skip to main content
Afsluitingen Parnassusweg voor bouw metroviaduct

Eerder informeerden we u al over de grootschalige werkzaamheden in en rondom station Amsterdam Zuid gedurende de zomer van 2024. Onderdeel daarvan is de verbreding van het meest noordelijke metroviaduct over de Parnassusweg. Vorig jaar startten hiervoor de eerste voorbereidingen zoals het aanbrengen van damwanden. Vanaf begin april tot en met juli 2024 bouwen we de steunpunten waarop het nieuwe viaduct komt te liggen. Om dit veilig te kunnen doen, sluiten we op verschillende momenten de rijbaan in noordelijke richting (stad in). Fietsers en voetgangers worden gedurende de gehele periode omgeleid.

Afsluitingen noordelijke rijbaan Parnassusweg

In april 2024 sluiten we gedurende twee nachten de oostelijke rijbaan van de Parnassusweg ter hoogte van station Amsterdam Zuid. We verleggen de rijbaan dan tijdelijk naar de trambaan, waardoor het verkeer gewoon langs de werkzaamheden kan rijden. In mei en juni 2024 is de rijbaan van de Parnassusweg in noordelijke richting twee keer twee nachten en een dag in zijn geheel afgesloten voor verkeer, omdat we dan damwandwerk uitvoeren. In het kader hieronder vindt u de precieze data. Let op: deze kunnen nog wijzigen.

April
De oostelijke rijbaan van de Parnassusweg (stad in) is afgesloten, verkeer wordt omgeleid via de trambaan:
 
- 3 op 4 april tussen 22:00 en 6:00 uur
- 4 op 5 april tussen 22:00 en 6:00 uur
 
Mei en juni
De oostelijke rijbaan van de Parnassusweg (stad in) is twee keer twee nachten en een dag in zijn geheel afgesloten voor verkeer. Er geldt een omleidingsroute van:
 
- 13 mei om 20:00 tot 15 mei om 6:00
- 19 juni 22.00 uur tot 21 juni 06.00

Fiets- en voetgangers

Vanaf maandag 29 april tot medio juli 2024 sluiten we het fiets- en voetpad aan de oostzijde van de Parnassusweg (de kant met de stationsingang) en maken fietsers en voetgangers in beide richtingen gebruik van het fiets- en voetpad aan de westkant. Voor fietsers en voetgangers worden omleidingsroutes aangegeven. Het station blijft gewoon bereikbaar.

Overige hinder

Van 3 tot 8 mei 2024 boren we op werkdagen funderingspalen de grond in op het werkterrein. In de nachten van 30 op 31 mei en van 31 mei op 1 juni hijsen we wapeningskorven in de funderingspalen. Hiervoor zijn geen afsluitingen nodig, maar mogelijk merkt u wel iets van de bedrijvigheid. Ook de damwandwerkzaamheden in mei en juni (zie kader hierboven) kunnen ondanks de meest stille techniek geluidshinder veroorzaken.

Perrons Brittenpassage

De werkzaamheden zijn onderdeel van de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Om groeiend aantal reizigers in de toekomst op te kunnen vangen, bouwen we onder andere een tweede reizigerspassage, de Brittenpassage. Om ruimte te maken voor de nieuwe metroperrons van de Brittenpassage verleggen we in de zomer van 2024 het meest noordelijke metrospoor (voor de lijnen 50 en 51 richting Isolatorweg) nog iets verder naar het noorden. Om die reden moet ook het viaduct waar dit spoor overheen loopt, een stuk naar het noorden worden verbreed. Bovendien maken we zo op het bestaande noordelijke metroviaduct ruimte voor het eventueel doortrekken van de Noord/Zuidlijn.

Reisadvies van Ask&Go

Let op: De genoemde data kunnen wijzigen. Blijf op de hoogte via Zuidasdok.nl en de sociale media. Of vraag een persoonlijk reisadvies bij Ask&GO, via WhatsApp: 085-0659091 of scan de QR-code.

qr-code_AdamZuidas_AskGo_zwartwit

Geef uw mening