skip to main content
Goudsbloemen en pompoenen op tijdelijke leerplek

Op woensdag en donderdag leren de kinderen in deze ‘community garden’ meer over biodiversiteit,  de seizoenen en klimaatadaptatie, terwijl ze zelf aan de slag gaan in de tuin. Deze ochtend is het de eerste keer dat groep 5 het perceel bezoekt, maar een hele groene les wordt het vandaag misschien niet. De bedoeling was dat de kinderen een pompoenplantje zouden meenemen. Het is ze gisteren meerdere keren verteld en op het hart gedrukt. Er is al met al één kindje dat met het plantje aan komt zetten. Niettemin is de vreugde er niet minder om: groep 5 gaat los op kavel 13, de nog te bebouwen kavel in de buurt Vivaldi. Ze rennen, spelen op de berg houtsnippers en gelukkig heeft meester Lander zelf zaadjes meegenomen. Zo kunnen er toch nog wat goudsbloemen worden ingezaaid.

Op weg naar kavel 13

Samenwerking

Het idee is ontstaan uit een samenwerking tussen Green Business Club Zuidas, Amsterdam International Community School (AICS) en met medewerking van Zuidas en stadsdeel Zuid die voor een deel van de benodigde financiën zorgden. Diederik Imfeld, projectmanager bij Green Business Club Zuidas: ‘Voor ons is de tuin een aanleiding om komende jaren meer nadruk te leggen op klimaatadaptatie en biodiversiteit. Daarbij zijn er best wat kavels in Zuidas die de komende jaren nog niet ontwikkeld worden. Die liggen braak en zien er niet erg aantrekkelijk uit. Zo kwamen we op het idee om er iets mee te doen. Iets wat er én leuk uitziet én bijdraagt aan meer groen én mensen bij elkaar brengt. Samen met de school, mensen die in Zuidas werken en bewoners hebben we gekeken wat een mooie, tijdelijke invulling zou zijn. Het resultaat is een groene leerschool en een fijne plek om te zitten.’

Even bij de les bijven

Goede ideeën

Een hovenier heeft de eerste contouren al aangebracht. Er zijn paadjes van houtsnippers, er is een doorzichtige eskimohut en er zijn vakken waar kinderen kunnen zaaien. Naast de goudsbloemen komen er aardbeien in bakken en is er plek voor nog meer bloemen. ‘Uit eerdere gesprekken met de kinderen bleek dat ze vooral veel kleur wilden op deze plek. Sowieso vond ik dat ze heel goede en duidelijk ideeën hadden. Denk aan het plaatsen van insectenhotels, compostbergen en het gebruik van een regenton’, zegt Imfeld. ‘We hebben ze van tevoren gevraagd om een tekening te maken van hun perfecte tuin. Dit heeft de hovenier geïnspireerd bij haar eerste ontwerp. Maar nu is het aan de kinderen om er verder invulling aan te geven aan.’ De hovenier maakt wekelijks een filmpje met opdrachten. En ook de docenten hebben van tevoren workshops gevolgd en weten wat hen te doen staat als het op inzaaien en planten aankomt.

Het pompoenplantje

Plek voor hele buurt

Daarbij wil de Green Business Club Zuidas heel graag dat ook mensen die in Zuidas werken zich op deze plek thuis voelen, zegt Imfeld. ‘In de huidige situatie is het nog niet mogelijk, maar op dit moment proberen we omringende bedrijven en bewoners wel al te enthousiasmeren mee te doen in de nabije toekomst. Dat hoeft allemaal niet heel officieel, groots en meeslepend hoor. Natuurlijk zouden we het leuk vinden als een bedrijf hier eens een workshop over bijvoorbeeld biodiversiteit zou willen geven, maar het brengen van een kan limonade wordt ook al heel erg gewaardeerd. Het is de bedoeling dat het een plek wordt voor de hele buurt, met een leerzaam tintje voor iedereen.’

Spelen met houtsnippers

Mooie kans

De enige leerling die een pompoenplantje heeft meegenomen komt het trots laten zien. Mooi hè, zegt ze. ‘Wij hebben zelf geen tuin thuis, dus daarom vind ik het extra leuk dat we hier op plantjes mogen oefenen.’ Meester Lander knikt bevestigend. ‘Dit is echt een mooie kans voor de kinderen, want er zijn er best veel die thuis niet over een buitenruimte beschikken. En moet je ze nou zien: ze genieten, zeker met dit mooie weer.’ Het is de bedoeling dat groep 4 en 5 hier tot de schoolvakantie nog een paar keer langskomt. En vanaf september tot en met eind 2022 gaan ze verder met planten en zaaien.

De paden werden eerder aangelegd

Rest van Amsterdam

Daarnaast wordt nu met studenten van de Vrije Universiteit samengewerkt om alles wat hier geleerd wordt in kaart te brengen. Imfeld: ‘Het idee is dat we dit initiatief kunnen uitrollen in de rest van Amsterdam. Het is toch hartstikke zonde dat er allemaal braakliggende kavels zijn, waar nu niets mee gebeurt en waar juist ruimte is om verschillende (leeftijds)groepen samen te brengen.’

Geef uw mening

Jan

Misschien ook een idee om hier snuffelbijen een kans te geven om zo meer bekendheid te geven aan deze soort bijen die als voordeel hebben dat ze niet steken. Zie voor meer info op knuffelbijen.nl. Voor alle soorten knuffelbijen zie www.wildebijen.nl.