skip to main content
Werk aan Schinkelbrug in treinvrije tweeweekse

We verplaatsen de bediening van de Schinkelbrug in voorbereiding op de vernieuwing van knooppunt De Nieuwe Meer. In de komende jaren wordt, met de verbreding van de A10 Zuid, het aantal bruggen over de Schinkel uitgebreid. Om ruimte te maken moeten in de toekomst de twee bedieningstorens wijken. Eerst verplaatst aannemer EQUANS de bediening vanuit de bedientorens naar een tijdelijke bedienkeet naast het bediengebouw Nieuwe Meersluis aan het Jaagpad. Omdat de bedienaars vanuit deze bedienkeet geen vrij zicht hebben op de Schinkelbrug, moeten camera’s bij alle vijf bruggen worden geplaatst. In de treinvrije periode plaatsen we camera’s bij de twee spoorbruggen van ProRail.

Complexe klus

De camera’s worden bevestigd op masten. ‘Voor de twee A10-bruggen geldt dat het plaatsen van de masten redelijke eenvoudig is’, vertelt Joop van der Velden, technisch manager bij Zuidasdok. ‘Maar bij de spoorbruggen en de metrobrug is er bijna geen ruimte. Daarom moeten we stalen bordessen aan de bruggen hangen met een leuning eromheen, waar de masten vervolgens op komen te staan. Een complexe klus die je echt ’s nachts of in een treinvrije periode moet uitvoeren.’ Van eind november tot medio december 2022 volgt het plaatsen van de camera’s bij de metrobrug en de twee A10-bruggen. Dit werk wordt ’s nachts uitgevoerd.

Toerit S108 afgesloten nacht 17 op 18 november

Rijkswaterstaat vervangt in dezelfde periode een defect geluidsscherm langs de A10 ter hoogte van de Schinkelbrug. Toerit S108 zal om die reden afgesloten worden van donderdag 17 november om 23:00 uur tot vrijdag 18 november om 5:00 uur. Rijkswaterstaat verwijdert het scherm om deze vervolgens te kunnen repareren, en plaatst het scherm begin december weer terug. Het verwijderen van het geluidscherm kan geluidshinder opleveren.

Vernieuwing station Amsterdam Zuid

Zuidasdok maakt verder gebruik van de treinvrije periode door tussen 19 en 24 november te werken aan de vernieuwing van station Amsterdam Zuid. Ter hoogte van de nieuwe Brittenpassage verwijderen we de twee treinperrons om funderingspalen te boren voor de toekomstige (rol)trappen naar de perrons. Daarna bouwen we de perrons weer terug. Op het werkterrein aan de oostzijde van de Beethovenstraat (ter hoogte van AFC) demonteren we tijdelijk een deel van het treinspoor om een aantal bestaande funderingspalen met wapening en beton vol te storten.

13 tot en met 26 november geen treinen station Amsterdam Zuid

Van 13 november tot en met 26 november 2022 rijden er geen treinen van en naar station Amsterdam Zuid. Het station blijft goed bereikbaar per metro, bus en tram. Station Amsterdam RAI blijft wel bereikbaar per trein. ProRail gaat bij het spoor tussen de Amstelveenseweg en Parnassusweg wissels verplaatsen en vervangen, kabels en leidingen verleggen en seinen verplaatsen. Dit is nodig om op termijn meer treinen te laten rijden tussen Schiphol Airport en Amsterdam Centraal. Voor een reisadvies tussen 13 en 26 november kunt u het beste de NS-app gebruiken.

Geef uw mening