Nietsvermoedend liepen de ov-reizigers door de passage, terwijl we boven hun hoofden een miljoen kilo aan staal en beton verschoven – 15,7 meter noordwaarts tot pal naast de A10 Zuid. Bouwcombinatie Nieuw-Zuid (Mobilis, Boskalis en Van Gelder) klaarde de schuifklus in een paar uur tijd, net zoals een week eerder aan de andere kant van het station, boven de nieuwe Brittenpassage. Maar dit keer met een bonus: een dag na het schuiven lieten we de betonnen kolos nog zo’n twee meter zakken. Kijkt u mee?
Bekijk de schuifoperatie vanuit de lucht
Bekijk de schuifoperatie op ooghoogte
Voor de bouw van het 100 meter lange en 4 meter brede dakdeel was weinig ruimte op ons werkterrein tussen de metrosporen. Dus bedachten we een list: we bouwden het dakdeel bovenop het dak dat we in 2023 al op zijn plek schoven. Daarna sloopten we het noordelijke metrospoor van lijn 50 en 51 richting Isolatorweg, onder meer om deze schuifoperatie mogelijk te maken. Later bouwen we het metrospoor terug op het nieuwe dak naast de A10.
Nadat de gele ‘glijbanen’ en de vijzels waren aangebracht, kon op 5 augustus rond 11.00 uur het schuiven beginnen. We duwden het dek met vier hydraulische vijzels naar de eindbestemming op de tijdelijke steunpunten naast de A10. Hiermee was de eerste stap van de operatie voltooid.
Doordat we het dek vanaf een ander dakdeel zijwaarts schoven, torende het nog wel zo’n twee meter boven de rest van het dak uit. Een dag later, op 6 augustus, losten we dit op door de tijdelijke steunpunten stap voor stap te ontmantelen. Daarmee lieten we het dak zakken – ‘aflaten’ noemen we dat – tot op 4,928 meter boven NAP. Het was het slotstuk van deze geslaagde, tweedaagse operatie.
Bekijk de ontmanteling van de steunpunten
Vernieuwing station Amsterdam Zuid
We vervangen het dak van de Minervapassage omdat deze in de toekomst twee keer zo hoog wordt als nu. In 2023 schoven we het eerste deel van het nieuwe dak op zijn plek. In 2025 schuiven we het derde en laatste dakdeel naar zijn plek onder de metrosporen bij de Minervapassage. De treinsporen liggen al op de juiste hoogte. De vernieuwing van station Amsterdam Zuid is nodig om de groeiende reizigersaantallen op te vangen.
Artikel delen:
Geef uw mening
Er was duidelijk geen twijfel bij die mannen van Heijmans, niet over de constructie, niet over de organisatie en planning en niet bij hunzelf. En dan gaan ze maar door en door ………
Super werk Heijmans
Dat heeft Heijmans mooi gefixt
Dat hebben die mannen van Heijmans weer dik voor elkaar