skip to main content
1800 mensen op snikhete Dag van de Bouw

Al vroeg meldden de eerste bezoekers zich op 18 juni 2022 op het Mahlerplein. Ze kwamen niet alleen uit Amsterdam en omstreken, maar ook uit onder meer Friesland, Overijssel en Noord-Brabant. De een kwam om zich te laven aan kunst of de architectuur van Zuidas, de ander voor indrukwekkende hoeveelheden staal en beton.

Werkterreinen

Op twee werkterreinen konden bezoekers zien en horen hoe we aan de tweede reizigerstunnel van station Amsterdam Zuid werken en waarom we de metroperrons van lijn 52 (de Noord/Zuidlijn) vanaf 16 juli een stuk verplaatsen richting de Beethovenstraat. We gaven belangstellenden een blik op al het werk dat al is verricht, maar dat normaal niet zichtbaar is.

Kop Zuidas

Vanaf het Mahlerplein brachten elektrische treintjes de bezoekers naar hun bestemming. Zoals naar een tamelijk onbekende buurt in aanbouw: Kop Zuidas, ten oosten van de RAI. Aannemer BAM en ontwikkelaar AM leidden er bezoekers naar het hoogste punt van Crossover, met een magnifiek uitzicht over Zuidas. Beneden liet onze ontwerper Alessandro mensen kennismaken met het Hogelandplein in wording, straks een ontmoetingsplek voor de hele buurt.

Valley

Het icoon Valley, het ‘verticale dorp’ dat de komende jaren verandert in een groene vallei, trok veel bekijks. Alle rondleidingen waren volgeboekt, maar bezoekers beklommen ook individueel de trappen van het duizelingwekkende gebouw.

Rondleidingen en spelen

In Circl vertelden we alles over de ontwikkeling van het gebied Zuidas en het enorme infrastructurele project Zuidasdok. Ondertussen vertrok vanaf het Mahlerplein de ene na de andere rondleiding: naast kunst en architectuur ook naar knooppunt De Nieuwe Meer en naar de Botanische Tuin Zuidas. Op het Mahlerplein zelf en op het dak van Student Experience was ruimte om te spelen. Zeker op dak was dat dankzij een verkoelende bries goed te doen.

Ondergronds

Zoals ieder jaar waren de rondleidingen naar de zogeheten ‘integrale leidingentunnel’ het snelst volgeboekt. De tunnel, die onder een flink deel van de Mahlerlaan loopt, geeft een imposante indruk van de slimme manier waarop het kabels- en leidingennetwerk van Zuidas is aangelegd.

Onderweg naar ondergronds Zuidas

Zuidas Zomer Keet

Het werd een meer dan geslaagde dag. Ondertussen bereiden wij ons voor op de volgende grootschalige werkzaamheden: tussen 22 juli en 3 augustus halen we een deel van de A10 Zuid én twee treinsporen weg om daaronder fundering aan te brengen voor de extra reizigerstunnel. U bent van harte welkom in de Zuidas Zomer Keet op het Mahlerplein. Meer informatie volgt.

Geef uw mening

Han Van der Pool

Prima dag. Ik ben weer helemaal op de hoogte

Martina | Amsterdam Zuidas

Fijn dat we je konden informeren. Graag tot een volgende keer.

trudy

Ik heb genoten van de dag van de bouw… allemaal aardige mensen , veel gezien en gehoord, interessante informatie en een lekker ijsje van een zingende ijscoman .. TOP!!

Martina | Amsterdam Zuidas

Graag gedaan, tot een volgende keer!

Tom

Was een leuke dag. Dank voor de organisatie.

Martina | Amsterdam Zuidas

Graag gedaan, tot een volgende keer!