skip to main content
Aanleg Hogelandplein in Kop Zuidas van start

Tussen kantoortoren Terrace Tower en het appartementengebouw SUD ligt nu een grote grasheuvel. In de week van maandag 23 januari wordt daar een bouwterrein ingericht en afgezet met hekken. Vervolgens legt aannemer Rots Maatwerk in zes maanden tijd het Hogelandplein aan. In februari 2021 lieten we u het voorlopig ontwerp van het plein zien. Daarna is er een definitief ontwerp gekomen, met enkele aanpassingen. Nu is de aanleg dus gestart en is de buurt Kop Zuidas komende zomer een fijne ontmoetingsplek rijker: met veel groen, genoeg zitgelegenheid en water dat via natuurstenen blokken naar een meertje kabbelt.

Werkzaamheden tot in de zomer

We starten met het verwijderen van de grasheuvel. Zo kunnen we aan de slag met kabels- en leidingenwerk en het plaatsen van putten voor regenwater. Vervolgens plaatsen we de fundering en de verhoging voor de waterloop. Daarna richten we het plein in met lantaarnpalen, bankjes en plantenbakken. Tot slot maken we de bestrating gereed en zaaien we het gras in. Op de bomen is het nog even wachten: die worden in het najaar geplaatst zodat ze goed kunnen wortelen.

Bouwverkeer en bereikbaarheid

Om de overlast te beperken, vindt het transport van materiaal alleen plaats vóór 8.00 uur ’s ochtends en tussen 9.30 en 16.30 uur. Het bouwverkeer rijdt via de Maaslandstraat, de Gelrestraat en de Gaasterlandstraat. Er zijn verkeersregelaars ter plaatse om het auto- en fietsverkeer in goede banen te leiden. En tijdens twee weekenden in juni sluiten we de stoep aan de Gaasterlandstraat af, voetgangers volgen dan de aanwezige bebording.

Geluidshinder en werktijden

De werkzaamheden geven geluid: zo moeten we funderingen dichten met een trilplaat, trillen we het straatwerk op zijn plek en plaatsen we met groot materieel de nodige natuurstenen blokken. We nemen daarom verschillende maatregelen om overlast te beperken. Ook werken we alleen op werkdagen tussen 7.00 en 17.00 uur. Alleen als het echt niet anders kan, werken we op zaterdag door.

Kop Zuidas

In het gebied tussen de Europaboulevard, de A10, begraafplaats Zorgvlied en de Zuidelijke Wandelweg, is de buurt Kop Zuidas in ontwikkeling, waar zowel gewerkt als gewoond kan worden. Zo komen er in 2023 met de oplevering van Crossover (voor de zomer 2023) en The Newton (eind 2023) zo’n 230 woningen bij. Vlak bij het Hogelandplein komt nog een groene entree. En met de sloop van gebouw Old School ontstaat ruimte voor woningen en een parkje.

Geef uw mening