skip to main content
Goede Doelen Loterijen

Een leegstaand en verwaarloosd pand werd het nieuwe thuis voor de medewerkers van de Goede Doelen Loterijen: een transparant, inspirerend en uitnodigend gebouw dat open is naar de omgeving en een meerwaarde is voor de buurt. De medewerkers zijn vanaf het begin intensief betrokken geweest bij het ontwerpproces.

De Goede Doelen Loterijen ligt tussen een woonwijk met laagbouw en de hoogbouw van het zakendistrict Zuidas en slaat een brug tussen deze twee werelden. Een publiek plein loopt door tot in het gebouw, waarin zich ook een publiek toegankelijk restaurant bevindt.

Het dak, dat steunt op zes slanke boomvormige kolommen, is voorzien van 6.800 opengevouwen bladeren van gepolijst aluminium die opwarming van het gebouw in de zomer voorkomen en een bijzonder licht- en schaduwspel creëren. Dit spectaculaire dak maakt met zijn zonnepanelen het gebouw energiepositief, maar heeft ook een hoge iconische waarde in zijn omgeving.

Duurzaamheid

Het gebouw kreeg het BREEAM Outstanding certificaat en was daarmee het meest duurzaam gerenoveerde pand in Nederland. De constructie van het bestaande pand werd behouden, gesloopte elementen zijn hergebruikt. Nieuwe materialen zijn gekozen op duurzaamheid, demontabel en herbruikbaar in de toekomst.

Water in Zuidas
Water vormt een uitdaging in Zuidas. Een van de oplossingen die we daarvoor bedenken is deze wadi, die langs het Goede Doelen Loterijen gebouw aan de Prinses Irenestraat loopt. In het Ommetje Water, dat u kunt wandelen of fietsen, vertellen wij u graag meer over het water in Zuidas.

Gerelateerde artikelen

werken
wonen

Parkgevoel in de voormalige 'Weduwe van Zuidas'

Opdracht: creëer een huis – geen kantoor – waarin wij ons als Goede Doelen Loterijen prettig voelen. Geen geringe opgave. Niettemin ging architect Saartje van der Made de uitdaging aan. Over een metamorfose in de Prinses Irenestraat.
werken
3

Twee Zuidas-genomineerden voor ‘Kantoorgebouw van het Jaar’

Twee van de vier genomineerde gebouwen voor ‘Kantoorgebouw van het Jaar 2019’ staan in Zuidas: EDGE Olympic en de Goede Doelen Loterijen. Op 31 oktober wordt de prijs uitgereikt als onderdeel van de Architectenweb Awards 2019.
werken
4

Geen verspilling in nieuw Goede Doelen Loterijen-gebouw

Het nieuwe onderkomen van de Goede Doelen Loterijen in Zuidas behoort tot de meest duurzame gebouwen van Nederland. Een pand dat langdurig leegstond werd omgetoverd tot een gebouw dat past bij de idealen van de loterijorganisatie.