skip to main content
Bent u klaar voor de 8-daagse A10 Zuid afsluiting?

De A4 en de A10 Zuid richting Utrecht/Hengelo zijn in augustus acht dagen lang afgesloten. Dat is even aanpassen geblazen voor de mensen die in Zuidas wonen, studeren of werken. Maar niet alleen voor hen. Wat als u een bezoek aan de rechtbank wilt (of moet) brengen? Of denk aan buitenlandse bezoekers die vanaf Schiphol naar Zuidas willen. Voor hen is weliswaar Engelstalige informatie beschikbaar, ze zijn natuurlijk onbekend met het gebied. ‘Verbeeld je eens in dat je net geland bent uit Spanje’, zegt Sjoerd Sybesma, general manager van het in 2020 geopende INNSiDE Hotel by Meliá aan de Eduard van Beinumstraat. ‘Goede bebording en reizigersinformatie zijn dan cruciaal.’

The proof is in the eating

Het is soms passen en meten met de werkzaamheden in Zuidas. De wijk ontwikkelt zich tot een gebied waar niet alleen gewerkt en gestudeerd wordt, maar waar ook steeds meer mensen wonen. En laten we ook het toerisme niet vergeten. Sybesma: ‘Het steekt weleens dat werkzaamheden, om overdag overlast te beperken, plaatsvinden op de rustigere momenten in de avond en in het weekend. Want juist dan hebben onze gasten er last van. En de bewoners natuurlijk ook.’ Gelukkig is de informatievoorziening vanuit de gemeente prima, vindt Sybesma. Maar toch: ‘Het is altijd even afwachten hoe het loopt, want the proof of the pudding is in the eating.’

Google Maps en OV

Ook voor Erik Tuijp, programmamanager Huisvesting van de rechtbank aan de Parnassusweg, is die informatievoorziening belangrijk. ‘De planningen van zittingsdagen zijn al lang van tevoren bekend, waarbij we geen rekening kunnen houden met vertragingen vanwege verkeershinder.’ Dus wordt het personeel geïnformeerd via interne nieuwsbrieven, met verwijzingen naar de artikelen met omleidingsroutes op deze website. Bezoekers wordt op de eigen website geadviseerd om Google Maps en het openbaar vervoer te gebruiken.

Veiligheid

Bij de rechtbank is er vanzelfsprekend extra veel aandacht voor veiligheid. Dat heeft zeker ook te maken met de bereikbaarheid van de rechtbank, zoals bij het vervoer van gedetineerden. Tuijp: ‘We communiceren daarom tijdig en veel met de politie en de vervoersdiensten over verkeershinder. Ze kunnen dan waar nodig hun dienstregeling en routes aanpassen.’ En over het aanpassen van routes gesproken: navigatiesystemen zoals Waze en Tom Tom Go worden speciaal voor deze werkzaamheden aangepast. Zo wordt de automobilist ongemerkt naar de juiste omleidingsroute geleid.

Inlevingsvermogen

De hotelgasten van hotel INNSiDE nemen geregeld vanaf Schiphol de trein naar Zuidas. De metro’s en bussen rijden gewoon, maar voor het treinverkeer geldt een aangepaste dienstregeling. Sybesma: ‘We informeren onze gasten zo’n twee weken van tevoren. Doe je dat eerder, dan loop je het risico dat je ze afschrikt en ze de boeking alsnog annuleren. Dat is zonde, want Zuidas is een fantastische locatie voor de Amsterdamse toerist. Maar ze moeten wel goed worden geïnformeerd.’ En voor de gasten die met de auto komen is goede bebording ontzettend belangrijk, benadrukt Sybesma. ‘Het klinkt eenvoudig, maar is o zo belangrijk: probeer je in te leven in de gebruikers van het gebied en de obstakels die ze tegenkomen.’

Mooier station Amsterdam Zuid

‘Met het risico om het onheil over onszelf af te roepen: mijn ervaring is dat werkzaamheden keurig volgens planning worden afgerond’, zegt Tuijp. Hij ziet ook de noodzaak van de komende werkzaamheden met bijbehorende 8-daagse afsluiting van de A10: ‘Het werk van Zuidasdok is onontkoombaar als we een beter station Amsterdam Zuid willen.’ Denkt hij zelf nog last te hebben van de omleidingen of de beperkte dienstregeling van de treinen? Tuijp lacht: ‘Ik ben op vakantie in die periode.’

Reisadvies

Ask&Go

  • Scan de QR-code of kijk op www.askandgo.nl voor een reisadvies op maat
  • Start een Whatsapp chat met Ask&Go Zuidasdok (085-0659091)

QR-code
Ask&GO QR Code werkzaamheden A10 Zuid

Kom langs in de Zuidas Zomer Keet
Vanaf 20 juli 2023 staat de Zuidas Zomer Keet weer op het Gustav Mahlerplein. Daar vertellen we u alles over de zomerwerkzaamheden. Maar er is veel meer: rondleidingen, workshops en ritjes in een tuktuk. Bekijk het programma en kom langs!

Geef uw mening

Th.Nouwen

Dank voor Uw snelle antwoord, maar het is al niet meer nodig. De vriend die zou brengen, heeft al ander vervoer geregeld, zodat ik thuis kan blijven. Groet, Th. Nouwen

Th. M. Nouwen, Volendam

Ik moet maandag 7 augustus a.s. van Volendam naar het VUmc aan de Boelelaan. Wij rijden altijd via de Zeeburgertunnel .Ik zie op het kaartje dat afsluiting van de A10 ongeveer begint bij de afrit S 109 nabij de RAI Mijn vraag is of die afrit nog open is, zodat wij dan daar de A10 kunnen verlaten en via de andere zijde van de Boelelaan toch het VUmc kunnen bereiken. Bij voorbaat dank voor Uw antwoord

Imce, Zuidasdok

Beste Th. M. Nouwen, neem voor persoonlijke route informatie contact op met Ask&Go. U ontvangt binnen 10 minuten een reactie.

Menno

Hoe moet je rijden wanneer je vanaf de A4 de A10 West wil bereiken? Er wonen toch erg veel mensen in Amsterdam-West en dit wordt me niet duidelijk aan de hand van de kaartjes.

Imce, Zuidasdok

Beste Menno en Matthijs, Vanaf knooppunt Badhoevedorp tot oprit S109 RAI is de A4/A10 Zuid afgesloten. Verkeer vanaf A4 Rotterdam/Schiphol moet bij Badhoevedorp een keuze maken tussen de omleidingsroutes via de A9 en de A5/A10 Noord. Advies: rij via de A5 en neem afrit 3 (S102) Westpoort/Centrum. Ask&Go kan je het beste advies geven als je de exacte locaties doorgeeft. Zij streven ernaar binnen 10 minuten antwoord te geven.

Matthijs

Hier ben ik ook benieuwd naar. Blijft inderdaad onduidelijk op de kaart. Is bijvoorbeeld Ring West wel gewoon open in beide richtingen?

Bert van de Bus

Waarom geldt de afsluiting al vanaf knooppunt Badhoevedorp? Verkeer dat vanaf Schiphol richting Amsterdam-West/Coentunnel/Zaanstad wil rijden heeft niets van doen met de activiteiten die op de Zuidas plaatsvinden,maar wordt zodoende wel onnodig gedupeerd.De afsluiting A10 ZUID zou volgens mij ook kunnen aanvangen voorbij afrit Sloten,nabij knoopunt Riekerpolder.

Imce, Zuidasdok

Goede vraag Bert, ik snap ook je punt. Door de afsluiting te laten beginnen bij knooppunt Badhoevedorp voorkomen we dat de wegen aan de westkant van Amsterdam vastlopen doordat het verkeer zover mogelijk door blijft rijden tot aan bijvoorbeeld knooppunt De Nieuwe Meer. Uit eerdere afsluitingen weten we dat het verkeer bij knooppunt De Nieuwe Meer dan in een ‘trechter’ rijdt en vervolgens via stedelijke wegen van Amsterdam probeert te rijden. De mensen die daar moeten zijn, moeten hun bestemming kunnen bereiken en ambulance, politie en brandweer moeten vrij baan hebben. Door de afsluiting van de A4 bij knooppunt Badhoevedorp richting Amsterdam dwingen we het verkeer een keuze te maken tussen de omleidingsroutes via de A9 en A5/A10 Noord. Zo spreiden we het verkeer.

Marga

Bedankt voor de reactie, ik heb echter geen whatsapp, dus ask&go is voor mij niet bruikbaar.

Imce, Zuidasdok

Ask&Go heeft gekozen voor de meest gebruikte chat-app. Voor de meeste mensen is het dus geen probleem. Gelukkig weet je de weg naar deze mogelijkheid ook te vinden. :-)

Marga

Blijft het VU ziekenhuis bereikbaar via de A4?

Imce, Zuidasdok

Dag Marga, het ziekenhuis blijft altijd bereikbaar. Afhankelijk van welke richting je komt, maak je gebruik de omleidingsroute (A9/A2/A10). Rij je vanaf knooppunt Amstel de A10 Zuid op, dan rij je de normale route. Overigens kun je deze vraag stellen aan Ask&Go via Whatsapp, dan krijg je een persoonlijk reisadvies.

Carola

Waarom kan ik die foto met de plattegrond niet vergoten?

Ilona - Redactie

Beste Carola, het kaartje vergroot normaliter door erop te klikken, maar we hebben hem nu zo geplaatst dat hij wat groter te zien is. Eventueel kunt u uw browser nog laten inzoomen met de toetsen Ctrl +

Gids

11/08 :Hoe rijd ik vanaf XO Hotel op de Delflandlaan Amsterdam naar Den Haag Delft ? En retour Delft Den Haag naar hotel? Alvast Bedankt voor Uw reactie

Imce, Zuidasdok

Beste Gids, dit is precies zo’n vraag die je aan Ask&Go kunt stellen. :-) Op 11-08 is de A4 en A10 vanaf Badhoevedorp dicht tot oprit S109 RAI. De heenreis op 11-08 is zoals gewoonlijk. Op de terugreis wordt je omgeleid via A5 en A10 West.

Henk R.

L.S; De informatie voorziening over dit project vind ik geweldig en zeer actueel, maar nog een info ontbreekt m.i. en dat is een kompasroos cq Noord-aanwijzing op de plattegrond&tekeningen. dit maakt jullie tekst nog duidelijker. Alvast mijn dank!

Imce, Zuidasdok

Dankjewel voor het compliment Henk. En ik neem jouw suggestie mee.