skip to main content
The Newton wordt stap voor stap onthuld

Met de zon aan een bijna strakblauwe hemel is het goed toeven in de Gaasterlandstraat, in de buurt Kop Zuidas. Voor uitvoerder Peter Jan ten Hove van Pleijsier Bouw, verantwoordelijk voor de bouw van woongebouw The Newton, met daarin 101 appartementen, is het mooie weer extra goed nieuws. ‘Natuurlijk voelt het lekker op de huid, maar nog belangrijker: de dakdekkers, metselaars en voegers kunnen met dit weer door blijven werken.’ Dat is zeker met regen niet altijd mogelijk. ‘Het ideale weer voor de bouw is 15 graden Celsius en een beetje zon.’ Dat drie dagen voor ons bezoek de lente is aangebroken, belooft wat dat betreft veel goeds: de oplevering van The Newton staat immers al gepland voor eind 2023.

Ideaal weer voor metselwerk

Waterdicht dak

Ten Hove trekt het hek van de bouwlift dicht en zet de lift in beweging. De tocht langs de gevel van het laagste van de twee woonblokken van The Newton geeft een steeds mooier uitzicht op het naastgelegen Terrace Tower en op de werkzaamheden aan woon- en kantoorgebouw Crossover. Ook het verkeer op de A10 wordt zichtbaar, maar is nu verrassend genoeg amper te horen. Aangekomen op het platte dak, de vijfde en hoogste verdieping van het lagere woonblok (het andere blok telt acht verdiepingen), is direct de pas gelegde bitumen dakbedekking zichtbaar. Van bovenaf is ook te zien waar straks op de eerste verdieping, tussen de twee woonblokken en bereikbaar met een stenen buitentrap, de gemeenschappelijke daktuin komt. Dat werk begint medio april. ‘En die stapels bakstenen die je hier op het dak ziet staan, zijn voor de afwerking van de gevel en de terrassen’, zegt Ten Hove. ‘Daarmee beginnen we als we de steiger afbreken.’

Gevel geeft zichzelf prijs

Het neerzetten van een gebouw kent een bepaalde werkstroom, een volgorde waarin een en ander gebeurt. Met de bouw van de betonnen draagconstructie (vloeren, wanden en kolommen) groeide het gebouw eerst min of meer van binnenuit tot het hoogste punt – vijf verdiepingen voor het lage woonblok en acht verdiepingen voor het hoge woonblok, inclusief het dak. Nu het gebouw fier zo’n dertig meter de lucht insteekt, sijpelt de werkstroom als het ware over de randen van het dak weer terug naar beneden. Etage na etage wordt de steiger afgebroken, wat ruimte geeft om de gevel per verdieping af te werken. Ook aan de verspringende terrassen met plantenbakken (iedere verdieping steekt een meter verder uit dan de verdieping erboven) wordt de laatste hand gelegd. Met het verwijderen van de steiger ziet ook fraai metselwerk het daglicht – op de gevel van iedere verdieping blijkt een eigenwijze strook met schots en scheef geplaatste, roodbruine bakstenen te zijn gemetseld .

Verwarmde vloeren

Binnenin is de aannemer begonnen met het leggen van de dekvloeren. De vloeren van de badkamers en toiletten zijn van zandcement, de vloeren in de gang en leefruimtes zijn van anhydriet. Dat is een mengsel van gips, zand en water en zeer geschikt voor het overdragen van warmte. Dat is een belangrijke eigenschap aangezien de appartementen in The Newton voorzien zijn van vloerverwarming. ‘Een ander voordeel is dat anhydriet kant en klaar wordt aangeleverd’, vult Ten Hove aan. ‘Zo zijn we geen tijd kwijt aan het maken van een mengsel en kunnen we flink wat vierkante meters per dag leggen.’ En echt bijzonder wordt het met de gangen en entrees van het gebouw zelf. Daarin is plastic verwerkt dat uit de rivier de Maas is opgevist: dus minder zwerfafval in de natuur, en een nuttig tweede leven als grondstof voor de vloeren van The Newton.

Vloerverwarming komt bovenop een isolatielaag

Verhuurklare oplevering

Eerder berichtten we al dat geen twee appartementen hetzelfde zijn, waardoor bijna geen sprake is van prefab materialen: hier wordt nog traditioneel gebouwd. Wat de verschillende appartementen wel gemeen hebben, zijn ramen die bijna vanaf de vloer tot aan de hoge plafonds reiken: plafonds van zo’n drie meter hoogte op de bovenste verdiepingen tot wel 4,5 meter op de begane grond. De appartementen worden ook nog eens verhuurklaar opgeleverd met gesausde wanden, geschilderde vloerplinten, pvc-vloeren én gordijnrails. Bij sommige appartementen is er sprake van ‘een buiten’ in de vorm van een riant balkon. Vlak voordat we het gebouw uitlopen, zegt Ten Hove: ‘Ik zou mijn tuin voor geen goud willen missen, maar het worden wel echt hele mooie appartementen.’

Duurzaam

The Newton bestaat uit 101 energiezuinige vrije sector appartementen en 175 m2 ruimte voor commerciële voorzieningen in de plint op de begane grond. Het gebouw is gasvrij door het gebruik van een systeem voor warmte-koudeopslag (WKO) voor koeling en verwarming. Ook bestaat het gebouw voor bijna 50 procent uit circulair beton. De komende tijd wordt de laatste hand gelegd aan het metselwerk van de buitenmuur en wordt de steiger afgebouwd, terwijl binnen de vloeren worden gelegd en de afbouw kan beginnen. De gele hijskraan wordt nog voor de bouwvak, zo ongeveer eind juli, verwijderd. Oplevering van het gebouw is eind 2023 .

Geef uw mening