skip to main content
McDonald’s wint zaak tegen bewoners, strijd duurt voort

Om een McDonald’s-filiaal in de begane grond (plint) van The Gustav te kunnen openen, moet de fastfoodgigant het pand eerst verbouwen. Op 16 november 2022 gaf de kantonrechter de eigenaar van de plint, Gingko Biloba B.V., toestemming om de benodigde aanpassingen aan de ruimte te doen. Het gaat daarbij om vier wijzigingen, waaronder het veranderen van de gevel en het aanbrengen van een warmtepomp op het dak. Hoewel de Vereniging van Eigenaren (VvE) van The Gustav nog in hoger beroep kan tegen de uitspraak, heeft de rechter deze ‘uitvoerbaar bij voorraad’ verklaard. Dat houdt in dat McDonald’s een eventuele hoger beroepszaak niet hoeft af te wachten.

Omgevingsvergunning vernietigd

Dit betekent overigens niet dat McDonald’s de ruimte meteen kan gaan verbouwen, want daarvoor heeft het aanvullend een zogenaamde omgevingsvergunning nodig. Deze werd begin 2021 verleend door de gemeente Amsterdam, maar werd in juni 2022 door de bestuursrechter vernietigd. McDonald’s is tegen deze uitspraak in hoger beroep gegaan, maar de zaak is nog niet behandeld door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dat de plinteigenaar de (privaatrechtelijke) rechtszaak tegen de VvE tussentijds gewonnen heeft, betekent dat McDonald’s belang heeft bij een spoedige behandeling van het bestuursrechtelijke hoger beroep. Om te begrijpen hoe de zaken zich tot elkaar verhouden, moeten we terug naar eind 2020.

Onvoldoende informatie

In september 2020 weigerde de VvE in te stemmen met verbouwingen aan The Gustav, waarop plinteigenaar Gingko Biloba naar de rechter stapte. Deze oordeelde dat bewoners terecht niet hebben ingestemd met de bouwkundige aanpassingen die McDonald’s nodig acht. De VvE stelde destijds dat ze over onvoldoende informatie beschikte om in te stemmen met de komst van de fastfoodketen. De rechter honoreerde die redenering. De plinteigenaar ging in hoger beroep, maar de uitspraak in de beroepszaak moet nog volgen. In juni 2022 vernietigde de bestuursrechter de afgegeven omgevingsvergunning op basis van deze zaak: hij oordeelde dat McDonald’s geen belanghebbende was bij de aanvraag ervan. Zonder toestemming van de VvE kon McDonald’s zijn bouwplan immers hoe dan ook niet verwezenlijken.

Rechts de plint van The Gustav

Eigenaar wint tweede rechtszaak

Gingko Biloba startte begin 2022 echter een tweede rechtszaak tegen bewoners van The Gustav. Die heeft hij nu gewonnen. Net als in de eerste procedure vroeg de plinteigenaar om een zogenaamde vervangende machtiging van de rechter, om zo alsnog de benodigde aanpassingen aan het pand aan de Gustav Mahlerlaan te kunnen doen. Advocaat Bert van der Kolk, die de VvE in deze zaak vertegenwoordigt, legt uit waarom de rechter deze machtiging in de tweede procedure wel heeft toegewezen: ‘De rechter zegt in feite dat er nu voldoende informatie beschikbaar is. Althans, tijdens de Algemene ledenvergadering hebben de bewoners daarover geen vragen meer gesteld. Het bezwaar van de VvE om met de aanpassingen in te stemmen omdat te veel vragen onbeantwoord bleven, is daarmee van tafel.’ Het verzet door de bewoners tegen de bouwkundige aanpassingen werd door de rechter niet redelijk geacht.

Exploitatievergunning

Tot slot heeft McDonald’s een exploitatievergunning nodig om een horecazaak in het pand te starten. Tegen de aan McDonald’s verleende vergunning kwamen ruim tachtig bezwaren binnen bij Stadsdeel Zuid, dat de vergunning namens de burgemeester heeft verleend. De vergunning is bij de beslissing op bezwaar in september 2022 in stand gebleven. Ook tegen dit besluit op bezwaar is beroep ingesteld, en ook deze procedure loopt nog.

Reactie McDonald’s en eigenaar

In een reactie laten McDonald’s en plinteigenaar Gingko Biloba gezamenlijk per mail weten: ‘Onlangs heeft de kantonrechter uitspraak gedaan, zowel McDonald’s (als huurder van de locatie) en Gingko Biloba (als verhuurder van de locatie) hebben kennis genomen van deze uitspraken. Beide voelen zich gehoord door de rechter en zijn tevreden met de uitkomst.’

Tweeënhalf jaar strijd

De juridische strijd om de vestiging van een McDonald’s onderin The Gustav duurt nu zo’n tweeënhalf jaar. Bewoners vrezen onder andere geluidshinder en stankoverlast van de fastfoodketen, die zijn vestiging in de zomer van 2020 aankondigde. Ook stellen bewoners niet voldoende geïnformeerd te worden over de plannen van McDonald’s en Gingko Biloba.

Geef uw mening

Arie de Lange

Voor de kantoren goed als we ergens eens gewoon een goeie snelle hap kunnen kopen. Alles moet maar hip en trendy en maatschappelijk verantwoord. Als Mac Donald echt zo slecht was, zouden ze toch niet zo druk zijn. Ik ben voor! Hup open met die zaak!

Souf

Het enige wat de vve heeft bereikt is het (onnodig) op kosten jagen van haar leden. Het was vanaf het begin duidelijk dat dit een kansloze rechtzaak zou zijn voor de bewoners. MCD mag daar gewoon een restaurant beginnen. Hopelijk wint het verstand van de emoties van de vve en worden de leden niet op nog hogere kosten gejaagd door zinloze rechtzaken. Ook MCD heeft bestaansrecht op de zuidas. Wat mij betreft gaan ze zsm open.

Souf

@willem, de omgevingsvergunning zal nu opnieuw worden toegekend vanwege de nieuwe uitspraak van de rechter waarin de vve mee moet werken aan de aanpassingen. Verder geef je aan dat de eigenaar en mcd zich moeten houden aan afspraken en voorwaarden terwijl ze het recht hebben om hier een mcd restaurant te exploiteren.. je mag als omwondende / bewoner hier geen extra voorwaarden aan stellen en de rechten van de eigenaar van de plint daarmee beperken. Die mcd zal er uiteindelijk gewoon komen.

Je buurman

@Bewoner The Gustav een aanvulling op je post van je buurman. Dat je niet tegen een mcdonalds bent is prima, maar een correctie op je geld opmerking. Als je de VVE jaarcijfers van 2022 hebt gelezen, dan zie je dat er al lange tijd geen vve bijdrage meer gaat naar juridische procedures, deze worden via een andere route betaald. Jouw geld gaat daar niet naar toe. En over het onderhoud daktuin, breng het in bij de vergadering later deze maand.

Bewoner The Gustav

Eens met Souf. Ik ben geld kwijt aan allemaal juridische zaken terwijl advocaten zeggen zeggen dat het alleen maar uitstel is. Maccie vraagt opnieuw de vergunning aan, zodra deze is verleend hoeven ze niet te wachten met bouwen, want hebben toestemming van onze VVE. Geld had beter in de pot kunnen blijven voor onderhoud van de tuin op het dak.

Willem

Souf, het bestemmingsplan uit 2012 biedt ruimte aan een fastfoodrestaurant op de Zuidas, daar zit het probleem niet. Probleem zit/zat erin dat McD en eigenaar plint niet tot onvoldoende informatie gaven over gewenste aanpassingen aan het gebouw. Na 2,5 jaar wachten heeft de rechter de informatie voldoende gevonden. De bestuursrechter heeft geoordeeld dat de omgevingsvergunning ten onrechte is verleend door de gemeente, deze is ingetrokken. McD gaat er voorlopig niet komen. Het gaat niet om emoties, het gaat om afspraken en voorwaarden. Houden McD en verhuurder daaraan, dan geeft de rechter hen gelijk, zo niet, dan krijgen ze ongelijk. Geen emoties en geen onredelijke eisen van de bewoners. Dus zet ze zo niet weg. Dan heb je het niet begrepen.

Bertus Kok

Die mensen uit die flat dachten te kunnen tegenhouden met zieltjes winnen in de media. Gelukkig krijgen ze hun lesje in onredelijkheid. Snel openen die zaak en bunkeren maar. Bezorging vanuit ander restaurant duurt lang en wil m in de straat hebben.

Monique Disselhoff Gribnau

Bah. Waarom niet iets beters als een galerie??

Aron

Je zou denken dat opleidingsniveau ook samen zou gaan met gezond verstand. Maar deze comments en het gedrag van de bewoners doet anders blijken. Argumenten van het niveau lik m'n ku... McKroketje...

Harold

Uw taalgebruik als bezoeker is anders ook van weinig niveau, met de laatste zin.

Maria

Op 10 min lopen zit een FEBO. Dus nog een zelfde soort fastfood keten erbij is sws vreemde keuze. Maar let op, wat erop de achtergrond speelt is de bouw van een nieuwe mega bieb! De OBA Next…… Weer een megalomaan project, terwijl er al een bieb ook op 10 min lopen van de Zuidas zit. Bovendien is dit onsmakelijke idee ontstaan toen Sebastiaan Capel stadsdeelvoorzitter was in Zuid. En hij zet zijn tanden wel regelmatig in een fastfood hap zo te zien. Hij faciliteerde menig megalomaan bouwproject. Maar zelf blijft hij altijd buiten schot en op stand wonen in Oud Zuid. De bewoners zitten met de gebakken peren.

AaltjeG

De OBA Next komt niet naar Zuidas maar is verplaatst naar Zuid-Oost https://zuidas.nl/blog/2022/05/27/oba-next-toch-niet-naar-zuidas/

Oetze

Het is de ongezondste zaak . Laat maar liever iets gezonds eten en bereiden , In deze duren tijd . Er zijn al genoeg van dat soort zaken

amsterdammer

Ga jij dat voor anderen bepalen? Typisch ...

Rutger

Zo'n NIMBY gedrag van die VVE. Alsof al die bewoners nooit elders in de stad naar de Mac of FEBO gaan. Echt schijnheilig.

JOHN

de appartementen zullen minder gangbaar worden bij evt verkoop, waarom komt er niet een VICTORIA SECRET winkel, zal zeker meer belangstelling hebben door de kantoor employees ,

amstedammer

Ja, handig voor al die vreemdgangers op de Zuidas ...

Katie

Uiteindelijk heeft McDonald's met Gingko na ruim 2 jaar vragen en trekken, de informatie die net nodig was voor de rechtbank, op tafel gelegd. Er blijven vragen over die Gingko en McDonald's niet beantwoorden, bijvoorbeeld het transport van goederen buitenom (wens blijft de binnentuin daarvoor te gebruiken, wat privéterrein is). Daar ging de rechter nu niet over, maar hier blijven beide vaag over. De omgevingsvergunning is ingetrokken en de exploitatievergunning bij de rechtbank biedt ook kansen. Dus McDonald's is er nog niet.

Souf

De omgevingsvergunning zal uiteindelijk verleend worden na deze uitspraak. Exploitatievergunning is er al en eventueel bezwaar zal ongegrond verklaard worden. De Mcd gaat er gewoon komen. Zonde van energie, tijd en geld om hier nog rechtzaken over te gaan voeren. Dit hele proces is gebaseerd op onredelijke eisen en emotionele reacties.

foodie

goor eten

Sientje

Leuk een macDonalds even wat anders dan al het andere op de Zuidas.

Maria

Leuk? Ongezond bedoel je. 10 minuten lopen en je hebt een FEBO op het Gelderlandplein. En op de Zuidas zit Smullers al bij het station. Zelfde ongezonde assortiment.

Anne-Marie Klijn

Graag gezond en duurzaam voedsel. McDonalds heeft genoeg locaties.

Wessel

Mee eens, Anne-Marie!

Wessel

Ik zou het zelf wel leuk vinden als er iets anders komt dan een fastfoodketen. Ik heb niet het idee dat de omgeving nou zo enorm zit te springen op een dergelijke zaak. Waarom geen beleving zoals de foodhallen op de zuidas? Dat maakt het restaurant ook interessant voor de bewoners en mensen die er werken. McDonalds is zoiets typisch en daarbij al over gepresenteerd in de stad. Elk filiaal kent de zelfde algemene interieurkeuzes en het menu is bij elke toko even verdrietig.

Tessa Los

Wat een conversatie! Alleen dit bericht beviel me. Waarom? Verder gekeken dan de neus lang is.

amsterdammer

Oh, hoe kan jij nou weten waar de omgeving op zit te wachten? Aannames aannames ... bijzonder hoor dat er mensen zijn die in andermans hoofd kunnen kijken, zie en hoor ik wel vaker ... koek-koek! Dat is pas typisch!

Rutger

Ik heb nou juist wel het idee dat de buurt graag een McDonalds zou willen hebben. En McDonalds denkt dat kennelijk ook, anders zouden ze niet zoveel moeite doen voor een filiaal daar. Alleen die VVE ligt dwars... Overigens is de Zuidas qua bewoners erg divers, van sociale woningbouw tot miljardairs. Dus probeer niet voor 'iedereen' te spreken.

A

Market33 is een leuke foodhal en bevindt zich ook op de Zuidas…

David

De trollenfabriek van McDonald's is weer lekker bezig... al 4 positieve reacties in slechts 10 minuten tijd...

amsterdammer

Welja, lekker discriminerend ... typisch

Jorg

Ik denk dat er hier meer anti-McDonalds trollen zijn. Laat iedereen in zijn pand zetten wat hij wil, daarom is het een vrije wereld, als je geen McDonalds onder je huis wilt, verkoop het dan en ga ergens anders heen.

Frits

Dus als je pro bent dan ben je een trol van Mc Donalds. Vraag een beetje rond. Vele bewoners in de buurt als ook mensen die op de Zuidas werken zijn voor. Let maar op hoe goed deze Mac Donalds gaat lopen. Kan niet snel genoeg opengaan. Wilt men rust lekker verhuizen naar de Veluwe.

Harold

Precies wat ik dacht, de trollen van McDonald’s zijn weer losgelaten.

Lieke

Lekkerrrrrr….. ik lust wel een hamburger met daarbij een heerlijke aardbeien milkshake 😋‼️ Ik kan niet wachten; go Mc Donald 🤣

Leo

Gelukkig niet beklonken, want er zijn nog vele juridische drempels. Jammer dat McD het gesprek niet aangaat met de bewoners op een fatsoenlijke manier

amsterdammer

McDonalds heeft te doen met onfatsoenlijke bewoners die mensen uitsluiten ... walgelijk volk

Harold

Max, er zit een verschil tussen McDonald’s via thuisbezorgd laten komen of als deze in de wijk komt met openingstijden van 20 uur per dag. Ik als bewoner maak mij daar zorgen over.

Max Jüdell

Verbazingwekkend hoe men kritiek levert voor een McDonald’s vestiging op de Zuidas. Ondertussen wel met z’n allen massaal op thuis bezorgd het eea bestellen. Ik als troste bewoner van de Zuidas zie met enthousiasme een McDonald’s bij mij in de wijk tegemoet

Rachel

De bewoners hebben hier van doen met twee onfatsoenlijke bedrijven, Leo. Maar genoeg mogelijkheden nog voor bewoners bij de rechtbank en de omgevingsvergunning is ingetrokken door de bestuursrechter.

Mike

Welcome McDonald’s to Zuidas! Please open as soon as possible. 🙏

Gijs

Mooi! Niet zeuren, een functie als deze hoort nu eenmaal in de stad en brengt de gewenste levendigheid naar Zuidas!

Floris

Gelukkig. Nu hopelijk zsm de opening. Ik en vele anderen kunnen niet wachten want de voorstanders worden niet gehoord en dat zijn er vele die ik spreek (zowel bewoners als mensen die op de Zuidas werken).