skip to main content
Nieuw stroomhuis voor metro's bij station Amsterdam Zuid

Het gelijkrichterstation (GRS) Mahler staat tussen de sporen bij station Amsterdam Zuid en voorziet de metro’s tussen Amstelveenseweg en RAI van stroom. Op deze plek werken we straks aan de uitbreiding van station Amsterdam Zuid, als onderdeel van Zuidasdok. Het gebouw staat nu nog in de weg voor de werkzaamheden en moet daarom worden verwijderd. Dit kan echter niet zomaar, want tijdens de dienstregeling kan de stroom op het metronetwerk niet worden onderbroken. Er wordt daarom eerst een tijdelijk gelijkrichterstation (TGRS) gebouwd op een nieuwe locatie dat het stokje overneemt van het huidige GRS. Zodra de nieuwe stroomvoorziening operationeel is, kan de ‘echte’ GRS buiten dienst worden gesteld.

De gebruikers van het spoor

2017 in gebruik

Het komende jaar gaat VolkerRail/RailCom aan de slag met het ontwerp van het tijdelijke gelijkrichterstation en het bouwrijp maken van de nieuwe locatie. Doordat de installaties in het TGRS grotendeels maatwerk zijn en in buitenlandse fabrieken worden gefabriceerd, kan de levertijd oplopen tot wel een half jaar. Het gebouw zelf wordt in een Nederlandse fabriek (prefab) samengesteld. Volgens planning bouwen we het TGRS in de zomer van 2017 op de nieuwe locatie op en testen we ‘m zodat-ie in september 2017 in gebruik kan worden genomen. Het TGRS blijft tot circa 2022 in gebruik, daarna vervangen we deze door een permanente stroomvoorziening.

Beperkte overlast

In het plan van VolkerRail/RailCom wordt het gebouw in zijn geheel aangevoerd via het metrospoor en hoeft het op locatie alleen nog maar aangesloten te worden. Hierdoor blijven de werkzaamheden beperkt tot enkele weekenden, met waarschijnlijk minimale overlast voor de omgeving. Doordat het TGRS eenvoudig over het spoor te vervoeren is, kan het na 2022 elders in Amsterdam worden ingezet.

Geef uw mening