skip to main content
Tripolis: tijdelijke creatieve hub in Zuidas

Het gonst van de creatieve bedrijvigheid in Tripolis, het gebouwencomplex langs de Amstelveenseweg en de A10. In ieder geval vanaf dit jaar, vertelt Sjoerd Lycklama, partner bij Flow Real Estate Development (FLOW), dat het gebouwencomplex gaat herontwikkelen. ‘Er wordt hier groot gedroomd.’

De bedrijven die zich onlangs hebben gevestigd in de drie gebouwen waaruit Tripolis bestaat, zijn niet alleen creatief maar ook ambitieus. Neem ScaleUpNation dat technologiebedrijven die zich met grote maatschappelijke vraagstukken bezighouden helpt om snel te groeien. Problemen rond milieu, gezondheid en verstedelijking vragen om innovatie en ScaleUpNation helpt daarbij een handje door ondersteuning te bieden. Dertien van deze zogeheten ‘scale-ups’ zitten nu in Tripolis, ofwel de ScaleUpDistrict, waaronder Closing the Loop, iLost en EcoChain. Ze geven een enorme boost aan de levendigheid op de locatie.

Herontwikkelen

‘Waarom zou je de ruimtes leeg laten staan als ze ook een mooie tijdelijke invulling kunnen krijgen?’, zegt Sjoerd Lycklama. ‘In ieder geval het hele jaar 2018 geven we ruimte aan creatieve en innovatieve technologie bedrijven.’ Tripolis bestaat nu uit drie gebouwen, gelegen tussen het Burgerweeshuispad, de Amstelveenseweg en de A10. De gebouwen zijn ontworpen door architect Aldo van Eyck en opgeleverd in 1994. In 2010 betrok stadsdeel Zuid een van de drie gebouwen. Wanneer de herontwikkeling van Tripolis precies begint, is nog niet bekend. ‘De plannen worden nu gesmeed’, zegt Lycklama. ‘Het zal nog even duren voordat alle voorbereidingen klaar zijn, maar het resultaat wordt ongelooflijk mooi.’

Cultuur in Tripolis

Verschillende creatieve en culturele bedrijven maken dankbaar gebruik van de tijdelijk beschikbare ruimte. Behalve ScaleUpNation en de bijhorende ‘scale-ups’ is ook festival organisatie Apenkooi een partnership aangegaan met FLOW, om in en rondom Tripolis leven in de brouwerij te brengen. ‘Als alles soepel loopt met het verkrijgen van de benodigde vergunningen gaat het dak er deze zomer af’, vertelt Lycklama. Daarnaast was Tripolos tussen november 2017 en januari 2018 het decor voor het theaterstuk NOIR, in samenwerking met Bellevue. En in het gebouw zijn ook delen van de VARA/BNN advocatenserie ‘Zuidas’ geschoten. Wat Lycklama betreft houdt het daar niet mee op. ‘We dromen groot. Voor binnen en buiten worden de mogelijkheden verkend voor evenementen, zoals een markt of een festival.’ Ook hoopt ScaleUpNation een vergunning te krijgen voor een pop-up restaurant en een filmruimte. De coffee corner staat er wel al dus als je benieuwd bent kan je zeker even langs gaan.

Geef uw mening

Peter Wessels

GEWELDIG!