For now we prefer comfort to the traveller.

Mark

De intro 'De metroperrons verhuizen over enkele jaren naar de andere kant van het station' klopt eigenlijk niet. Ze verplaatsen niet naar de andere kant van het spoor, maar naar de andere kant van de Minervapassage.

Imce, Zuidasdok

Dankjewel Mark! We hebben de nuancering in de tekst aangebracht.