skip to main content
Nieuw Onderzoeksgebouw VU wind- en waterdicht

Afgelopen mei bereikte het nieuwe Onderzoeksgebouw VU het hoogste punt. Met het plaatsen van de laatste beglazing vlak voor de feestdagen is het gebouw nu wind- en waterdicht. Dit zorgt niet alleen voor een beheersbare afbouw aan de binnenzijde van het gebouw, maar maakt ook de beschermconstructie voor fietsers en voetgangers náást het gebouw aan de De Boelelaan overbodig. Het verwijderen van deze overkapping gebeurt tussen 27 december en 6 januari, met mogelijk een uitloop van een week.

Verwijderen overkapping

Eind 2020 werd de constructie boven het voet- en fietspad geplaatst om fietsers en voetgangers te beschermen tegen het risico van vallend bouwmateriaal. Tussen 27 december en 6 januari worden de opvangnetten gedemonteerd, de dakplaten verwijderd en de heipalen weggehaald. Het voet- en fietspad langs het gebouw aan de De Boelelaan moet hiervoor worden afgesloten. Het werk is om die reden in de kerstvakantie gepland: er is dan een stuk minder verkeer. Fietsers en voetgangers worden, afhankelijk van de rijrichting, met borden omgeleid via de andere kant van de De Boelelaan of de Gustav Mahlerlaan.

De overkapping is op 6 januari verwijderd

Trillingsvrij

De bouw van het nieuwe Onderzoeksgebouw VU startte in de zomer van 2020. Het gebouw voor onderwijs en onderzoek binnen het thema Human Health & Life Sciences bestaat uit twee delen: een trillingsvrij laag deel van zes verdiepingen voor zeer nauwkeuring wetenschappelijk onderzoek, en een twaalf verdiepingen tellend hoger deel dat bestemd is voor onderwijs. Dit bijzondere gebouw vervangt, samen met het 0|2 Labgebouw en het Nieuwe Universiteitsgebouw, het verouderde Wiskunde & Natuurkunde-gebouw op de VU Campus. Met trillingsvrije ruimtes en faciliteiten voor medische gassen verschilt de bouw op belangrijke punten van een woon- of kantoorgebouw. Ook zijn er relatief veel (technische) installaties nodig waarmee het gebouw voldoet aan de moderne eisen voor een onderzoeks- en opleidingsinstituut.

Op schema

Ondanks die complexiteit en continu veranderende (markt)omstandigheden verloopt de bouw volgens planning. Door het gebruik van prefab materialen zoals voor de sprinklerinstallaties, kunnen de transportbewegingen en de montagetijd aanzienlijk worden teruggebracht. Daardoor komt de volgende mijlpaal alweer in zicht. Zoals gepland gaat in februari 2023 de inrichting van de laboratoria van start, waarna de ‘bouwstroom’ opwaarts gaat tot en met de twaalfde en hoogste verdieping. Met de afbouw in volle gang start de gemeente rond de zomer van 2023 met de aanleg van de openbare ruimte. Eind januari 2024 is het gebouw gereed en rond de zomer van 2024 wordt het in gebruik genomen.

Kenniskwartier

De komende jaren transformeren we samen met de VU en het Amsterdam UMC het Kenniskwartier in de nieuwe stadswijk Zuidas tot een toonaangevend innovatiedistrict, met een bijzondere mix van wonen, kennisgerelateerde bedrijvigheid, onderwijs, onderzoek, zorg en (sport)voorzieningen. In deze buurt (aan de zuidkant van de A10, tussen de Parnassusweg/ Buitenveldertselaan, de A.J. Ernststraat en de Amstelveenseweg) komen ongeveer 2.700 woningen, naast ruimte voor onderwijs en kennisgerelateerde bedrijvigheid, zorg, cultuur, winkels en horeca. Met onder andere Stepstone, het nieuwe Research en Diagnostiekcentrum ADORE, bioscoop Rialto VU, The Pulse of Amsterdam en het nieuwe Onderzoeksgebouw VU, wordt het Kenniskwartier een plek waar wonen, ontmoeting, inspiratie en kennisuitwisseling samenkomen.

Geef uw mening