skip to main content
Fietspad Beethovenstraat bij WTC weer open

In de zomer van 2018 sloten we het fietspad dat vanuit de stad of de Prinses Irenestraat langs het WTC naar het zuiden leidde. Aanleiding was de uitbreiding van het WTC, die zo’n drie jaar zou beslaan. Dat werden er onverhoopt bijna vijf: de bouw liep enorm uit, onder andere vanwege het faillissement van enkele onderaannemers van Ballast Nedam en problemen door de coronapandemie. Omdat de straat een veelgebruikte route is, legden we tijdelijk een fietspad bovenlangs over de Strawinskylaan aan (het oorspronkelijke fietspad liep via het fietstunneltje onder de Strawinskylaan door).

Fietstunneltjes

Na jarenlang bouwen aan Tower Ten begonnen we vorig jaar met het herinrichten van het gebied eromheen. Daarbij moesten we ook het tijdelijke fietspad bovenlangs afsluiten. Ook de nog overgebleven fietstunneltjes onder de Strawinskylaan en Beethovenstraat moesten zo’n half jaar dicht. Fietsers van noord naar zuid en andersom waren daardoor genoodzaakt twee keer de Beethovenstraat over te steken – geen ideale situatie die tot veel vragen leidde. Eindelijk kunnen we melden dat deze situatie voorbij is en het fietspad onder de Strawinskylaan door en langs het WTC weer open is.

Herinrichting openbare ruimte bijna afgerond

Een deel van WTC Tower Ten is inmiddels opgeleverd. De komende tijd ronden we de werkzaamheden in de openbare ruimte eromheen af. Zo leggen we een mooi voetpad aan tussen de Strawinskylaan en de Beethovenstraat. Ook bouwden we een trap vanuit de Strawinskylaan richting de entree van Tower Ten. Tussen de autoweg en het fietspad langs de gevel van het WTC zijn we bezig groen aan te planten. In mei moet het werk klaar zijn.

Geef uw mening

Anneke

En wanneer gaat het fietspad aan de Beethovenstraat, direct na De Boelelaan tot aan Ferilli's, weer open?

Caroline de Vries

Beste Anneke, We zijn er druk mee bezig. De 2e week van augustus zou het fietspad weer vrij moeten zijn. Een exacte datum is altijd moeilijk om te geven omdat we onder andere afhankelijk zijn van weersomstandigheden. groet Caroline

Jan

Nog een vraagje wanneer gaat het strawinskypad voor fietsers vanaf de beethovenstraat richting Parnassusweg eigenlijk weer open? Is ook alweer tijd dicht

Amsterdammer

Jan, doe ff normaal man! Neem de Prinses Irenestraat! Is het nou echt zo vervelend om een andere route te kiezen? Marlies, petje af dat je zo rustig blijft reageren. Chapeau!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Jan, Ik begrijp je reactie, en je hebt absoluut een punt. Het lastige is alleen dat de bouwwerkzaamheden plaatsvinden in een al dichtbebouwd gebied. Het is soms echt een puzzel hoe je werkverkeer zo gaat leiden dat het niet tot onveilige situaties leidt. In dit geval is voor een bouwweg vanaf de Strawinskylaan gekozen om de Prinses Irenestraat - wat ook een drukke fietsroute is - te ontlasten. Dit betekent inderdaad dat het Strawinskypad helaas langdurig afgesloten is. Na oplevering van het nieuwe Strawinskyhuis en de openbare ruimte eromheen ziet deze plek er wel weer een stuk aantrekkelijker uit. Maar ik snap dat dat voor nu een schrale troost is.

Jan

Het is echt het gemak waarmee publieke ruimte wordt opgeofferd weer dus langdurig een fietspad dicht. Ik durf te wedden dat het fietspad eind dit jaar niet open zal zijn….net zoals voor tower ten het telkens eindeloos langer duurde. Strawinskypad zal straks ook twee of drie jaar dicht zijn geweest?!

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Jan, het Strawinskypad blijft nog tot eind dit jaar dicht. Tot die tijd wordt er nog gewerkt binnen in het Strawinskyhuis, en hiervoor blijft de bouwweg nodig. Deze bouwweg vanaf de Strawinskylaan zorgt voor de afsluiting van het fiets- en voetpad.

Jopie

Beste Marlies, Je geeft aan dat de uitgebreide parkeergarage of gedeelte is voor kantoorpersoneel. Hoe kun je dan met de fiets hier komen? Groeten, Jopie

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Jopie, de ingang van de fietsparkeergarage zit bij de hoek van Tower Ten, aan de kant van de Strawinskylaan/Beethovenstraat. Daar kom je vanaf het fietspad dat net weer geopend is.

Hans

Eindelijk goed nieuws! 5 jaar was echt lang! Nu nog de herbouw en heropening van het fietspad in noordelijke richting op de beethovenstraat vanaf de Boelelaan tot aan valley. Al zicht op wanneer we daar weer kunnen fietsen? Of gaat dat ook nog jaren duren?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Hans, het fietspad langs Valley gaat eind mei weer open.

Karel

Zou men weten dat eronder een enorme parkeergarage is gebouwd?

Marlies | Amsterdam Zuidas

Beste Karel, de bestaande garage van het WTC is onder Tower Ten inderdaad uitgebreid. Ook is er een deel bestemd voor fietsen van kantoormedewerkers.

John

Kijk uit naar het groen wat er gaat komen ,want de gemeente houdt niet van groen !

Amsterdammer

Ben je weer je pilletje vergeten?

HvI

Dat is een goed bericht.