skip to main content
Zomerse weekendafsluiting A10 Zuid naar Schiphol

Een afsluiting van de A10 Zuid levert nogal wat hinder op. Dat proberen we te beperken door dit soort afsluitingen in autoluwe periodes in te plannen, zoals in de zomer wanneer veel mensen op vakantie zijn. En we werken natuurlijk niet in een bubbel: de A10 Zuid is een belangrijke ader in het totale Amsterdamse wegennet, waaraan op meerdere plekken wordt gewerkt om de stad ook in de toekomst bereikbaar te houden. Maar ook tijdens afsluitingen moet de stad bereikbaar blijven. Daarom vindt er ruim van tevoren intensieve afstemming plaats tussen de verschillende werkzaamheden. In de onderstaande video van Amsterdam Bereikbaar (klik op de afbeelding) komen bijvoorbeeld de verbreding van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht en de opknapbeurt van de Gooiseweg aan bod, en vertelt Zuidasdok-verkeersmanager Niels van den Brink over onze eigen werkzaamheden met bijkomende hinder. Wat gaan wij doen?

Weekendafsluiting A10 Zuid richting Schiphol

In het tweede weekend van juli sluiten we de A10 Zuid richting Schiphol af om veilig te kunnen werken aan de grootschalige stationsvernieuwing van station Amsterdam Zuid. In dat weekend, dat de start vormt van zes weken aan werkzaamheden in en om het station. Daarvoor moeten we bijvoorbeeld werken met een hijskraan op de A10 Zuid. Om dat veilig te kunnen doen, sluiten we de A10 Zuid richting Schiphol een weekendlang af vanaf knooppunt Amstel tot en met de afrit S108 Amsterdam Oud-Zuid. De oprit S108 vanuit de stad (Amstelveenseweg) is wel open. De afsluiting vindt plaats van vrijdagavond 12 juli tot maandagochtend 15 juli.

Uur extra reistijd via omleidingen

Vanaf de A10 Noord is de A10 afgesloten vanaf knooppunt Watergraafsmeer richting de A10 Zuid en de A4 (zie het kaartje). Verkeer vanuit deze richting wordt omgeleid via de A1 en A9. Verkeer vanaf de A2 kan bij Holendrecht de A9 op richting de A4/A10 West, of via de A10 Oost rijden. Verkeer vanaf de A1 heeft de keuze om via de A10 Noord richting de A5 te rijden of via de A9 richting Amstelveen/Haarlem. Ook de oprit S111 is afgesloten, verkeer wordt hier lokaal omgeleid. Hoewel er in deze periode minder woon-werkverkeer is, vragen we automobilisten rekening te houden met een forse extra reistijd die kan oplopen tot een uur.

Metrospoor en viaduct verhuizen noordwaarts

Bouwcombinatie Nieuw Zuid (Boskalis, Mobilis en Van Gelder) begint in dit zomerweekend met de sloop van het noordelijke metrospoor en het bijbehorende perron. De glazen koepel boven de trappen naar het metroperron wordt verwijderd. Verderop, boven de Parnassusweg, sloopt Nieuw Zuid het metroviaduct. Om het geheel vervolgens enkele meters dichter tegen de A10 Zuid aan weer op te bouwen. Zo slaan we twee vliegen in een klap. Ten eerste maken we het doortrekken van de Noord/Zuidlijn mogelijk. Die gaat nu niet verder dan het station, maar wordt in de toekomst in westelijke richting doorgetrokken tot aan het opstelterrein bij de Amstelveenseweg. Daarnaast bouwen we het spoor, het perron en het viaduct enkele meters hoger terug. Daarmee creƫren we de ruimte voor het dak van de nieuwe reizigerstunnel, de Brittenpassage. En om de bestaande Minervapassage te kunnen ophogen van 2,5 meter naar 4,5 meter.

Afsluitingen voor werk aan knooppunt De Nieuwe Meer

We werken dit jaar natuurlijk niet alleen aan de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Zo werkt bouwcombinatie TriAX (Besix, Dura Vermeer en Heijmans) aan de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer, waarvoor ook enkele afsluitingen nodig zijn. Op de exacte data en tijdstippen komen we later bij u terug.

Naast de weekendafsluiting in juli, zijn voor werkzaamheden bij station Amsterdam Zuid in de weken erna ook enkele nachtafsluitingen van de A10 Zuid richting Schiphol nodig. Ook daarover informeren we u zodra we meer zekerheid hebben over de exacte data en tijdstippen.

Geef uw mening

mvr v bredevoort

als amsterdam umc medewerkster wordt ik hier niet blij van hoe veel jaar rijden wij met onze weekend diensten met deze ellende