skip to main content
9 juni: passage station Amsterdam Zuid krijgt nieuw dak

Op ons werkterrein tussen de glazen metrokoepels van station Amsterdam Zuid ligt al een tijdje een 100 meter lange betonnen plaat gereed. Op vrijdagavond 9 juni 2023 schuiven we dit gevaarte van 800 kuub beton zo’n 114 meter richting het oosten, over de bestaande reizigerstunnel de Minervapassage heen. We verwachten daar zo’n tien uur voor nodig te hebben, dus het schuiven gaat door tot zaterdagochtend. U kunt daarbij zijn. Meldt u zich daarvoor aan.

Vrijdagavond 9 juni: inschuiven dakdeel met publiek

Iedereen die zich heeft aangemeld is op vrijdagavond 9 juni van harte welkom in het Amsterdam Zuidas Informatiecentrum, pal naast het station in het WTC. Daar vertellen we u het verhaal over het infrastructurele megaproject Zuidasdok, waarvan deze werkzaamheden onderdeel zijn. Daarna wandelt u in een groep van maximaal twintig personen naar station Amsterdam Zuid en krijgt u vanaf het perron een uniek kijkje op de schuifwerkzaamheden. Daarna krijgt u in de stationshal de gelegenheid om vragen te stellen aan de aanwezige experts.

  • Locatie: Amsterdam Zuidas Informatiecentrum, centrale hal WTC, Strawinskylaan 59
  • Datum: vrijdag 9 juni
  • Tijdstip: ieder halfuur vanaf 21.30 uur ’s avonds, in groepen van maximaal twintig personen
  • Duur: ongeveer 60 minuten
  • Bijzonderheden: gelegenheid voor vragen aan experts

Vernieuwing station Amsterdam Zuid

De vernieuwing van de bestaande Minervapassage is nodig om de groeiende reizigersstroom op station Amsterdam Zuid aan te kunnen. Om dezelfde reden bouwen we al sinds 2019 aan een tweede passage: de Brittenpassage. De Minervapassage is straks maar liefst 40 meter breed (nu 12 meter) en 4,20 meter hoog (nu 2,5 meter). Begin mei verwijderden we daarvoor eerst het bestaande dak waar de metro’s overheen reden. Met het op zijn plek schuiven van dit nieuwe dakdeel, waar later de Noord/Zuidlijn overheen gaat rijden, zetten we een flinke stap in de verhoging van de Minervapassage. Maar daarmee is het werk nog niet afgerond. Ook de komende jaren bouwen en schuiven we nog twee dakdelen onder de metrosporen. Uiteraard houden we u daarvan op de hoogte.

Geef uw mening

Paul van Doornewaard

Zijn de werkzaamheden ook via de webcam te volgen. Ik woon nl. in Eindhoven en het is voor mij praktisch om er bij te zien. Dank alvast voor uw reactie. Groet Paul van Doornewaard

Imce, Zuidasdok

Jammer dat je er niet bij kunt zijn Paul. Je kunt een groot deel van het werk volgen via de webcam 'noordzijde station: bouwkuip' op onze website: https://zuidas.nl/zuidasdok/. Achteraf komen we nog met een film, zodat je het terug kunt kijken.