skip to main content

Station Amsterdam Zuid is het snelst groeiende station van Nederland en hard op weg het een na grootste station van Amsterdam te worden. Om de huidige en toenemende reizigersstromen op te vangen, breiden we het station uit. Het station ligt nu nog ingeklemd tussen de rijbanen van de A10 Zuid, maar als deze straks ondergronds gaan, ontstaat ruimte voor uitbreiding.

Comfortabele overstap

Een hoogwaardig vervoersknooppunt waar trein, metro, tram en bus samenkomen, dat is het vooruitzicht voor station Amsterdam Zuid. Al het openbaar vervoer bevindt zich straks op korte afstand van elkaar. Dit zorgt voor een snelle en comfortabele overstap voor de reiziger.
De metro’s van de Noord/Zuidlijn en de trams van de Amstellijn krijgen hier hun begin- en eindpunt. Naast de gewone treinen doen mogelijk ook hogesnelheidslijnen het station in de toekomst aan. Aan de zuidzijde van station Amsterdam Zuid is ruimte gereserveerd voor een extra perron en een 5e en 6e spoor.
Net buiten de stationshal bevinden zich straks de tram- en bushaltes, de taxi’s en de kiss&ride zone waar reizigers worden opgehaald en weggebracht. We verbreden de huidige stationsdoorgang, de Minervapassage, en er komt een tweede doorgang bij, de Brittenpassage. De stationsomgeving krijgt een breed aanbod van winkels en voorzieningen.

Ruimte voor kwaliteit

Door de A10 Zuid in het hart van Zuidas ondergronds te brengen komt maar liefst 120.000 m2 aan ruimte vrij, vergelijkbaar met 24 voetbalvelden. De openbare ruimte rondom het station krijgt een nieuwe inrichting met pleinen en wandel- en fietsroutes. Daarbij is veel aandacht voor groen. Het ondergronds brengen van de snelweg verbetert de luchtkwaliteit in het centrumgebied van Zuidas en zorgt voor minder geluidsoverlast.

Noordelijke tunnel A10 uitrit Brittenpassage Station Amsterdam Zuid Station Amsterdam Zuid thv Parnassusweg Minervapassage ingang zuidkant Station Amsterdam Zuid Minervapassage ingang zuidkant thv Gustav Mahlerplein Treinperrons Station Amsterdam Zuid (zuidkant) Treinperrons Station Amsterdam Zuid Tramhaltes thv A. Schönberglaan Trambaan zuidkant Openbare ruimte boven zuidelijke tunnel A10 thv Kenniskwartier A10 Noordkant (binnenring) thv RAI Bushaltes Station Amsterdam Zuid thv Mathijs Vermeulenpad Ingang Station Amsterdam Zuid A. Schönberglaan Minervapassage ingang noordkant thv Mathijs Vermeulenpad Minervapassage Station Amsterdam Zuid (2) Minervapassage Station Amsterdam Zuid Noordelijke tunnel A10 thv Beatrixpark (dienstgebouw tunnel) Openbare ruimte boven zuidelijke tunnel A10 thv ABN Amro gebouw Noordelijke tunnel A10 thv Parnassusweg Noordelijke tunnel A10 thv Chr. Neefestraat (dienstgebouw tunnel) Zuidelijke tunnel A10 toerit Noordelijke tunnel A10 thv Beatrixpark (dienstgebouw tunnel) Tramlus en zuidelijke tunnel A10 uitrit Amstelbrug noordkant thv Rozenoord