skip to main content
Het Houten kantoorgebouw

In opdracht van de beursgenoteerde kantorenbelegger NSI heeft Dam & Partners Architecten een houten kantoorgebouw van 86 meter hoogte ontworpen voor Zuidas, een van de hoogste houten kantoorgebouwen ter wereld. De start van de bouw staat gepland voor 2022.

Prominente plek

Het gebouw komt te staan op wat straks een zeer prominente plek zal blijken te zijn: aan het einde van de nieuwe Maurice Ravellaan, waarvoor de eerste werkzaamheden zijn gestart en waarlangs de nieuwe woonbuurt Ravel komt. De laan ligt in het verlengde van de Gustav Mahlerlaan. Daardoor zal de houten toren straks vanaf de Parnassusweg te zien zijn. Een zichtlijn waarvan stedenbouwkundigen nu al smullen, mede dankzij de schuine vlakken aan de boven- en onderzijde van het gebouw.

Duurzaam en gezond gebouw

In alle opzichten wordt dit een duurzaam gebouw. De bouwtechniek is duurzaam, de materialen zijn duurzaam en optimaal herbruikbaar. De ambitie is dan ook om het hoogste duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL Outstanding te behalen. Het moet ook een gezond gebouw worden voor de mensen die er werken. De kroon van het gebouw krijgt een dakterras met bomen en ander levend groen.

Publieke ruimten

Het houten gebouw krijgt een bruto vloeroppervlak van 22.000 vierkante meter, de verdiepingen hebben standaard een bruto vloeroppervlak van circa 1.100 vierkante meter, maar de begane grond is kleiner. Van het vloeroppervlak bestaat tussen de 500 en 3.200 vierkante meter uit publiek toegankelijke ruimten. De onderste lagen krijgen publieke voorzieningen en flexwerkplekken. De gedachte achter het ontwerp is dat de openbare ruimte buiten en de publieke ruimten op elkaar aansluiten. Daarom de footprint wat kleiner gemaakt dan de verdiepingen daarboven. Naar verwachting wordt in het tweede kwartaal van 2021 het definitieve ontwerp gepresenteerd.

Gerelateerde artikelen

werken
5

Bestemmingsplanprocedure voor houten gebouw en kavel langs A10

De gemeente Amsterdam bereidt een ontwerpbestemmingsplan voor om kantoorgebouwen mogelijk te maken aan de Domenico Scarlattilaan, tussen EMA en Van der Valk Hotel Zuidas, en op de hoek van de Domenico Scarlattilaan en Antonio Vivaldistraat.
werken
18

Zuidas krijgt houten toren van 86 meter hoog

Zuidas krijgt er opnieuw een eyecatcher bij. In opdracht van beursgenoteerde kantorenbelegger NSI ontwierp Dam & Partners Architecten een houten kantoorgebouw van 86 meter hoogte, een van de hoogste houten kantoorgebouwen ter wereld.
Meer artikelen