Per 19 juli 2023 heeft de traumahelikopter Amsterdam een nieuwe uitvalsbasis. Na 28 jaar verhuist de traumahelikopter en het voltallig Mobiel Medisch Team (MMT) naar een nieuwe standplaats op het luchthaventerrein van Amsterdam Heliport in het Westelijk Havengebied. Hoewel het platform op het dak van locatie VUmc voorlopig behouden blijft zal het geluid voor de omgeving aanzienlijk verminderen. Het aantal vluchten van en naar het platform neemt namelijk af van zo’n 2.500 naar gemiddeld 50 per jaar. De hangar voor de traumahelikopter op het dak van de locatie VUmc zal dit najaar ontmanteld worden.
Tankvoorziening in Westelijk Havengebied
In 2021 besloot het Amsterdam UMC in samenwerking met de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland om de standplaats van de traumahelikopter te verhuizen. Op de standplaats in het Westelijk Havengebied beschikt de traumahelikopter over een eigen tankvoorziening, waardoor er niet meer apart heen en weer gevlogen hoeft te worden om te tanken. De verplaatsing heeft geen gevolgen voor de snelheid waarmee de traumahelikopter bij een patiënt kan zijn. Momenteel vliegen vanuit vier locaties in Nederland traumahelikopters om snel medische bijstand te kunnen verlenen bij ernstige (verkeers)ongevallen.
Acute cardiologie locatie VUmc
De acute traumazorg van het Amsterdam UMC is sinds maart 2023 voor een groot deel ondergebracht bij de locatie AMC in Zuidoost. De acute cardiologie blijft voorlopig wel gevestigd op de locatie VUmc en zal naar verwachting in 2025 overgaan naar de locatie AMC. Hierna zal het platform op de locatie VUmc definitief uit gebruik worden genomen. Tot die tijd zal de traumahelikopter een acute cardiologische patiënt naar de locatie VUmc brengen. Na de overdracht wordt de arts weer door de traumahelikopter opgehaald en vliegt deze weer terug naar Amsterdam Heliport, in afwachting van een volgende oproep. Naar schatting zal dit gemiddeld 50 keer per jaar voorkomen.
Artikel delen:
Geef uw mening
Jammer dat er niet vermeld wordt hoeveel mensen er in de afgelopen jaren gered zijn door deze bijzondere snelle V.U ANWB hulp!!!
Hè-hè. Na 28 jaar eindelijk weer ongestoord slapen. Hoe is het mogelijk dat het ding al sinds 1 november 2011 illegaal vloog (geen Luchthavenbesluit voor de VU) en dat die situatie tot nu toe kon blijven voortbestaan. Hulde aan de actiegroep Helikopterweg, die tussen 2014 en nu, in wisselende samenstelling, geijverd heeft voor het verplaatsen van de heli. En nu dus uiteindelijk met succes.
idd. Mijn god, wat een nimby gedrag. Zoek een hutje op de hei, en dan niet klagen als de aanrijtijd van de ambulance lang is. Want ondanks het feit dat je een zeur bent, gunnen we je toch een lang leven. En dan kom je onvermijdelijk een keer in aanraking met de zorg...
nou Jan je zou de heli maar nodig hebben!
Heel jammer, ik vond het altijd prachtig om de helikopter te zien opstijgen en landen. Mijn kinderen vonden het ook geweldig. Het was echt een aanwinst voor de Zuidas. Nu wordt het verplaatst naar een treurige grauwe locatie in het havengebied...
Persoonlijk, betreur ik vooral de (m.i. zeer kortzichtige) felheid waarmee de actiegroep zich al deze jaren tegen de TRAUMA (N.B.!!!) helicopter heeft geuit. Ik woon en werk pal naast het VUmc, bovenste verdieping, en heb me nooit geërgerd aan het onvermijdelijk doch kortdurende geluid dat de helicopter veroorzaakte. Dat zo’n levensreddende transportmiddel bij “onze” VUmc hoorde is voor mij altijd reden voor een positief en trots gevoel. In alle grootste steden waarbij een Trauma Centre gevestigd is (NYC, Londen etc.) bestaat een trauma helicopter dat superspecialistic opgeleid medische professionals levens van de medemens proberen te redden. Ik betreur dus het vertrek van “onze” trauma helicopter naar een ver gelegen gebied, o.a. omdat dit extra belastend is voor het medisch personeel.