skip to main content
Ruimte maken voor verbreding A10 Zuid

Correctie woensdag 6 maart 2024
De onderaan het artikel aangekondigde bijeenkomst vindt plaats op woensdag 13 maart 2024. En niet op maandag, zoals eerder vermeld. Zie ook dit artikel.

Nu de (bodem)onderzoeken goeddeels zijn afgerond, gaat bouwcombinatie TriAX (Besix, Dura Vermeer en Heijmans) verder met het maken van ruimte voor werkterreinen en bouwwegen voor de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer. Daarvoor verwijderen we van maandag 4 maart tot en met woensdag 13 maart bomen en groen op drie locaties rond de Schinkel. Voor de veiligheid sluiten we twee dagen de fietsroute af over de zuidelijke sluisdeur van de Nieuwe Meersluis en de Jachthavenweg.

Werkzaamheden en planning

We beginnen op maandag 4 maart met de bomen en de begroeiing langs het Jaagpad ten zuiden van de A10 Zuid. Daar komt in de toekomst een werkterrein met plek voor enkele bouwketen. De dag erna kappen we ongeveer tien bomen en enkele bosschages ter hoogte van het IJsbaanpad bij de Nieuwe Meersluis. Daarmee komt ruimte vrij voor een opstelplaats voor een hijskraan, zodat we de zuidelijke sluisdeur bij onderhoud en calamiteiten eruit kunnen hijsen. De aansluitende twee nachten (woensdag 6 en donderdag 7 maart) gebruiken we om op beide locaties de overgebleven boomstronken te verwijderen. De week erop (van maandag 11 maart tot en met woensdag 13 maart en vlak voordat het broedseizoen begint) maken we ruimte voor een bouwweg op de Jachthavenweg. Daarvoor moeten langs de zuidkant van de A10 Zuid tientallen bomen wijken.

De drie locaties in het donkergroen (klik voor vergroten)

Afsluiting zuidelijke fietsroute over de Nieuwe Meersluis

Op maandag 4 maart en dinsdag 5 maart tussen 09.30 en 16.00 uur zijn we bij de zuidelijke sluisdeur aan het werk en is alleen de noordelijke fietsroute over de Nieuwe Meersluis geopend. Als een schip de sluis moet passeren, en juist die noordelijke route voor even gestremd is, dan wordt het werk aan de zuidkant stilgelegd en worden fietsers met hulp van een verkeersregelaar over de zuidelijke route geleid.

Afsluiting fietspad Jachthavenweg

Van woensdag 6 maart tot en met vrijdag 12 maart is het fietspad langs de Jachthavenweg afgesloten, vanaf de noordkant van de A10 Zuid tot en met de aansluiting op het Piet Kranenbergpad. Fietsers worden met borden omgeleid via het Piet Kranenbergpad en het Skûtjespad.

Kapvergunning Zuidasdok

Voor het verwijderen van bomen, struiken en ander groen vroeg project Zuidasdok eind 2016 al de vergunning aan die in februari 2017 is afgegeven. Daar vallen de eerdere werkzaamheden van augustus 2023 onder. En de in dit artikel genoemde werkzaamheden tot medio maart 2024, exclusief de verwijdering van ongeveer tien bomen en begroeiing bij de Nieuwe Meersluis. Daarvoor is op woensdag 17 januari 2024 een nieuwe vergunning verleend.

13 maart: inloopbijeenkomst knooppunt De Nieuwe Meer
Binnenkort is er een informatiebijeenkomst over alle ontwikkelingen rond de reconstructie van knooppunt De Nieuwe Meer. Ons team staat op woensdag 13 maart voor u klaar in de aula van de RK Begraafplaats Buitenveldert.

Locatie: RK Begraafplaats Buitenveldert, Fred. Roeskestraat 103 in Amsterdam
Tijdstip 1: 13 maart 12.00 – 13.00 uur
Tijdstip 2: 13 maart 19.00 – 20.00 uur

Aanmelding is niet nodig.

Geef uw mening

Bas

Nog een keer goed gekeken en er loopt zelfs een nieuw aan te leggen weg parallel aan de A10 daar waar nu ons pand staat. Dat kan helemaal niet me dunkt, temeer aan de achterzijde van ons gebouw ruim 20 parkeerplaatsen worden aangelegd (hierover zijn wij momenteel met ZuidasDok, RWS en Gemeente in gesprek. Deze tekeningen kloppen niet!

Hetty Fentener van Vlissingen, Zuidasdok

Beste Bas, dank voor je twee opmerkingen. Je hebt helemaal gelijk dat dit plaatje niet klopt. Werner wees ons hier ook al op. We gaan het aanpassen. We hadden hiervoor als basis Google Maps moeten gebruiken, maar hebben we als basis het kaartje voor de bouwwegen gebruikt waarop veel meer dan alleen Zuidcirkel ontbreekt, namelijk ook Tennispark Joy, de sluis en de woonboten etc. De “rotonde” die op jullie eigen terrein staat moet de rondgang om jullie eigen terrein voorstellen. Kortom, excuses voor de onjuiste weergave; we laten het kaartje aanpassen.

Bas

Goedemiddag. Kan iemand van ZuidasDok mij uitleggen waarom ons pand De Zuidcirkel, gelegen aan de Pilotenstraat in de bocht A10 is verdwenen op deze tekeningen? Dit is niet de eerste keer dat ons gehele pand (24 bedrijfsunits) in zijn geheel worden “vergeten” op tekeningen. Gezien de vele professionals bij ZuidasDok en alle betrokkenen partijen kan dit toch geen “foutje” zijn?

Napoleon

de ambtenaar heeft geen interesse vogels , zij willen veel groen weg dan kan er gebouwd worden , helaas !

Hetty Fentener van Vlissingen, Zuidasdok

Beste Napoleon, vogels en groen vinden ook wij heel belangrijk. Bovendien gelden er strenge regels waar we ons aan houden. Zoals bijvoorbeeld dat onze ecoloog vooraf checkt of er geen nesten in de bomen zitten en dat we bomen voor aanvang van het broedseizoen weghalen.

Nicole

Worden er wel bomen teruggeplaatst na afloop werkzaamheden?

Hetty Fentener van Vlissingen, Zuidasdok

Beste Nicole, de bomen komen niet terug. Aan het eind van het project worden er bomen terug geplant, we starten hier mee in 2027.

Carin

Lekker dan! Vlak voordat het broedseizoen begint op papier! Veel vogels zijn al actief als gevolg van de warme dagen. Dit had ook veel eerder gedaan kunnen worden. Schandalig! Héél triest

Amsterdammer

Jankerd!

Hetty Fentener van Vlissingen, Zuidasdok

Beste Carin, we hebben de bomen zolang mogelijk laten staan. Voordat ze weggehaald worden, checkt de ecoloog eerst of er geen nesten in de bomen zitten.